Vegan beslenme şekli

Vegan beslenme şekli

Veganlık hayvanlar tarafından üretilen hiçbir ürünün insan tarafından kullanılmamasıdır. Bir diyetten ziyade yaşam felsefesi olarak düşünülmesi daha doğrudur. Öyle ki veganlar bal, süt ürünleri, yumurta dâhil hiçbir hayvansal gıdayı tüketmezler, hayvan derilerinden üretilen giysileri giymezler.

 

Vegan kelimesinin kökeni vejeteryan(vegetarian)dır. 1944 yılında Donald Watson ve Elsie Shrigley tarafından türetilmiştir. Veganlığın kökeninde dini inanışlar, çevrecilik, sağlıklı yaşam ön plandadır ama en büyük neden hayvanlara saygıdır. Hayvanların tüketim ve zevk amaçlı kullanımları, çiftliklerde kötü şartlarda yetiştirilmeleri, eziyet görmeleri ve doğru olmayan yöntemlerle kesilmeleri bu yaşam tarzının doğmasına neden olmuştur.

 

Vegan beslenmede yiyecekler

Bakliyatlar (nohut, mercimek, bezelye, fasulye, barbunya vs.), bitkisine zarar verilmeden toplanan sebzeler, yeşil bitkiler, soya ürünleri, işlem görmemiş kuruyemişler (ceviz, fıstık, badem, fındık vb.), kuru meyveler, bitkisel yağlar, tahıllar, bitter çikolata gibi gıdalar vegan beslenenler tarafından tercih edilmektedir. B12 ve D vitaminleri sadece hayvansal gıdalardan temin edilebildiği için, bu vitaminlerin dışarıdan takviye olarak alınması gerekmektedir.

 

Vegan diyetle beslenen insanların bazı kanserler, kalp rahatsızlığı, diyabet, obezite, yüksek kan basıncı, safra taşı ve böbrek taşları gibi sağlık problemlerine karşı daha az risk altında oldukları belirtilir. Kolesterol sadece hayvansal gıdalarda bulunmaktadır, bu yüzden vegan diyet kolesterol içermez. Sadece bitkisel gıdalarla beslenen veganlar normal beslenen tüketicilere göre 4 kat daha fazla lif tüketildiği düşünülür. Bu da kalp hastalığı, diyabet, kanser ve sindirim sistemi hastalıklarına yakalanma riskini azaltır. Vegan diyet ayrıca meyve ve sebzelerde bulunan antioksidanlar gibi koruyucu besinlerin vücuda daha fazla alınmasını sağlamasıyla öne çıkıyor.

 

Veganlığın daha sağlıklı bir dünya ekolojisi oluşturulmasına katkı sağladığına inanılıyor. Veganlığın son yıllardaki popülerliği ve yaygınlaşması büyük yerleşim yerlerinde sadece vegan yemekler sunan restoranların açılmasını sağlamıştır, bazı yemeklerinin vegan olduğunu mönülerine ekleyen restoran sayısı da gittikçe artmaktadır. Ayrıca dünyada  vegan market açılışında da artış yaşanmaktadır.

 

Sağlıkla kalın.

29.09.2020

YORUMLAR

Henüz bir yorum yapılmamış.
Yorum yapmak için lütfen giriş yapınız.
×
Lütfen Adres Seçiniz
ONAYLA
×

Yasal düzenlemeye uygun çerezler kullanıyoruz.

×
×
ANKARA
BURSA
YALOVA
KOCAELİ