Doğal tereyağı beyaz mı sarı mı olur?

Doğal tereyağı beyaz mı sarı mı olur?

Tereyağı, yağ çeşitleri içinde yüksek protein içeriğine sahip olan ve vitaminler bakımından da oldukça zengin olan bir hayvansal gıdadır. Ayrıca içerisinden yer alan mineraller açısından da oldukça sağlıklıdır. Kırsal kökenli bir gıda olan tereyağı, sahip olduğu tüm bileşenlerin yanı sıra, tarih boyunca özü korunan doğal gıdaların başında gelmektedir.

 

Tereyağı inek, koyun veya keçi sütünden elde edilmektedir. Bu sütlerin iyice kaynatılmasıyla elde edilen kaymak tabakası, tereyağının ana maddesini oluşturmaktadır. Günümüzde ise tereyağlarının büyük bir kısmı fabrikasyon üretim ile elde edilmektedir. Bu, tereyağında renginden kıvamına, kokusundan tadına kadar birçok farklılığa neden olabilmektedir.

 

Tüketiciler arasında merak edilen konulardan bir tanesi tereyağının renginin doğallığı açısından belirleyici olup olmadığı, tereyağının neden sarı veya beyaz olduğudur. Tereyağının rengi, tereyağı yapımı için sütü kullanılan hayvanın beslenme şekli ve buna bağlı olarak yediği gıdalardan kaynaklanmaktadır. Eğer sütü kullanılan inek, koyun ya da keçi çimen ve ot gibi yeşillik ağırlıklı beslenme şekline sahipse, bu yeşillikler içerisinde bolca yer alan karotenoid maddesi nedeniyle tereyağı daha sarımsı renge sahip olmaktadır. Hayvanın besiniyle sütüne geçen karotenoidler, yağda çözünerek aynı zamanda tereyağına rengini verirler. Fakat tereyağı yapımında sütü kullanılan hayvan saman, arpa ve buğday gibi yemlerle besleniyorsa, bu gıdalarda renk verici maddeler bulunmadığı için, tereyağının daha açık renkte olması beklenmektedir.

 

Doğal tereyağlarının üretim mevsimine göre de renk farklılığı gösterdiğini unutmamak gerekir. Sütü veren hayvanlar ilkbahar ve yaz aylarında taze otlarla beslendikleri için yazın üretilen bir tereyağının daha sarı renkte olması normaldir. Sonbahar ve kış aylarında ise, sütü veren hayvanlar kuru gıdalarla beslenmeye başlayacakları için bu dönemde üretilen tereyağları daha açık renkte olabilmektedir.

 

Doğal tereyağında tereyağının rengini sütü veren hayvanın yediği gıdalar belirlerken, fabrikalardaki tereyağı üretiminde yağın içine eklenen renk verici katkı maddeleri ile de tereyağının rengi belirlenebilmektedir. 

 

Tereyağını direkt sütten yapmak yerine, önce sütten yoğurt yapıp, yoğurttan ayran ve son olarak ayrandan da tereyağı yapılabilmektedir. Yapımı oldukça meşakkatli olan ve oldukça emek isteyen bu yayık tereyağı, daha fazla probiyotikleri içerir. Ayrandan yapılan yayık tereyağının rengi yine kullanılan sütün elde edildiği hayvanın beslenme şekline ve mevsime göre değişiklik gösterir.

 

Sağlıkla kalın.

07.12.2017

YORUMLAR

Henüz bir yorum yapılmamış.
Yorum yapmak için lütfen giriş yapınız.
×
Lütfen Adres Seçiniz
ONAYLA
×

Yasal düzenlemeye uygun çerezler kullanıyoruz.

×
×
ANKARA
BURSA
YALOVA
KOCAELİ