Önemli bir baharat: Karabiber

Önemli bir baharat: Karabiber

Bir yemeğin lezzetini veren en önemli malzemelerin başında hiç kuşkusuz baharatlar geliyor. Bu baharatların en sık kullanılanı olarak karabiber de, sofralarımızın en vazgeçilmez baharatı olarak karşımıza çıkıyor.

 

Karabiber, Piperaceae ailesine ait olan çiçekli ve ağaçsı bitkilerin meyve kısmından elde edilmektedir. Anavatanı Hindistan olan karabiber bitkisi, tropikal bölgeler ile birçok sıcak ülkede de yetiştirilebilmektedir. Ülkemizde ise Akdeniz ve Ege Bölgesi’nde üretimi yaygındır. 

 

Karabiber bitkisinin yuvarlak meyveleri olgunlaşmadan önce toplanarak kurutulur ve ardından toz haline getirilerek baharat halini alır. Nişasta içeriğine ek olarak potasyum, magnezyum , demir mineralleri ve A, K, C vitaminleri açısından çok zengindir.

 

Karabiberin yemeklerimizi lezzetlendirmesinin yanı sıra, sağlığımız açısından birçok yararı vardır. Bunların en başında soğuk algınlığı ve öksürük problemlerine karşı etkili olması gelmektedir. Vücuttaki bakteri kaynaklı enfeksiyonlarla savaşmada oldukça etkilidir, adeta doğal bir antibiyotik görevi görür. Kansızlık tedavisinde sıklıkla önerilir. Ateş düşürücü özelliği vardır. Mide ve bağırsak sağlığı için de faydalı olan karabiber, hazmı kolaylaştırarak şişkinlik problemlerini önler. İdrar söktürücü özelliği sayesinde vücuttan ödem atılmasına yardımcı olur. Enerji verme özelliğine de sahip olan karabiber, sinir sisteminin kuvvetlenmesine yardımcı olur. İştahsızlık problemi yaşayan kişilerde iştahın açılması için etkili bir baharattır. Karabiber ayrıca güçlü antioksidan özelliği ile kansere karşı doğal bir koruyucudur. 

 

Karabiberin bu faydalarından yararlanabilmek için karabiberi doğal olarak kullanmak gerekmektedir. Fakat günümüzde karabiber üretimi sırasında bazı katkı maddeleri kullanılmaktadır. Bunlardan en önemlisi, az miktarda olması nedeniyle miktarı arttırmak amacı ile kullanılan biber tozudur. Tamamen yapay olan bu toz sağlımızı tehdit etmektedir. Bir diğer katkı maddesi ise, renk verme amacıyla kullanılan kanserojen boyalardır. Bu boyalar da oldukça tehlikelidir. Bazı üreticiler, karabiberin yüksek olan nişasta içeriğini katkı maddeleri ile daha da arttırmaktadır. Bu nedenle nişasta içerinin %55’ten fazla olmamasına özellikle dikkat etmek gerekir.

 

Sağlıksız karabiber ve fazla miktarda karabiber tüketimi, gastrit başta olmak üzere mide problemlerine, bağırsak iltihaplanmasına, damar sertliğine, yüksek tansiyona ve terlemenin artmasına neden olabilmektedir.

 

Özellikle toz karabiberde katkı maddesi hilelerine sıklıkla başvurulması nedeniyle, günümüzde tane karabiberin kullanımının yaygınlaşması oldukça önemlidir. Tane karabiber, toz karabiberin çekilmemiş halidir ve hem daha lezzetli hem de katkı maddesi riskini ortadan kaldırdığı için daha sağlıklıdır. Yemeklere tane şeklinde kullanılabilmesinin yanı sıra, öğütücülerle birlikte sofralarınızda da rahatlıkla kullanabilirsiniz.

 

Sağlıkla kalın.

16.04.2019

YORUMLAR

Henüz bir yorum yapılmamış.
Yorum yapmak için lütfen giriş yapınız.
×
Lütfen Adres Seçiniz
ONAYLA
×

Yasal düzenlemeye uygun çerezler kullanıyoruz.

×
×
ANKARA
BURSA
YALOVA
KOCAELİ