Ülkemizde fındık üretimi ve dünyadaki yeri
Fındık; meyvesi, yağı, kabuğu, yaprağı ve zurufu ile çok çeşitli alanlarda kullanılabilen ülkemiz için çok önemli ve ekonomik değeri olan bir tarım ürünüdür. Fındık başta Giresun, Ordu, Samsun, Trabzon ve Rize olmak üzere Karadeniz’e kıyısı olan hemen her ilde yetiştirilmektedir.
Fındık %80 oranında çikolata sanayiinde dilinmiş, kıyılmış, öğütülmüş biçimde, %10-12 oranında pastacılık, bisküvi, unlu mamuller sektörlerinde; %3-4 oranında da çerez olarak, kalanı dondurma sektöründe ve yağ sanayinde kullanılmaktadır.
Fındık meyvesinin bileşiminde %55-60 yağ, %14-16 protein, %11-12 karbonhidrat, %4-5 su, %2 kül ile fosfor, kalsiyum, magnezyum, mangan, çinko, demir ve sodyum gibi mineraller ve ayrıca B1, B2 ve E vitamini bulunur. Fındık besleyici özelliği ve insan sağlığına faydaları açısından önemli bir bitkisel üründür.
Türkiye’de yaklaşık 440 bin üretici, 700 bin hektar alanda fındık üretimi yapmaktadır. Fındığa 1964 yılından sonra alım garantisi verilmesi ve bölgeden başka illere göç edenlerin gittikleri yerde fındık yetiştirmeye devam etmelerinin etkisi ile fındık yetiştiriciliği diğer bölgelere de yayılmış ve yaygınlaşmıştır. Fındık dikimine her yerde izin verilmemektedir, izin verilen yerler kanunla belirlenmiştir.
Türkiye Fındık Üretiminde Dünyada İlk Sıradadır
Türkiye fındık üretiminde dünyada ilk sırada yer almaktadır. Dünya fındık üretimindeki payı %70’ler civarındadır. Fındık üretiminin en fazla yapıldığı il Ordu’dur. Fındık üretiminin %85’i Ordu, Samsun, Giresun, Sakarya ve Düzce’de gerçekleştirilmektedir. Dünya fındık üretimi 1960’lı yıllarda yaklaşık 200 bin ton kadar iken son yıllarda bir milyon tona yaklaşmıştır.
Türkiye’de üretilen fındığın %85’e yakını ihraç ediliyor. Türkiye, dünya fındık tüketiminin yaklaşık %70'ini karşılamaktadır. Ülkemizin fındık üretimine sahip çıkmak ve geliştirmek ülkemiz için çok büyük bir değerdir.
Sağlıkla kalın.
25.11.2021
İLGİLİ ÜRÜNLERİMİZ
-
Çiğ Fındık İçi (180gr) - Eski Tadında
Ülkemizde yetişen fındık dallarından lezzeti ve besin değeri ile çok önde, dayanması için herhangi bir işleme maruz...
133 TL -
Az Şekerli Fındık Ezmesi (330gr) - Eski Tadında
Tombul Giresun fındıklarımızdan hazırladığımız fındık ezmelerimizin arasına şeker oranını %10'da tuttuğumuz bir seçenek daha ekledik....
189,1 TL -
Fındık Ezmesi (375gr) - Eski Tadında
Dünyanın en iyi fındıklarından, yağlı ve tombul olup harika lezzetiyle ünlü Giresun fındıkları kavruldu, ezilerek gerçek pancar...
168,3 TL
BENZER YAZILAR
-
Nohut unlu çikolatalı kurabiye tarifi
Hem evde keyifli vakit geçirmek için hem de bağışıklık sistemimizi güçlendirmek açısından önemli besinleri içeren, içerisine fındık ezmesi de kattığımız bir tarif hazırladık.
-
Çiğ besin diyeti
Çiğ besin diyeti 1800'lü yıllardan beri varlığını sürdürüyor ancak son yıllarda popülaritesi arttı. Peki bu beslenme şekli tam olarak nasıldır, faydalı mıdır, zararları var mıdır?
-
Beslenme düzeninizde “Glisemik İndeks”e dikkat edin!
Glisemik indeks; besinlerin yemekten sonraki ikinci saatte kan şekerine olan etkisi belirten bir değerlendirmedir. Buna göre farklı besinler, kan şekeri düzeyinde farklı artış etkileri gösterirler. Sağlığımız için düşük glisemik indeksli beslenmeye dikkat ederken, glisemik indeksi etkileyen faktörlerinde farkında olmak önemlidir.
YORUMLAR