Sağlıklı beslenme yol haritası - 1
Besin değeri yüksek bir beslenme planı yapmak, yaparken eğlenmek ve bu plana sıkı sıkıya bağlanmanın ipuçları bu yazı dizimizde.
Sağlıklı beslenmek kendinizi sınırsız bir diyete sokmak, gerçekçi olamayacak kadar zayıf olmak ya da sevdiğiniz yiyeceklerden mahrum kalmak değildir. Sağlıklı beslenmek mükemmel hissetmek, modunuzu yükseltmek, daha çok enerjiye sahip olmaktır. Eğer kendinizi kafa karıştıran beslenme ve diyet önerileriyle boğulmuş hissediyorsanız, bu konuda yalnız değilsiniz. Çünkü birçok kişi beslenme uzmanlarına başvuruyor ve bu uzmanların her biri farklı beslenme yöntemleri önerebiliyor.Siz de bu noktada bu farklı önerileri kullanarak, kendiniz için çeşitli, lezzetli ve sağlıklı beslenme düzeninizi oluşturabilirsiniz.
Sağlıklı beslenme alışkanlığı ruhu ve duyguları nasıl etkiler?
Hepimizin bildiği gibi sağlıklı beslenmek vücudumuz, organlarımız ve fiziksel sağlığımızı korumak için oldukça önemlidir. Peki ya ruhumuz ve duygularımız? Araştırmalar gösteriyor ki; fast food, abur cubur, dondurulmuş gıdalar ve çok fazla şeker içeren atıştırmalıklardan oluşan bir beslenme düzeni depresyon, stres, kaygı, bipolar bozukluklar gibi psikolojik rahatsızlıklara sebep oluyor. Sağlıksız yiyecekler tüketmek birçok ruhsal problemi de beraberinde getiriyor.
Oysa, taze sebze meyve yemek, evde yemek pişirmek, şeker alımını azaltmak modunuzun yükselmesini ve ruhsal problemlerin azalmasını sağlıyor. Eğer hali hazırda psikolojik bir rahatsızlığınız varsa, sağlıklı beslenmek hastalığınızla başa çıkmanıza ve hayatınızı daha kolay kontrol edebilmenize yardımcı olacaktır.
Belirli yiyecekler ruhsal sağlığınızı olumlu etkilerken, asıl önemli olan sizin beslenme düzeninizdir. Yani diyet yapmak için, yemekten zevk aldığınız yiyeceklerden tamamen vazgeçmenize gerek yoktur.
Kendinizi başarıya hazırlayın.
Sağlıklı bir beslenme düzenine sahip olmak ve başarıya ulaşmak istiyorsanız ilk olarak buna küçük değişikliklerle başlamalısınız. Bu küçük değişiklikler sizin beslenme alışkanlıklarınızın bir parçası olduktan sonra, yeni bir değişiklik yapmaya hazır duruma gelirsiniz.
Kendi yiyeceğini hazırla: Evde yemek pişirmek sizin tam olarak ne yediğinizi daha iyi gözlemlemenize yardımcı olur.
Doğru değişiklikler yap: Sağlıksız yiyeceklerden tamamen kurtulurken, onların yerine sağlıklı yiyecekler tüketmeye başlayın.Örneğin; trans yağ içeren bir yiyeceği sağlıklı yağ içeren bir yiyecekle değiştirmek beslenme düzeninizde olumlu bir fark yaratacaktır. (kızarmış tavuk yerine ızgara balık yemek gibi).
Basitleştir: Sürekli kalori hesabı yapmak yerine, beslenme düzeninizdeki çeşitliliğe ve tazeliğe odaklanın.
Etiketleri oku: Yediğiniz yiyeceklerin besin değerleri ve içinde bulananlar çok önemlidir, bu nedenle satın aldığınız ürünlerin üzerindeki etiketleri okumayı ihmal etmeyin.
Yemek yedikten sonra nasıl hissettiğine odaklan: Yemek yedikten sonra ne hissettiğinize odaklanmak sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanma konusunda sizi motive edecektir. Yemek yedikten sonra daha iyi hissettikçe, daha sağlıklı yiyecekler yeme isteğiniz artacaktır. Böylelikle fast food yediğinizde, rahatsız hissedecek ve bu alışkanlığınızdan daha kolay vazgeçeceksiniz.
Bol su iç: Su toksinlerin atılması ve vücudumuzun atıklardan kurtulmasını sağlar, bu nedenle sağlıklı beslenmenin en önemli parçalarından biri de bol su içmektir.
Yazımızın ikinci bölümüne buradan devam edebilirsiniz.
09.03.2017
İLGİLİ ÜRÜNLERİMİZ
-
Yerli Ceviz - Kabuklu (350gr)
Atalık yerli tohumlardan, ilaçsız yetiştirilen cevizlerimizin kabukları doğal yapısında olduğu gibi kalındır, çetindir. Islah edilmemiş tohumlarla doğal...
220 TL -
Yumurta (Organik, 10 adet) - Eski Tadında
Serbest dolaşan, istediği kadar güneş gören, merada yılın her dönemi yeşillikler, destek olarak da kimyasal değmemiş organik...
107,54 TL -
İğde Kurusu (500gr)
Datça Murat Çiftliği'nin tüm katkısız ürünleri Eskitadında.com'da. İğde kurusu 500gr. Menşei: Türkiye / Yerli Üretim Afiyet olsun....
224 TL
BENZER YAZILAR
-
Sağlıklı beslenme tabağı nasıl olmalı?
Sağlıklı ve dengeli beslenmek isteyenlere, Harvard Medical School'un "sağlıklı beslenme tabağı" hangi gıdalardan ne oranda yemek gerektiğini gösteriyor. Sağlıklı beslenme tabağı nasıl olmalı?
-
Dr.Semih Bakır’dan ramazanda beslenme önerileri
Ramazan ayını önemli kılan etkenlerden biri de, dinimizin temel ibadetlerinden biri olan oruçtur. Oruç; nefsi meylettiği şeylerden uzak tutmak anlamındadır ki, özellikle keyif aracı olan yemek yemekten uzak kalmak gerçek bir imtihandır. Hele hele yaz aylarına denk gelen ramazan aylarında günlerin uzun olması uzun süre açlık ve susuzluk anlamına gelir ki, bu sadece beslenme alışkanlığında değişiklik değil tüm vücut fonksiyonlarında da bir takım değişikliği getirir.
-
Sağlıklı beslenme yol haritası – 4
Sağlıklı beslenme alışkanlıkları yazı dizimizin son bölümüyle sizlerleyiz. Sağlıklı karbonhidrat ve tam tahıllı ürünleri tercih edin...
YORUMLAR