Yumurta sarısının rengi bize ne anlatıyor?

Yumurta, en besleyici gıdalar listesinde kendine en üst sıralarda yer edinmeyi başaran en temel gıdalarımızın başında geliyor. Anne sütünden sonra en değerli gıda olan yumurtayı alırken üretim koşullarına, ardından da evde saklama koşullarına oldukça dikkat etmemiz gerekiyor. Bunun yanı sıra, yumurtanın sarı renginin nasıl olması gerektiği de bir diğer tartışma konusu olarak karşımıza çıkıyor.
Birçok tüketici, yumurta sarısının açık ya da koyu renk olmasının yumurtanın kalitesi hakkında bize önemli ipuçları verdiğini düşünmesine rağmen, bu durum direkt olarak yumurta kalitesiyle ilgili değildir. Yumurtanın sarı rengi, tamamen tavuğun beslenme şekliyle ilgilidir ve bu nedenle yumurtlayan tavuğun aldığı besinlere göre değişiklilik gösterir. Yumurtanın sarı rengine bakarak bir tavuğun neyle beslenmiş olduğunu rahatlıkla anlayabilirsiniz.
Yumurta sarısına rengini veren asıl maddeler ksantofil ve karotenoidlerdir. Yumurtlayan tavuklar bu maddeleri kendileri sentezleyemediği için dışarıdan yedikleriyle birlikte alırlar. Eğer yumurtlayan tavuk tahıl ve buğday ağırlıklı besleniyorsa, yumurtanın sarı kısmı daha açık renkte olmaktadır. Fakat tavuk ksantofil ve karotenoid ağırlıklı mısır, ot ve doğadaki böceklerle besleniyorsa sarısı daha turuncuya yakın koyu sarı renkte olmaktadır. Bu açıdan, tavuğun aldığı besinler yumurta kalitesine etki ettiği için, dolaylı da olsa, yumurtanın sarısının rengi; tavuğun beslenme şekli nedeniyle yumurta kalitesi hakkında bize bilgi vermektedir. Ayrıca, eğer bir tavuk yeterli şekilde beslenemediyse de yumurtanın sarısı çok açık renkte olmaktadır .
Özellikle antioksidan özellikteki karotenoidler A vitamini sentezini arttırması nedeniyle, koyu renk yumurta sarısının daha sağlıklı olduğu da düşünülmesine rağmen, maalesef günümüzde kullanılan pigmentasyon yapıcı kimyasalları içeren yapay yemlerle de koyu renk elde edilebilmektedir. Fakat bu şekilde beslenen tavukların yumurta sarıları, kırmızıya çalan doğal olmayan bir koyulukta olmaktadır. Bu nedenle, yumurtanın sarı kısmının renginin çok koyu olmamasına dikkat edilmelidir ve kırmızıya yakın yumurta sarısının sağlıklı olmadığının bilinmesi gerekmektedir.
Ayrıca, yumurta sarısının renginin mevsim şartlarına göre de değişiklik gösterdiği bilinmektedir. Kışın tavuklar daha az yem yediği için, kışın alınan yumurtaların sarılarının daha açık renkli olması normaldir.
Sağlıkla kalın.
09.12.2017
İLGİLİ ÜRÜNLERİMİZ
-
Organik Yumurta (30 adet) - Eski Tadında
Serbest dolaşan, istediği kadar güneş gören, merada yılın her dönemi yeşillikler, destek olarak da kimyasal değmemiş organik...
354,6 TL319,18 TL -
Yumurta (Organik, 10 adet) - Eski Tadında
Serbest dolaşan, istediği kadar güneş gören, merada yılın her dönemi yeşillikler, destek olarak da kimyasal değmemiş organik...
118,2 TL -
Köy Peyniri (250gr) - Elif Candar
Doğal ve katkısız şekilde pastörize edilerek şirden mayası ile üretilmiştir. (Şirden Mayası; çok küçük yaşta süt ile...
116,09 TL
BENZER YAZILAR
-
Doğal tereyağı beyaz mı sarı mı olur?
Tereyağı, yağ çeşitleri içinde en fazla protein içeriğine sahip olan ve vitaminler bakımından da oldukça zengin olan bir hayvansal gıdadır. Ayrıca içerisinden yer alan mineraller açısından da oldukça sağlıklıdır. Kırsal kökenli bir gıda olan tereyağı, sahip olduğu tüm bileşenlerin yanı sıra, tarih boyunca özü korunan en doğal gıdaların başında gelmektedir.
-
Önemli hastalıklara karşı zerdeçal
Zerdeçal Doğu Asya çıkışlı bir bitki olup, dünyanın en uzak mutfaklarında bile kendine yer edinmiş bir baharattır. Doğu Asya’da “bitkilerin altını” olarak bilinir. Yapılan çalışmalarla zerdeçalın faydası farklı açılardan kanıtlanmıştır.
-
Depresyona karşı zerdeçal tüketin.
Zerdeçal ulaşılması oldukça kolay olan en etkili besin takviyelerindendir. Yapılan önemli çalışmalar zerdeçalın vücut biyokimyamıza büyük yararlar sağladığını göstermektedir. İşte zerdeçalın kanıtlanmış faydaları...
YORUMLAR