Omega-3 nedir ve hangi besin maddelerinde bulunur?
Sağlıklı yaşam hakkında yapılan çalışmalarda Omega-3’ün önemi sürekli belirtiliyor. Birçok hastalığın önlemesi ve bunların tedavi sürecinde kullanılmasının yanı sıra, kolaylıkla bulabileceğimiz besinleri tüketerek vücudumuz için gerekli olan Omega-3’ü almamız mümkün. Peki Omega-3 nedir?
Omega-3 vücudumuz tarafından üretilemeyen bu nedenle besinler yoluyla düzenli olarak almamız gereken bir çeşit doymamış yağ asididir. Önemi vücudumuzun temel yapı taşı olan hücrelerimize faydalarından başlamaktadır. Omega-3’ün de dahil olduğu yağ asitleri temel olarak hücre zarını çevrelemektedir. Başta beyin ve kalp gibi hayati iç organların korunması ile birlikte göz, cilt, saç ve ruh sağlığı için de çok önemlidir.
Vücudumuz için bu kadar değerli olan Omega-3 alımını her mevsim çeşitli yiyeceklerle gerçekleştirmemiz mümkün. Besinleri 100 gramlık kütleler şeklinde ele aldığımızda omega-3 zenginliği yönünden keten tohumu yağı, genel kanının aksine, somon balığını geçerek birinciliği alıyor. Bitki yağlarını göz önüne getirdiğimizde ceviz, keten tohumu, hardal, fındık ve kabak çekirdeği yağları Omega-3 içermektedirler. Balık kategorisinde somon, sardalya, uskumru, hamsi ve alabalık tüketilerek vücudumuz için gerekli olan Omega-3’ü alabiliriz. Çiftlik balıkları yerine deniz balıklarını tercih etmeliyiz, fakat deniz kirliliği sebebiyle civa miktarının düşük olduğu yüzey balıklarını tercih etmemizde fayda var.
Balık yemeyi pek sevmiyorsanız korkmayın, sizler için de doğa çeşitli kaynaklar sunuyor. Özellikle yeşil yapraklı sebzeler, kuru fasulye, brüksel lahanası, kabuklu kuruyemişler (örneğin ceviz, badem) ve tahinde ihtiyacınız olan Omega-3’ü bulabilirsiniz. Orman meyveleri olarak da bilinen yaban mersini, ahududu ve çilek kendilerine has lezzetli aromalarıyla hem de bulundurdukları Omega-3’le sizlerin yanında. Yeni doğan bebekleriniz için Omega-3 yönünden oldukça zengin anne sütünün önemini bu noktada yeniden hatırlatmakta fayda var. Bahsettiğimiz besinlere ek olarak Omega-3’ü yapay yollarla da almak mümkün. Ancak doktor tarafından önerilmedikçe sağlınız için en uygunu doğal yollardan almaktır.
Bebekler, çocuklar, gençler, yetişkinler ve yaşlılar, kısacası her yaş grubu için önemli olan Omega-3’ü düzenli olarak tüketmeyi sakın ihmal etmeyin. Eksikliği gelişim bozukluğu ve daha birçok hastalığa zemin hazırlayan Omega-3, yeterli ve düzenli tüketildiğinde sağlığınıza sağlık katmaktadır. Unutmayın kaliteli yaşamın sırrı sağlıklı ve dengeli beslenmekten geçer.
Sağlıkla kalın.
30.03.2017
İLGİLİ ÜRÜNLERİMİZ
-
Organik Limon (500-550gr)
Yeni sezon organik limonları toplamaya başladık. Mevsim ilerledikçe daha da güzelleşen limonlarımız tam sevdiğimiz gibi, yumuşak ve...
87,6 TL -
Kuzu Kemikli Parça Et (500gr) - Etin En İyisi
Kuzu kemikli parça etimiz, haşlamalık tencere yemekleriniz için vazgeçilmez bir seçenektir. Ayrıca vücut direncini ve bağışıklığı artırmak...
370 TL -
Organik Siyez Unu (1kg)
Datça Murat Çiftliği'nin tüm katkısız ürünleri Eskitadında.com'da. Kastamonu İhsangazi ilçesinin atalık tohumlarından üretilen Siyez buğdaylarının geleneksel yöntemlerden olan...
125 TL
BENZER YAZILAR
-
Keten tohumu faydalıdır ama herkes için değil
Keten tohumu zengin mineral ve vitamin içeriğiyle sağlıklı beslenmek isteyenlerin dikkatini çekmeye başladı. Peki keten tohumunun faydaları nelerdir? Ne kadar tüketilmelidir? Herkes tüketebilir mi?
-
Doğal, organik veya endüstriyel yumurta, hangisi?
En temel ve besleyici gıdalardan biri olan yumurta, elde edildiği tavuklar ve üretim süreçleri nedeniyle son zamanlarda oldukça konuşuluyor. Yediğimiz yumurtanın içerdiği Omega-3 miktarı ve bir o kadar önemli Omega-3/Omega-6 dengesi üretilme şekline göre değişiyor.
-
Gıdalar çiğ olarak mı pişmiş olarak mı daha sağlıklı?
Gıdaları pişirmek lezzetini artırabilir, ancak aynı zamanda besin içeriğini de değiştirir. İlginçtir ki, bazı vitaminler yiyecek pişirildiğinde kaybolur, bazıları ise vücudumuzun kullanması için daha kullanılabilir hale gelir. Peki tam olarak hangi tüketim şekli doğru? Çiğ mi pişmiş mi?
YORUMLAR