Sarı kantaron nedir? Nasıl kullanılır?
Kantaron hemen hemen dünyanın her yerinde yetişen bir bitkidir. Anavatanı Avrupa, Kuzey Afrika ve Batı Asya’dır. Ülkemizde nerdeyse tüm bölgelerde yetişir. Sarı kantaron, kılıç otu, mayasıl otu, yara otu isimleriyle de bilinir. Eski çağlardan beri bilinen, orduların savaşa giderken kılıç yaralarını çabuk iyileştirmesi amacıyla yanlarına aldıkları bu ota kılıç otu veya yara otu denmesi de bundandır. Temmuz ayından Eylül’e kadar parlak sarı yıldız şeklinde açan çiçekleriyle bilinen çok yıllık otsu bir bitkidir.
Sarı kantaron genellikle çay ve yağ şeklinde satılır. Kimyasal ilaç kullanmak yerine bitkisel ve doğal tedavi yöntemlerini tercih edenler için eşi bulunmaz bir üründür. Antioksidan ve antienflamatuar içeriği sayesinde eklem rahatsızlıkları, kas ağrıları, romatizma ve gut hastalığına karşı iyi gelir. Mide rahatsızlıklarının iyileşmesinde etkilidir. Gerginliği önlemek ve sinirleri yatıştırmak için kullanılır. Depresyon tedavisinde ve strese bağlı hastalıklarda etkilidir. Menopoz gibi dönemler için sakinleştirici etkisiyle bilinir. Birçok psikolojik rahatsızlığın tedavisinde kullanıldığı bilinmektedir. Ayrıca algıyı güçlendirmede ve uyku problemlerinin çözülmesinde yardımcı olmaktadır.
Sarı kantaron çayı nasıl yapılır?
Bir yemek kaşığı kantaron küçük parçacıklara ayrılarak iki su bardağı içme suyunun içerisine ilave edilir. Su yaklaşık 13 dakika kaynatılır. 5 dakika dinlendirme işleminin ardından kantaron çayı süzülür ve isteğe göre limonla birlikte servis edilir.
Kantaron çayının çok fazla tüketilmesi baş dönmesi, mide bulantısı ve yorgunluk yapabilmektedir. Ayrıca şizofreni ve Alzheimer hastalığı olan kişilerin çok fazla kantaron çayı tüketmeleri tavsiye edilmemektedir.
Sarı kantaron yağı nasıl yapılır?
Sarı kantaron bitkisi çiçeklendiğinde çiçekler toplanır. Cam bir kavanozun içine konularak çiçekler zeytinyağıyla karıştırılır ve 2-3 hafta bekletilir. Yağ süzüldükten sonra kavanoz karanlık ve serin bir ortamda saklanır.
Ortaya çıkan karışım ağrıyan eklemlere masaj yapılarak sürülebilir. Yanıkların ve yaraların iyileşmesi için, yara izlerinin geçmesi için uygulanabilir. Migren olanların baş ağrıları için masaj yaparken kullanılabilir. Bebeklerin pişiklerine sürülebilir. Hemoroid için uygulanabilir. Sarı kantaron yağı saç için de oldukça faydalıdır. Saç derisindeki egzamayı yok ettiği bilinmektedir. Nemli saça sürüldüğünde kuruluğu önler. Saç diplerindeki kaşıntıyı geçirir. Kepek oluşumunu ve saç dökülmesini engeller.
Sarı kantaron yağı antiseptik özelliği sayesinde sivilcelerin tedavisinde de kullanılır. Hücre yenileyici özelliği sayesinde yaraların hızlı kapanmasını, cilt lekelerinin giderilmesini, göz altı morluklarının azaltılmasını sağlar. Uçukların iyileşmesi için uçuklara da uygulanabilir.
Yüksek tansiyon rahatsızlığı olan kişiler, hamile veya emziren kadınların sarı kantaron otu tüketmesi tavsiye edilmez. Düzenli ilaç kullanan kişilerin kantaron kullanmadan önce doktorlarına danışmaları gerekir. Harici uygulama öncesi bilek içinde alerji testi yapılması da önerilerimiz arasındadır.
Sağlıkla kalın.
21.10.2019
İLGİLİ ÜRÜNLERİMİZ
-
Organik Domates Salçası (660gr)
Datça Murat Çiftliği'nin tüm katkısız ürünleri Eskitadında.com'da. Organik Domates Salçalarımız Nasıl Hazırlanıyor? Geleneksel yöntemlerle mevsiminde yaz güneşinin sıcaklığında olgunlaş......
245 TL -
Nohut Unu (250gr) - Narin Su
Yerli nohutlarımızı taş değirmende öğüttük, hem bitkisel protein kaynağı nohutun farklı şekillerde tüketimi için hem de bebekleriniz...
58,8 TL -
Organik Siyez Unu (1kg)
Datça Murat Çiftliği'nin tüm katkısız ürünleri Eskitadında.com'da. Kastamonu İhsangazi ilçesinin atalık tohumlarından üretilen Siyez buğdaylarının geleneksel yöntemlerden olan...
125 TL
BENZER YAZILAR
-
Ebegümecinin kullanım alanları
Küçük bir hazine olan ebegümeci her yerde yetişebilir ancak tarlalarda ve çalılıklarda daha sık rastlanır.
-
Kakao nedir? Nerelerde üretilir? Ham kakao nedir?
Kakao adını Latincede “tanrıların besini” anlamına gelen “Theobromocacao” kelimesinden alır. Çoğunlukla Batı Afrika, Batı Hint Adaları ve Güney Amerika’da üretilir. Kakao kolestrol içermez, dolayısıyla bitter çikolata da kolesterol içermez. Kakao bakır, magnezyum, fosfor, demir ve kalsiyum açısından zengindir. Doğal yollarla fermente edilen ve ısıl işleme tabi tutulmayan kakaolar “ham kakao” olarak adlandırılır.
-
Kinoa nedir, faydaları nelerdir?
Kinoa, binlerce yıldır Amerika kıtasında tarımı yapılan fakat ülkemizde son yıllarda popüler olan bir tohumdur. Biyolojik olarak ıspanakgiller familyasından olsa da tahıl grubunda değerlendirilmektedir.
YORUMLAR