Sağlıklı yağ tüketimi

Sağlıklı yağ tüketimi

Çoğunlukla hepimizin yağlar konusunda kafası karışıktır. Şimdiye kadar yağlarla ilgili yağların hep kilo aldırdığı yönünde bilgiler vardı. Neyse ki, yağın önemi sonunda anlaşılmaya başlıyor.

 

Yağ, vücudun en temel yapı taşlarından biridir. Ortalama bir kişi %15-30 arasında yağdan oluşur. Ancak onlarca yıldır, yağ kötülenmiş, düşük yağlı diyetler önerilmiştir. Aslında bu diyetler yüksek şekerli, yüksek rafine karbonhidrat içermektedir ve insülin direnci, obezite, kalp rahatsızlığı, tip 2 diyabet ve diğer pek çok sağlık sorununa sebep olmaktadır.

 

Yağ kalitesi ne kadar yüksek olursa vücut o kadar iyi işleyecektir. Vücudumuzda 100 trilyonun üzerinde hücre vardır ve her hücrenin yüksek kalitede yağdan yapılması gerekir.

 

Hücrelerimizin yeterli miktarda yaşamsal yağ elde edip etmediğini nasıl bileceğiz?

 

Vücudumuz bize yeterince iyi yağ almadığında aşağıdaki sinyalleri gönderir;

·      Kuru, kaşıntılı, pul pul dökülen cilt

·      Yumuşak, çatlayan veya kırılgan tırnaklar

·      Sertleşmiş kulak içi kiri

·      Kolların arkasında küçük kabartılar

·      Ağrıyan ve gergin eklemler

·      Hafıza problemleri, dikkat eksikliği (ADD)

·      Diyabet

·      Kilo Kaybı

·      Kanser

 

Yağlar sağlık için kesinlikle gereklidir. Ancak tüm yağlar eşit değildir. İyi yağlar, şüpheli yağlar ve kötü yağlar vardır.

 

Market raflarındaki bol, çok ucuz, işlenmiş gıdalar; rafine edilmiş, işlenmiş bitkisel yağlar ve zayıf kalitede Omega-6 yağlarıyla yapılır. Çoğu mısır, soya, pamuk tohumu veya aspir yağı gibi kalitesiz yağlar içermektedir. Bu yağları tükettiğinizde hücre duvarları gergin ve sert hale gelir. Duvarlar ne kadar sertse, hücre fonksiyonları o kadar yavaş ve enfeksiyon ve iltihaplanmaya karşı o kadar savunmasız hale gelir.

 

Vücudunuzun doğru yağı almasını ve yüksek kalitede hücre duvarları oluşturmasını sağlamak istiyorsanız daha çok Omega-3 yağı tüketmelisiniz.  Omega-3 yağlarından yapılmış hücre duvarları daha esnektir, bu da hücrelerin mesajları daha hızlı yanıtlamasına olanak tanır. Omega-3 yağlarının en uygun kaynakları, küçük soğuk su balıkları, sardalya ve ringa balığı, organik keten tohumu yağı, ceviz, fındık ve deniz sebzeleridir. Tohumlar, Hindistan cevizi yağı, tereyağı, avokado, sızma zeytinyağı ve zeytin tüketmek de yağ alımınızı optimize eder.

 

Bilim insanları, atalarımızın eşit miktarda Omega-6 ve Omega-3 yediğini düşünüyor. Onlara göre; Omega-6’yı tohumlardan ve fındıklardan, Omega-3'leri vahşi av eti, balık eti ve yabani bitkilerden edindiler. İnsanlar bitkilerin yağlarını arıtmaya başladığında, oran Omega-6 yağlarına doğru çarpık hale geldi. Bu, modern diyette belirgin bir dengesizlik yarattı; bu da bizi kanser ve kalp hastalığı gibi hastalıklara karşı daha savunmasız hale getirdi.

 

Ne kadar çok Omega-3 yağları tüketirseniz,  vücudunuz o kadar kolay serinler, bu da özellikle beyni ve kalbi etkileyen ve neredeyse her kronik hastalığı oluşturan enfeksiyon ve iltihapların azalması anlamına gelir.

 

Beyin yüzde 60 oranında yağdan oluşur ve yüksek kalitede yağlara bağımlıdır.  Yüksek kaliteli yağ, anlama, mutluluk, öğrenme ve hafızayı arttırır. Çalışmalar Omega-3 yağ asitlerinin eksikliğini depresyon, kaygı, bipolar bozukluk, şizofreni ve hatta şiddet ile ilişkilendirir.

 

Yağlar kalbiniz için de çok faydalıdır. Omega-3 kötü yağların (trigliserid) seviyesinin düşmesini, iyi yağ seviyelerinin (HDL) yükselmesini sağlar. Omega-3 yağları kanları daha kaygan hale getirir, arter tıkanıklığı olasılığını azaltır.

 

Doğru yağları yemek aynı zamanda kilo vermenizi sağlar. Yüksek kaliteli yağlardan yapılmış sağlıklı hücre duvarları kan şekeri ve insülin seviyelerini düşürür, yani yağı depolamaz yakar. Sağlıklı yağ tüketmek yağda çözünen A, D, E ve K vitaminlerini emmeye yardımcı olur.

 

Omega-3 ve Omega-6 yağları açısından dengeli bir beslenme tercih etmek çok önemlidir.

 

Sağlıkla kalın. 

26.05.2017

YORUMLAR

Henüz bir yorum yapılmamış.
Yorum yapmak için lütfen giriş yapınız.
×
Lütfen Adres Seçiniz
ONAYLA
×

Yasal düzenlemeye uygun çerezler kullanıyoruz.

×
×
ANKARA
BURSA
YALOVA
KOCAELİ