Yumurta ve kolesterol 

Yumurta ve kolesterol 

Yumurta gezegenin en besleyici gıdaları arasındadır. Düşünsenize; bir yumurta, tek bir hücrenin bir civcive dönüşmesi için gereken tüm besin maddelerini içeriyor. Yumurtanın faydaları isimli yazımızı okumak için buraya tıklayabilirsiniz. 

 

Bir orta boy yumurta 186 mg kolesterol içerir, bu da önerilen günlük alımın % 62'sidir. Maalesef yumurta, sarısında bulunan yüksek kolesterol nedeni ile kötü bir üne sahiptir. Günümüze kadar insanlar, eğer kolesterol yerseniz, kandaki kolesterolü yükselteceğine ve kalp hastalıklarına sebep olacağına inanıyorlardı. Ancak durum aslında bu kadar basit değildir.  

 

Vücudumuz kolesterol seviyelerini nasıl düzenler?

 

Kolesterol genellikle negatif bir kelime olarak görülür. Duyduğumuzda, ilaç, kalp krizi ve damar hastalıkları gibi şeyler düşünmeye başlarız. Ancak gerçek şu ki, kolesterol vücudumuzun ve her bir hücre zarının çok önemli bir parçası olan yapısal bir moleküldür. Ayrıca testosteron, östrojen ve kortizol gibi steroid hormonları yapmak için de kullanılır. Kolesterol olmadan var olmamız mümkün değildir.

 

Vücudumuz her zaman yeterli kolesterolümüzün mevcut olup olmadığını kontrol eder.  Sadece beslenme ile gerekli kolesterolü almak mümkün olmadığından karaciğerimiz de kolesterol üretir. Kolesterol açısından zengin gıdalar yediğimizde, karaciğer daha az üretim yapar. Sonuç olarak vücudumuzdaki toplam kolesterol miktarı çok az değişir. 

 

Güvenli bir şekilde günde kaç yumurta yiyebilirsiniz?

 

Uzun yıllardır insanların yumurta tüketimi veya en azından yumurta sarısı tüketimini sınırlamaları önerilmiştir. Yaygın öneri haftada en fazla 2-6 yumurta sarısı tüketmektir. Ancak, bu kısıtlamaları gerçekten destekleyen bilimsel çalışmalar bulunmamaktadır. Bu önerilerin tersine aklımızı rahatlatan bir takım mükemmel çalışmalar bulunmaktadır. 

 

Bir çalışmada birkaç ay boyunca takip edilen gruptaki insanlar günde 1-3 adet yumurta tüketmiştir. Sonuçlara göre grupta; 

 

- HDL (Low Density Lipoprotein - iyi) kolesterol artmıştır. 

- Toplam ve LDL(Low Density Lipoprotein) kolestrol seviyeleri genellikle değişmemiş, ancak bazen hafifçe artmıştır. 

- Omega-3'ün zenginleştirilmiş yumurta tüketenlerde, bir başka önemli risk faktörü olan kan trigliseridleri düşmüştür.

- Lutein ve Zeaksantin gibi karotenoid antioksidanların kan seviyeleri önemli ölçüde artmıştır. 

 

Genel olarak araştırma sonuçları yumurta tüketimine verilen cevabın kişiye bağlı olduğu göstermektedir. İnsanların % 70'inde Total veya LDL kolesterol üzerinde bir etkisi yoktur. Bununla birlikte, insanların % 30'unda ("aşırı tepki veren kişiler" olarak adlandırılır) bu rakamlar biraz yükselir. Yumurta toplam ve LDL kolestrol düzeylerinde hafif artışlara neden olsa bile, bu endişe yaratacak düzeyde değildir. 

 

Sonuç olarak bilim, herhangi başka bir rahatsızlığınız yok ise sağlıklı olan ve sağlıklı kalmaya çalışan insanlar için günde 3'e kadar yumurta yemenin güvenilir olduğunu göstermektedir. Tabi yediğiniz yumurtaların doğal yollarla üretilen yumurtalar olması şartıyla...

 

28.04.2017

YORUMLAR

Henüz bir yorum yapılmamış.
Yorum yapmak için lütfen giriş yapınız.
×
Lütfen Adres Seçiniz
ONAYLA
×

×
BU HAFTANIN PLANLI İNDİRİMİ
250,00 TL 187,50 TL
Dana Kavurma (140gr) - Etin En İyisi
SEPETE EKLE

Yasal düzenlemeye uygun çerezler kullanıyoruz.

×
×
ANKARA
BURSA
YALOVA
KOCAELİ