Bebek enginar ile enginar dolması tarifi

Bebek enginar ile enginar dolması tarifi

Sebzeler arasında enginar, görsel olarak en büyüleyici olanlarından biridir. Papatyagiller familyasından bir bitkinin tomurcuğudur eğer bitki hasat edilmezse, tomurcuk sonunda yenilebilir olmayan ancak güzel ve mavi-mor tonlarında renge sahip bir çiçeğe dönüşür.



Bir çok çeşidi bulunan enginarın, biraz kesilip temizlendikten sonra yapraklarıyla beraber tamamının yendiği bebek enginar lezzet açısından oldukça zengindir.



Enginar mevsiminin gelmesiyle birlikte, yapılışı zor gibi görünse de bir kere öğrendikten sonra kolay gelecek olan ve denemeye değecek harika bir lezzete sahip, eskilerin iyi bildiği ama günümüzde çok yapılmayan bir yemek olarak, bebek enginar dolmamızın tarifini sizlerle paylaşmak isteriz.

 

Malzemeler:
4 adet bebek enginar

2 su bardağı pirinç

1 adet kuru soğan

2 adet domates - isteğe bağlı (mevsimi dışında 1 yemek kaşık domates salçası)

4 adet taze soğan

Yarım demet maydanoz

Yarım demet dereotu

4 dal taze nane veya 1 çay kaşığı kuru nane

1 çay kaşığı karabiber

2 çay kaşığı kaya tuzu

1 çay bardağı zeytinyağı

5-6 adet asma yaprağı (varsa)

Limon

 

Yapılışı:

İlk olarak yıkadığınız enginarların saplarını gövdesinden ayıracak şekilde kesin. Dış tarafında hasarlı yaprak varsa temizleyin. Ardından enginarınızın ucundan üç parmak gidecek şekilde kesin ve orta kısmını aralayarak, içine soktuğunuz bir kaşık yardımıyla enginarın iç tüylerini kazıyın. Bu işlemden sonra kararmaması için enginarınızı önceden hazırladığınız limonlu suyun içine hemen atın. Diğer taraftan, pirinci yıkayın ve içerisine ince ince doğranmış kuru soğanı, domatesi, ince kıyılmış yeşillikleri, tuz, baharat ve zeytinyağını ekleyin. Bu karışım ile enginarlarınızın yapraklarını aralayarak sığdırabildiğiniz kadar doldurun. Kaşıkla oyduğunuz orta kısmı da doldurmayı unutmayın. Doldurduğunuz enginarları tencereye dik gelecek şekilde dizin, asma yaprağınız varsa üzerlerini onunla kapatın. Enginarları kapsayacak kadar su ekleyin ve biraz zeytinyağı gezdirin. Kaynayınca en kısık ateşe alın ve yavaş yavaş pişirin. Pirinçler piştiğinde altını kapatın. Biraz dinlendikten sonra yemeğiniz servise hazırdır.

Yapraklarını bir bir ayırarak, enginarın en faydalı yeri olan yaprakların etli iç kısımlarını sıyırarak yiyecek, ardından enginarın suyuyla gelen lezzeti, kokusu ve tüm faydalarını içeren pirinci kaşıklayacaksınız. Dışarıdan içeriye doğru soyarak ilerlediğinizde sizi karşılayacak final muhteşem lezzetteki gövde kısmı olacak.


Afiyet olsun..

14.03.2021

YORUMLAR

Henüz bir yorum yapılmamış.
Yorum yapmak için lütfen giriş yapınız.
×
Lütfen Adres Seçiniz
ONAYLA
×

Yasal düzenlemeye uygun çerezler kullanıyoruz.

×
×
ANKARA
BURSA
YALOVA
KOCAELİ