Keten tohumu faydalıdır ama herkes için değil

Keten tohumu faydalıdır ama herkes için değil

Keten tohum zengin mineral ve vitamin içeriğiyle sağlıklı beslenmek isteyenlerin dikkatini çekmeye başladı. Yabani ketenin kültüre alınmasıyla tarımı yapılmaya başlanan keten tohumu, daha çok Akdeniz Bölgesi'nde üretilmektedir. Peki keten tohumunun faydaları nedir? Ne kadar tüketilmelidir? Herkes tüketebilir mi?

 

Keten tohumun faydaları nelerdir?

 

Keten tohumunun bilinen en yararlı özelliği, bitkisel Omega-3 bakımından çok zengin bir gıda olmasıdır. Bir yemek kaşığı keten tohumu, yaklaşık 1.8 gr bitkisel Omega-3 içermektedir. Vücutta üretilmeyen bir yağ asidi olan ve mutlaka gıdalar yoluyla alınması gereken Omega-3, kalp-damar hastalıkları başta olmak üzere sinir hastalıkları, diyabet, hipertansiyon ve hafıza problemlerine karşı koruma sağlamaktadır. Et ve balıkta da bulunan Omega-3’ün, özellikle bu gıdaları tüketmeyen vejetaryenlerde keten tohumu tarafından alınması oldukça önemlidir. 

 

Omega-3’ün yanı sıra, keten tohumu B12 vitamini açısından da oldukça zengin bir gıdadır. Keten tohumu tüketimi ile vücuda alınan B12 vitamini sayesinde, Omega-3 gibi kalp-damar hastalıklarına karşı koruma sağlanırken sinir hücrelerinin onarılması, hücre yaşlanmalarının önlenmesi ve kilo kontrolü de sağlanmaktadır. Yine et ürünlerinde bulunan B12 ihtiyacının vejetaryenler tarafından keten tohumu ile karşılanması oldukça önemlidir.

 

Keten tohumu B12 vitaminin yanı sıra E vitamini, magnezyum, potasyum, çinko ve bakır bakımından da iyi bir kaynaktır. Bu vitamin ve mineraller sayesinde vücut bağışıklığının güçlenmesi sağlanmaktadır.

 

Keten tohumu, bir diğer yağ asidi olan alfa-linolenik asit bakımından da en önemli kaynaklardan birisidir. Linolenik asit yokluğunda deri kuruluğu, saç dökülmesi, yaraların geç iyileşmesi gibi problemlerin ortaya çıkması nedeniyle, keten tohumundaki alfa-linelonik asit sayesinde bu problemlere karşı korunma sağlanmaktadır. Ayrıca, keten tohumu içerisinde yer alan linolenik asit sayesinde, diyabet, kistik fibröz ve obezite gibi sağlık problemleri de önlenebilmektedir.

 

Sağlıklı kilo vermek için de birçok kişinin diyetinde yer alan keten tohumu, tok tutucu özelliği ve bağırsakları çalıştırıcı özelliği sayesinde kilo vermeye yardımcı olmaktadır. Sindirim sisteminin düzenli ve iyi çalışmasına yardımcı olan keten tohumu, kabızlık ve şişkinlik gibi sindirim sistemi problemlerini önleyerek bağırsak sağlığının korunmasını sağlar.

 

Yapılan son çalışmalar, keten tohumunun kolesterolü düşürdüğü, felç riskini azalttığı ve kansere karşı koruma sağladığını ortaya koymuştur.

 

 

Peki, sağlığımız için bu kadar önemli olan keten tohumunu nasıl tüketmek gerekmektedir?

 

Keten tohumu, günlük 1.5 çorba kaşığını geçmemek şartıyla direkt tohum halinde veya toz halinde tüketilebilir. Salatalara karıştırılarak, yoğurt ve yumurta üzerine eklenerek tüketilebilir. Ayrıca ekmek hamurlarına, çorba ve pişmiş yemeklerin üzerine de eklenebilir. Yanında bol su içilmesine dikkat edilmelidir. 

 

Keten tohumunun bilinçsizce tüketilmesi ise bazı yan etkilere ve zararlara yol açabilmektedir. Fazla kullanım kanın pıhtılaşmasına, bağırsak sıkışmalarına, vücut iltihaplanmalarına, alerjik reaksiyonlara ve kadınlarda selülite yol açabilir. Ayrıca uzun süre beklemiş olan keten tohumları, özellikle toz halinde olanları daha hızlı bir şekilde, toksik etki yaratarak bağışıklık sistemine zarar verebilir.

 

Keten tohumunu herkes tüketebilir mi?

 

Bazı durumlarda ise keten tohumunun hiç kullanılmaması gerekmektedir. İlaçların bağırsakta emilimini azaltması nedeniyle, ilaçlarla birlikte tüketilmemelidir. Keten tohumunun östrojen hormonu gibi bir etki göstermesi sebebiyle kanamalara ve düşüklere neden olabileceği için hamilelik döneminde ve yine hormonal etki sebebiyle emzirme döneminde kullanılmaması önerilmektedir. Henüz bağırsak sistemleri tam olarak gelişmediği için 24 aya kadar bebeklere de verilmemesine dikkat edilmelidir. 2 yaşına kadar çocuklar keten tohumunu sindiremediği için faydalarından yararlanamazlar, aksine keten tohumunun sindirim sistemini yavaşlatma ve bağırsaklardaki emilimi engelleme etkilerini görebilirler.

 

Bilinçli ve ölçülü bir tüketimle keten tohumunun potansiyel zararlarını bertaraf ederek önemli faydalarından yararlanabilirsiniz.

 

Sağlıkla kalın.

 

 

 

29.07.2017

YORUMLAR

Henüz bir yorum yapılmamış.
Yorum yapmak için lütfen giriş yapınız.
×
Lütfen Adres Seçiniz
ONAYLA
×

Yasal düzenlemeye uygun çerezler kullanıyoruz.

×
×
ANKARA
BURSA
YALOVA
KOCAELİ