Mindfulness ve mindful beslenme nedir?

Mindfulness ve mindful beslenme nedir?

Mindfulness, diğer adıyla bilinçli farkındalık, kökeni milattan önce 1500’lere dayanan bir doğu geleneği uygulamasıdır. Batı ülkelerinde psikoterapi alanında son 20 yıldır popülerdir.

 

Bilinçli farkındalık, en basit tabiriyle kişinin içinde bulunduğu anı yaşayabilme becerisidir. Düzenli egzersizlerle bu beceri geliştirilebilmektedir. Örneğin, küçük bir çocuk dondurma yerken sadece dondurmanın tadına, görüntüsüne ve kokusuna odaklanır ve bilinçli farkındalıkla yer. Yetişkinler ise dondurma yerken sohbet eder, aklını başka yere verir yani o anı yaşamaz.

 

Bilinçli farkındalığın yararlarından söz etmek gerekirse; bunların başında ilk olarak stresi azaltması gelir. Kişinin kendini tanımasına yardımcı olur. Dikkat süresinin artmasını sağlar, dolayısıyla daha az zihin dağılması yaşanır. Öğrencilerde başarının artmasını sağlar. Depresyon seviyesini düşürür. 

 

Mindful beslenme ise bir diyet programından ziyade kişinin ne yediğinden çok nasıl yediğini öğrendiği bir süreci kapsar. Besinlerle olan ilişki, yemek yerken fark edilemeyen süreç fark edilmeye çalışılır. Beslenmede farkındasızlık ise strese, anksiyeteye ve yeme problemlerine neden olur. Farkında olmadan yemek yemenin anlaşılabilmesi çok kolaydır. Bunun için en son öğünde kişinin ne yediğini kendisine sorması mindful beslenip beslenmediğinin anlaşılmasında kolaylık sağlar. Ayrıca mindful beslenmeyen kişi yemeğin tadını, kokusunu tarif edemez. 

 

Kişi yemek yemeye başladıktan ve bitirdikten sonra bedeninin kendisine gönderdiği sinyallerden haberdar olmalıdır. Beden doygunluk sinyalini yemek bittikten yirmi dakika sonra beyne gönderir. Bu aşırı ve hızlı yemek yemeden kaynaklanır. Yavaş yemek, beynin gönderdiği sinyalleri zamanında almayı sağlar. Yavaşlamak için ise kişi oturarak, lokmaları yeterince çiğneyerek ve lokmalar arasında çatal-kaşığı masaya bırakarak kendisini kontrol altına alabilir. 

 

Mindful beslenen kişiler yiyecekleri 5 duyu organlarıyla algılarlar. Böylece içinde bulundukları ana odaklanırlar. Bedenle kurulan ilişki sonucunda açlık ve tokluk sinyallerini daha rahat alırlar. Daha sağlıklı ve vücudun ihtiyacı kadar olan besini tüketirler. Kişinin en çok pişmanlık duyduğu şeylerden bir tanesi yemek yiyip bir süre geçtikten sonra gereğinden fazla ve sağlıksız beslendiğini düşünmesidir. Mindful beslenerek yavaş yemeyi alışkanlık haline getirebilmek, beyinden zamanında sinyaller alınabilmesini sağladığı için, kişi fazla yiyecek tüketmez ve bedenini kontrol altına alır.

 

Sağlıkla kalın.

 

19.01.2019

YORUMLAR

Henüz bir yorum yapılmamış.
Yorum yapmak için lütfen giriş yapınız.
×
Lütfen Adres Seçiniz
ONAYLA
×

Yasal düzenlemeye uygun çerezler kullanıyoruz.

×
×
ANKARA
BURSA
YALOVA
KOCAELİ