Sağlıklı beslenme yol haritası – 4
Sağlıklı beslenme alışkanlıkları yazı dizimizin son bölümüyle sizlerleyiz. Yazımızı en baştan okumak için buraya tıklayın.
Sağlıklı karbonhidrat ve tam tahıllı ürünleri tercih edin
Tam tahıllı ürünler gibi sağlıklı karbonhidratlar size daha uzun süren enerji verir ve içerdiği antioksidanlar sayesinde kalp ve şeker hastalıkları riskini azaltır.
Sağlıklı ve sağlıksız karbonhidratlar nelerdir?
Sağlıklı karbonhidratlar tam tahıllı ürünler, fasulye, meyve ve sebzelerdir, bunlar kolay sindirilir, daha uzun süre tok hissetmenizi sağlar, kan şekerini sabit tutar.
Sağlıksız karbonhidratlar ise beyaz ekmek, pirinç ve işlenmiş şekerdir. Bunlar besin değeri ve liften arındırılmış yiyecekler olup kolay sindirilir ve kan şekerinin birden yükselmesine neden olur.
Sağlıklı karbonhidrat tüketmek için ipuçları
· Beslenmenize tam tahıllı tüm ürünleri ekleyin. Bu ürünler; tam buğday ekmeği, kinoa, esmer pirinç, arpa, darı vb.
· Beyaz ekmek, makarna gibi işlenmiş karbonhidrat içeren yiyeceklerden uzak durun.
Kemikleriniz için kalsiyumu unutmayın
Vücudunuz kemiklerinizi ve dişlerinizi yenilemek, yaşınıza göre daha güçlü olmanız için ve kalp ritminizi düzenlemek için kalsiyum kullanır. Eğer vücudunuz yeteri kadar kalsiyum almazsa, ihtiyacını kemiklerdeki kalsiyumdan alacak ve bu da ileriki aşamada kemik erimesine neden olacaktır.
Kalsiyum içeren besinler: Süt ve süt ürünleri, sebzeler ve yapraklı yeşillikler, fasulye.
Sağlıklı bir diyette proteinin önemi
Protein size enerji verir ancak böbrek hastaları için aşırı protein zararlıdır. Araştırmalara göre yaşlandıkça tüketilen protein kalitesinin de artmış olması gerekir.
Yüksek kalite protein almak için;
· Balık, tavuk, fasulye ve ceviz yiyin.
· Kek, pizza, kurabiye gibi hamur içeren yiyecekler yerine balık, bezelye, fasulye tüketin.
· Cips, bisküvi gibi atıştırmalıkları tüketmeyin, öğün arasında yoğurt yiyin.
Sağlıklı yağ nasıl olur?
Birçoğumuzun düşündüğü gibi tüm yağlar zararlı değildir. Ancak zararlı yağlar hastalık riskini arttırırken, yararlı yağ fiziksel ve duygusal sağlığınızı olumlu yönde etkiler. Örneğin; omega-3 gibi yararlı yağ içeren yiyecekler kalp hastalıklarının azalmasını ve modunuzun yükselmesini sağlar.
Sağlıklı yağ içeren yiyecekler:
· Tekli doymamış yağlar: Avokado, badem, fındık, bal kabağı çekirdeği ve susamda bulunan yağdır.
· Çoklu doymamış yağlar: Omega 3 içeren yağlardır, somon, hamsi, ringa balığı, uskumru, sardalya, ceviz ve keten tohumunda bulunan yağlardır.
· Trans yağ ise hayatınızdan çıkarmanız gereken bir yağ çeşitidir. Kurabiye, margarin, kraker, şeker, kızartılmış yiyeceklerde bulunur.
Tuzu azaltın
Sodyum yemeklerin lezzetini artıran bir besin kaynağıdır ancak vücudumuz günde 1 gramdan az sodyuma ihtiyaç duyar. Bu nedenle çok fazla tuz tüketmek yüksek tansiyona, kalp ve böbrek hastalıklarına hatta hafıza kaybına sebep olur.
· Dondurulmuş ve paketli ürünler bolca sodyum içerir bu yiyeceklerden uzak durun.
· Baharat kullanın, tuz yerine karabiber, köri, sarımsak, kırmızı biber kullanın.
· Dışarıda yemek yerken dikkat edin, dışarıda yediğimiz çoğu yemeğin tuz oranı yüksektir. Bazı mekanların menülerinde az tuzlu yiyecekler olabilir, bunları tercih etmeye özen gösterin.
· Tuzsuz atıştırmalıkları tercih edin.
26.03.2017
İLGİLİ ÜRÜNLERİMİZ
-
Kaolin Kil (50ml) - Pelinka
Katkısız kişisel bakım ürünleri üreticisi Pelinka'nın ürünleri Eskitadında.com'da. Pelinka markalı kozmetik ürünleri T.C. Sağlık Bakanlığı onaylıdır ve...
192 TL -
Organik Maydanoz (1 demet)
Tertemiz yeşilliklerle sağlık dolu sofralara sahip olmanız için size organik maydanoz getiriyoruz....
34,8 TL -
Melisa Çayı (15gr)
Datça Murat Çiftliği'nin tüm katkısız ürünleri Eskitadında.com'da. Akdeniz bölgesinde yetişen Melisa otu, bahar yağışları ile birlikte büyümeye başlar....
85 TL
BENZER YAZILAR
-
Ülkemizde fındık üretimi ve dünyadaki yeri
Fındık başta Giresun, Ordu, Samsun, Trabzon ve Rize olmak üzere Karadeniz’e kıyısı olan hemen her ilde yetiştirilmektedir. Türkiye’de üretilen fındığın %85’e yakını ihraç ediliyor.
-
Gıdalar çiğ olarak mı pişmiş olarak mı daha sağlıklı?
Gıdaları pişirmek lezzetini artırabilir, ancak aynı zamanda besin içeriğini de değiştirir. İlginçtir ki, bazı vitaminler yiyecek pişirildiğinde kaybolur, bazıları ise vücudumuzun kullanması için daha kullanılabilir hale gelir. Peki tam olarak hangi tüketim şekli doğru? Çiğ mi pişmiş mi?
-
Dr.Semih Bakır’dan ramazanda beslenme önerileri
Ramazan ayını önemli kılan etkenlerden biri de, dinimizin temel ibadetlerinden biri olan oruçtur. Oruç; nefsi meylettiği şeylerden uzak tutmak anlamındadır ki, özellikle keyif aracı olan yemek yemekten uzak kalmak gerçek bir imtihandır. Hele hele yaz aylarına denk gelen ramazan aylarında günlerin uzun olması uzun süre açlık ve susuzluk anlamına gelir ki, bu sadece beslenme alışkanlığında değişiklik değil tüm vücut fonksiyonlarında da bir takım değişikliği getirir.
YORUMLAR