Evde yoğurt yapmanın incelikleri

Evde yoğurt yapmanın incelikleri

Yoğurt yapması kolay, doyurucu ve lezzetli bir süt ürünüdür. Şifalı, faydalı, besin değeri yüksek olan yoğurt özellikle yaşamın ilk yıllarında bebekler için eşi bulunmaz bir besin kaynağıdır. Evde yoğurt yaparken iyi bir sonuç elde etmenin de bazı püf noktaları vardır.

 

Peki yoğurt yaparken nelere dikkat edilmeli?

- Hangi tip süt kullanmak gerekli?

Maya seçimi önemli mi?

Makine kullanmak şart mı?

Mayalanma sıcaklığı nasıl ayarlanmalı, ne olmalı?

- Ne miktarda maya kullanılmalı?

- Mayalama süresi ne olmalı?

 

Süt seçimi

 

Çiğ sütler güvenilir üreticilerden temin ediliyorsa, geçmişteki gibi yoğurt yapımı bu sütlerle mümkün olur. Günlük pastörize sütler de diğer alternatiftir. Sütlerin yağı alınmamış, tam yağlı olmasına dikkat etmenizi, light veya başka içeriğinde değişiklik yapılmış sütleri tercih etmemenizi öneririz. Uzun ömürlü sütler yoğurt yapmak için uygun değildir. Zaten eğer evinizde denerseniz yoğurdun tutmadığını görürsünüz. 

 

Maya seçimi 

 

Maya seçimi işin ikinci adımı. Ev yapımı iyi bir yoğurdun maya olarak kullanılması iyi bir sonuç elde etmenizi sağlayacaktır. Eğer ev yapımı yoğurt mayası bulamıyorsanız, evde süt ve nohut ile kendi mayanızı yapabilirsiniz. Her yapışınızda kendi yoğurdunuzdan maya olarak ayrımayı da unutmayın.

 

Makine kullanımı

 

Makine kullanmak tabii ki şart değil. Sadece kolaylık sağlar. İster makine ile yapın ister tencereye koyup tencereyi havlularla sarın, ister tencereyi fırında tutun, püf noktalarına dikkat edip tarife uyarsanız eğer, yoğurdunuzun çok güzel olacağından şüpheniz olmasın. 

 

Mayalama sıcaklığı

 

Öncelikle, kaynattığımız veya kaynamaya yakın bir noktaya getirdiğimiz sütü sıcakken mayalayacağınız tencereye veya makinanızın kaplarına koyun. Böylece hem süt mayalanacağı yeri önceden ısıtır, hem de mayalama sıcaklığına geldiğini düşündüğünüz süt yer değiştirirken sıcaklığından kaybedecektir.

 

İdeal mayalama sıcaklığı 42-45 derecedir. Derece ölçeriniz varsa sıcaklığı onunla takip edebilirsiniz. Dereceniz yoksa da, serçe parmağınızı sütün içinde tuttuğunuzda 10. saniyede parmağınızı çıkartmak isteyecek sıcaklıkta olduğunu hissediyorsanız, mayalamak için doğru zamanlamadasınız. Uygun sıcaklığa ulaşıldığında mayayı içine ekleyip üzerini kapatıp iyice sarın. Sarmadan önce tencere ile kapağı arasına kağıt havlu koyarsanız sütte oluşan buharları bu kağıt emecektir. Makine kullanıyorsanız, kapları yerleştirerek makinanızı çalıştırın.

 

Maya miktarı

Maya miktarı da sonuca etki eden diğer bir unsurdur. Önerilen 1 litre süte 1 yemek kaşığı mayayı ılıtılmış ve çırpılmış olarak kullanmaktır. Mayayı sütün içine orta yerinden dökerek iyi şekilde karıştırarak mayayı eklemek de önemli bir detaydır.

 

Mayalama süresi

Damak zevkinize göre 8 saate kadar yoğurdunuzun mayalanmasını bekleyebilirsiniz. Bekleme süresi uzadıkça ekşiliği artacaktır. Açtıktan sonra 1-2 saat oda sıcaklığında, 48 saate kadar da buzdolabında dinlendirin. Dinlenme sürecinde kesinlikle kaşık değdirmeyin. 

 

Yoğurt mayalamak yaptıkça daha iyi sonuca ulaşacağınız, işi doğasını yaşadıkça daha iyi anlayarak, hem evinizin koşulları, hem damak tadınıza göre sürece şekil vereceğiniz keyifli ve sonucuna çok değecek bir süreçtir. Mevsim değişiklikleri, makine kullanmıyorsanız, mayalanan yoğurdun soğuma hızını değiştireceğinden mayalama yeri ve süresi gibi bazı noktalarda değişiklik yapmanızı gerektirebilir. Bunu en iyi siz süreci iyi gözlemleyerek anlayabilirsiniz.

 

Yoğurdunuz ekşi olduğunda bunun sebepleri neler olabilir, bununla ilgili makalemize göz atabilirsiniz.

 

Sağlıkla kalın.

 

 

08.03.2017

YORUMLAR

Henüz bir yorum yapılmamış.
Yorum yapmak için lütfen giriş yapınız.
×
Lütfen Adres Seçiniz
ONAYLA
×

Yasal düzenlemeye uygun çerezler kullanıyoruz.

×
×
ANKARA
BURSA
YALOVA
KOCAELİ