Sağlıklı beslenme tabağı nasıl olmalı?

Sağlıklı beslenme tabağı nasıl olmalı?

Sağlıklı ve dengeli beslenmek isteyenlere, Harvard Medical School (HMS)'un "sağlıklı beslenme tabağı" hangi gıdalardan ne oranda yemek gerektiğini gösteriyor.

 

Tabağınızın yarısını sebze ve meyvelerden oluşturun.

Daha çok sebze yiyin. Çeşit çeşit sebze seçin. Patates ve patates kızartması sebzeden sayılmaz, çünkü patates fazla tüketildiğinde kan şekerini yükseltir. Ayrıca, her renkten meyve yiyin.

 

Tabağınızın ¼’ünü tahıllar kaplasın.

Tam tahıllı ürünler, buğday, kinoa, yulaf, esmer pirinç ve onlardan yapılan yiyecekler kan şekerini düzenlemede beyaz ekmekten ve pirinçten daha etkilidir.

 

¼ oranında protein tüketin.

Balık, tavuk, fasulye, fındık ve ceviz protein bakımından zengindir. Bunları salatanıza katabilir ya da sebzenizin yanında servis edebilirsiniz. Kırmızı eti ise sınırlandırarak tüketin. Sosis, salam gibi işlenmiş etlerden ise uzak durun.

 

HMS sağlıklı beslenme tabağına ek olarak bir de şunları öneriyor:

 

Sağlıklı bitkisel yağlar tüketin.

Zeytinyağı gibi sağlıklı bitkisel yağları tüketin. Trans yağları tüketmekten kaçının.

 

Su için.

Şekerli içeçekler tüketmeyin. Süt ve süt ürünlerini günde bir-iki kere tüketin. Meyve suyunu günde en fazla küçük bir bardak tüketin. Daha çok su içmeyi tercih edin.

 

Aktif olun.

Kilo kontrolünü sağlamak için gün içinde aktif olun.

 

Sağlıklı beslenme tabağı kilo vermek için önerilmiş bir tabak değil. Bakıldığında, sağlıklı beslenme tabağının bölümleri her yiyecek grubundan belli bir porsiyon öneriyor. Kalori odaklı değil. Çünkü kişilerin alması gereken kalori oranı yaşa, cinsiyete, besin değerlerine, hareket seviyesine ve kilo boy oranına göre değişir.

 

Sağlıklı beslenme tabağının asıl amacı beslenme kalitesini arttırmaktır. Bunun da sağlık üzerinde çok büyük olumlu etkileri vardır. Örneğin, yapılan araştırmalarda sağlıklı beslenme tabağının bunu uygulayan kadınların kalp ve damar hastalıkları risklerini yüzde 30 oranında, erkeklerin ise yüzde 40 oranında azalttığı gözlemlenmiştir. Sağlıklı beslenme sağlıklı bir yaşam için temel bir kriterdir.

 

Sağlıkla kalın.

19.06.2017

YORUMLAR

Henüz bir yorum yapılmamış.
Yorum yapmak için lütfen giriş yapınız.
×
Lütfen Adres Seçiniz
ONAYLA
×

Yasal düzenlemeye uygun çerezler kullanıyoruz.

×
×
ANKARA
BURSA
YALOVA
KOCAELİ