Sağlıklı beslenme yol haritası - 2
Sağlıklı beslenme konusunu ele aldığımız yazı dizimizin ikinci bölümüyle sizlerleyiz. İlk bölüme buradan ulaşabilirsiniz.
Ölçülü olmak sağlıklı bir beslenme düzeninin anahtarıdır.
Ölçülü olmak nedir? Temel olarak, vücudunuzun ihtiyacı kadar besin tüketmektir. Yani yemeğiniz bittiğinde tatmin olmalısınız ancak şişkin değil. Aslında ölçülü olmak dengeyle alakalıdır. Bu da yediğimiz yemeğin içinde bulunan protein, karbonhidrat, vitamin, mineral ve yağın vücudumuzu dengede tutacak miktarda olması demektir.
Birçoğumuz için ölçülü olmak demek az yemek demektir. Ama az yemek sevdiğimiz yiyecekleri hayatımızdan tamamen çıkarmak olmamalıdır. Örneğin kahvaltıda sucuklu yumurta yediğinizde, öğle ve akşam yemeğinizde daha hafif yiyecekler yerseniz bu dengeyi sağlamış olursunuz.
Sevdiğiniz yiyecekleri tamamen hayatınızdan çıkarmayın: Eğer yemekten zevk aldığınız yiyecekleri hayatınızdan tamamen çıkarmaya çalışırsanız, bu yiyecekleri yeme istediğiniz daha da artacaktır ve bu da beslenme düzeninizde başarısız hissetmenize neden olur. Onun yerine, zararlı olduğunu bildiğiniz ancak yemekten hoşlandığınız yiyecekleri daha az porsiyonlarda ve daha az sıklıkta tüketin.
Daha küçük porsiyonları deneyin: Porsiyonlarınızı küçültün. Dışarıda yemek yediğiniz zamanlarda ana yemek yerine başlangıç menüsünden bir yemek seçin ya da yemeğinizi bir arkadaşınızla bölüşün. Evde yemek yerken ise kendinize ölçüler belirleyin. Yemeğinizi daha küçük tabaklarda ve kaselerde servis etmek, sizi psikolojik olarak rahatlatacak ve size yeteri kadar yemek yediğinizi hissettirecektir. Eğer yemeğin sonunda doyma hissi yaşamazsanız, ek sebze ve meyve yiyebilirsiniz.
Acele etmeyin: Yemek yedikten yaklaşık 20 dakika sonra beyniniz vücudunuza yemek yediğiniz ve doyduğunuz komutunu verir. Bu nedenle yavaş yavaş yiyin ve tamamen doymadan yemek yemeyi bırakın.
Yalnız yemek yemeyin: TV ya da bilgisayar karşısında yalnız yemek yemek de fazla yemeye yol açar, bu nedenle mümkün olduğunca başka insanlarla yemek yiyin.
Kahvaltı yap ve diğer öğünleri azalt: İyi bir kahvaltı metabolizmanıza güzel bir başlangıç yaptırır, gün boyu azar azar yediğiniz yiyecekler de enerjinizi korumanızı sağlar.
Gece yemek yemekten kaçının: Akşam yemeğinizi erken yemeye özen gösterin, çok geç saatlerde yemek yemeyin. Akşam yemeğiniz ile bir sonraki günün kahvaltısı arasında en az 14-16 saat olmalıdır.
Yazımızın üçüncü bölümüne buradan ulaşabilirsiniz.
17.03.2017
İLGİLİ ÜRÜNLERİMİZ
-
Şekersiz Kayısı Marmelatı (220gr) - Elif Candar
Elif Candar'ın tüm katkısız ürünleri Eskitadında.com'da. Dalından topladığımız kayısılarımız ile hazırladığımız şekersiz reçel ve marmelatlarımızın lezzeti bizce harika...
129 TL -
Organik Yulaf Unu (1kg)
Datça Murat Çiftliği'nin tüm katkısız ürünleri Eskitadında.com'da. Yulaf unu, içerdiği yüksek lif dolayısıyla bağırsakların çalışmasına yardımcı olur. Yulaf,...
125 TL -
Anason Çeşnili Zeytinyağı (250ml) - Bilgem Zeytincilik
Ayvalık/Burhaniye zeytinyağı, anason ile lezzetlendirilerek zengin bir aroma sunar. Bu zeytinyağı, salatalarınıza, ızgaralarınıza ve diğer yemeklerinize lezzet...
240 TL
BENZER YAZILAR
-
Sağlıklı beslenme tabağı nasıl olmalı?
Sağlıklı ve dengeli beslenmek isteyenlere, Harvard Medical School'un "sağlıklı beslenme tabağı" hangi gıdalardan ne oranda yemek gerektiğini gösteriyor. Sağlıklı beslenme tabağı nasıl olmalı?
-
Gıdalar çiğ olarak mı pişmiş olarak mı daha sağlıklı?
Gıdaları pişirmek lezzetini artırabilir, ancak aynı zamanda besin içeriğini de değiştirir. İlginçtir ki, bazı vitaminler yiyecek pişirildiğinde kaybolur, bazıları ise vücudumuzun kullanması için daha kullanılabilir hale gelir. Peki tam olarak hangi tüketim şekli doğru? Çiğ mi pişmiş mi?
-
Sağlıklı beslenme yol haritası - 1
Besin değeri yüksek bir beslenme planı yapmak, yaparken eğlenmek ve bu plana sıkı sıkıya bağlanmanın ipuçları bu yazı dizimizde.
YORUMLAR