Kuşkonmaz ile neler yapılır?
Kuşkonmaz Latince adı “Asparagus officinalis” olan çalı halinde odunsu yeşil bir bitkidir. Genellikle sulak, ormanlık alanlar, kumlu ve killi topraklarda yetişir. Zambakgiller ailesinden bir bitkidir ve gövdesi, kökü ve tomurcukları kullanılır.
İçerdiği bol E vitamini sayesinde antik çağlarda afrodizyak etkisiyle de bilinen kuşkonmaz, folik asit, amino asit, antioksidan ve bol vitamin içerir. Kuşkonmaz az miktarda karbonhidrat içerir. Bu nedenle kalori değeri de düşüktür. Ayrıca, niasin içeren kuşkonmaz kalsiyum ve magnezyum içeriği açısından en faydalı sebzelerden biridir.
Hangi aylarda tüketilmeli?
Kuşkonmazın tüketilmesi gereken en önemli aylar Mart, Nisan ve Mayıs’tır. Haziran ve Temmuz aylarında bitki çiçeklenir ve tohumlarından faydalanılır. Anavatanının Anadolu ve Doğu Akdeniz olduğu bilinmektedir. Günümüzde ise en fazla Çin, İtalya, Fransa ve ABD’de yetiştirilir. Son dönemde ülkemizde de yetiştirilmeye başlamıştır.
Kuşkonmazın en önemli faydalarından birisi, içerdiği folik asit sayesinde kanserden korunmaya yardımcı olmasıdır. Oldukça güçlü bir antioksidan olması nedeniyle, vücudun toksinlerden arınmasına da katkı sağlar. Diyabete iyi gelir ve erken doğum riskini azaltır. Alzheimer tedavisinde kullanılır, kanı temizler. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Beyin fonksiyonlarını arttırır. Kalp krizi riskini azaltır. Karaciğer ve safra kesesi için faydalıdır.
Kuşkonmazın gövdesi, kökü ve tomurcukları tüketilir. Yemeklerde ve salatalarda kullanılabilir. Ayrıca çorbalarda da kullanılabilen kuşkonmaz, konserve yapılarak kış aylarında da tüketilebilir. Kuşkonmaz sapı çiğ olarak da tüketilebilmektedir.
Kuşkonmazın en sağlıklı pişirme yöntemi
Alınan kuşkonmaz hemen tüketilmeyecekse, sapı bir miktar kesilerek bekletilmelidir. Kuşkonmazı en sağlıklı pişirme yöntemlerinden birisi haşlamaktır. 2-3 dakika haşlanan kuşkonmaza haşlama sırasında bol miktarda tuz ilave edilmesi önerilir. Haşlama bittikten sonra 2 dakika kadar soğuk suda bekletilmesi gereken kuşkonmazlar, ızgaraya konularak pişirilebilirler. İstenilirse salatası, istenilirse yoğurt ile beraber mezesi yapılabilir.
Dengeli bir şekilde tüketildiği takdirde kuşkonmazın bilinen bir zararı yoktur. Fakat fazla tüketilmesi ya da cilde sürülmesi bazı kişilerde alerjik reaksiyonların çıkmasına neden olabilmektedir. Yüksek oranda pürin içeren kuşkonmazı böbrek hastaları fazla miktarda tüketmemelidirler. Gut hastalığı olan kişilerin de kuşkonmazdan uzak durmaları gerekmektedir. Kuşkonmaz soğan, sarımsak, pırasa ve frenk soğanı gibi “liliaceae” ailesinden besinlere karşı duyarlılığı olan kişiler tarafından tüketilmemelidir.
Sağlıkla kalın.
31.05.2021
İLGİLİ ÜRÜNLERİMİZ
-
Organik Taze Nane (1 demet)
Doğal yetişmiş minik bir nane demeti etrafa yaydığı güçlü kokusuyla kendini belli eder....
29 TL -
Organik Propolis, Polen, Arı Sütü, Çam Balı Karışımı (240gr)
Datça Murat Çiftliği'nin tüm katkısız ürünleri Eskitadında.com'da. Hepsi organik ürün sertifikalı; propolis, polen, arı sütü ve çam balı...
475 TL -
Marine Süt Dana Sırt (480gr) - Etin En İyisi
Sadece ot ve süt ile beslenen süt danalarının sırt kısmından çıkarılan çok nadide bir üründür. Marinasyonlu olarak...
510 TL
BENZER YAZILAR
-
6 adımda lezzetli bifteklere kavuşun
Kırmızı et olarak sınıflandırılan ve yağ oranı düşük olan dana etinin tüketiminde pişirme önerilerimize göz atın.
-
Çocuklarda zihinsel gelişim ve beslenme
Çocukların zihinsel gelişiminde, genetik faktörler ve yeterli uyarana maruz kalma kadar nasıl beslendiği de önemlidir. Çocukluk ve ergenlik döneminde, zihinsel gelişimini etkileyen ve alımına özellikle dikkat edilmesi gereken belli başlı besin öğelerini makalemizde sıraladık.
-
Hindistan cevizi sütlü kuşkonmaz çorbası tarifi
Nisan-Mayıs aylarında toplanan kuşkonmazları yılın bu iki ayı bol bol tüketebilirsiniz. Yemeklerde ve salatalarda kullanabileceğiniz kuşkonmazın çorbasını da yapabilirsiniz. Farklı lezzetler denemek isteyenlere ise Eski Tadında üyelerinden Nazlı Develi'nin özel kuşkonmaz çorbası tarifini mutlaka denemesini öneririz.
YORUMLAR