Sağlıklı beslenme tabağı nasıl olmalı?
Sağlıklı ve dengeli beslenmek isteyenlere, Harvard Medical School (HMS)'un "sağlıklı beslenme tabağı" hangi gıdalardan ne oranda yemek gerektiğini gösteriyor.
Tabağınızın yarısını sebze ve meyvelerden oluşturun.
Daha çok sebze yiyin. Çeşit çeşit sebze seçin. Patates ve patates kızartması sebzeden sayılmaz, çünkü patates fazla tüketildiğinde kan şekerini yükseltir. Ayrıca, her renkten meyve yiyin.
Tabağınızın ¼’ünü tahıllar kaplasın.
Tam tahıllı ürünler, buğday, kinoa, yulaf, esmer pirinç ve onlardan yapılan yiyecekler kan şekerini düzenlemede beyaz ekmekten ve pirinçten daha etkilidir.
¼ oranında protein tüketin.
Balık, tavuk, fasulye, fındık ve ceviz protein bakımından zengindir. Bunları salatanıza katabilir ya da sebzenizin yanında servis edebilirsiniz. Kırmızı eti ise sınırlandırarak tüketin. Sosis, salam gibi işlenmiş etlerden ise uzak durun.
HMS sağlıklı beslenme tabağına ek olarak bir de şunları öneriyor:
Sağlıklı bitkisel yağlar tüketin.
Zeytinyağı gibi sağlıklı bitkisel yağları tüketin. Trans yağları tüketmekten kaçının.
Su için.
Şekerli içeçekler tüketmeyin. Süt ve süt ürünlerini günde bir-iki kere tüketin. Meyve suyunu günde en fazla küçük bir bardak tüketin. Daha çok su içmeyi tercih edin.
Aktif olun.
Kilo kontrolünü sağlamak için gün içinde aktif olun.
Sağlıklı beslenme tabağı kilo vermek için önerilmiş bir tabak değil. Bakıldığında, sağlıklı beslenme tabağının bölümleri her yiyecek grubundan belli bir porsiyon öneriyor. Kalori odaklı değil. Çünkü kişilerin alması gereken kalori oranı yaşa, cinsiyete, besin değerlerine, hareket seviyesine ve kilo boy oranına göre değişir.
Sağlıklı beslenme tabağının asıl amacı beslenme kalitesini arttırmaktır. Bunun da sağlık üzerinde çok büyük olumlu etkileri vardır. Örneğin, yapılan araştırmalarda sağlıklı beslenme tabağının bunu uygulayan kadınların kalp ve damar hastalıkları risklerini yüzde 30 oranında, erkeklerin ise yüzde 40 oranında azalttığı gözlemlenmiştir. Sağlıklı beslenme sağlıklı bir yaşam için temel bir kriterdir.
Sağlıkla kalın.
19.06.2017
İLGİLİ ÜRÜNLERİMİZ
-
Domates Sosu (600gr) - Elif Candar
Elif Candar'ın tüm katkısız ürünleri Eskitadında.com'da. Geleneksel yöntemlerle üretilen domates sosumuzun kapağını açtığınızda oldukça etkileyici bir kokuyla karşılaşacaksınız....
149 TL -
Bebek Kuşbaşı (250gr) - Etin En İyisi
Bebek kuşbaşı, Etin En İyisi, Eskitadinda.com'da. Annelerin minik kuşlarına özel sağlıklı kuzu etinden protein ve demir kaynağı bebek...
315 TL -
Marine Kuzu Külbastı (500gr) - Etin En İyisi
Kıvırcık cinsi kuzuların kol kısmından çıkan kuzu külbastı, Sidar Şef'in özel marinasyonu ile bambaşka bir lezzete dönüşüyor. Afiyet...
485 TL
BENZER YAZILAR
-
Ülkemizde fındık üretimi ve dünyadaki yeri
Fındık başta Giresun, Ordu, Samsun, Trabzon ve Rize olmak üzere Karadeniz’e kıyısı olan hemen her ilde yetiştirilmektedir. Türkiye’de üretilen fındığın %85’e yakını ihraç ediliyor.
-
Dr.Semih Bakır’dan ramazanda beslenme önerileri
Ramazan ayını önemli kılan etkenlerden biri de, dinimizin temel ibadetlerinden biri olan oruçtur. Oruç; nefsi meylettiği şeylerden uzak tutmak anlamındadır ki, özellikle keyif aracı olan yemek yemekten uzak kalmak gerçek bir imtihandır. Hele hele yaz aylarına denk gelen ramazan aylarında günlerin uzun olması uzun süre açlık ve susuzluk anlamına gelir ki, bu sadece beslenme alışkanlığında değişiklik değil tüm vücut fonksiyonlarında da bir takım değişikliği getirir.
-
Beslenme düzeninizde “Glisemik İndeks”e dikkat edin!
Glisemik indeks; besinlerin yemekten sonraki ikinci saatte kan şekerine olan etkisi belirten bir değerlendirmedir. Buna göre farklı besinler, kan şekeri düzeyinde farklı artış etkileri gösterirler. Sağlığımız için düşük glisemik indeksli beslenmeye dikkat ederken, glisemik indeksi etkileyen faktörlerinde farkında olmak önemlidir.
YORUMLAR