Folik asit neden önemlidir ve hangi besinlerde bulunur?

Folik asit neden önemlidir ve hangi besinlerde bulunur?

Kan hücrelerimizin ve vücut hücrelerimizin yenilenebilme yetenekleri oldukça önemli bir konudur. Folik asit yapılanmamıza yardımcı olan ve birçok hayati fonksiyon için önemli bir vitamindir. Folik asidin yeterli düzeyde olması özellikle anne adayları için bebeklerinin beyin hücreleri ve omurilik yapılanması, sinir sistemlerinin kusursuz bir şekilde oluşması ve çeşitli sinir hastalıklarının oluşmasını engellemek açısından kritik olduğu bilinmektedir. Ancak folik asit yalnızca anne karnındaki bebekler için değil, çocuklar, yetişkinler ve yaşlılar için de oldukça önemlidir.

 

B9 vitamini olarak da bilinen folik asit suda çözünen, vücutta depolanamayan ve bu yüzden de düzenli olarak alınması gereken bir vitamin türüdür. Yukarıda saydığımız temel görevlerine ek olarak yeterli folik asit alan anne adaylarında erken doğum riskinin %50-70 oranında azaldığı belirtilmektedir. Folik asidin Alzheimer ve Parkinson hastalığına, çeşitli kalp rahatsızlıklarına ve kanser türlerine karşı koruyucu özelliği olduğu da bilinmektedir. Sahip olduğunuz çeşitli rahatsızlar (örneğin; huzursuz bağırsak sendromu, bazı böbrek veya karaciğer problemleri) folik asit seviyenizin düşmesine neden olabilir. Folik asit eksikliği yaşadığınızda yorgunluk, unutkanlık, nefes darlığı ve kansızlığın tetiklenmesine bağlı olarak deri solgunluğuyla karşılaşabilirsiniz. Ancak bu belirtiler başka sebeplerle de görülebildiği için doktorunuzun uygun gördüğü kan testleri sayesinde folik asit eksikliğinin mi bunlara neden olduğunu öğrenebilirsiniz. Folik asit değerleriniz kritik seviyelerdeyse öncelikle uygun bir beslenme düzeniyle, yeterli olmuyorsa doktorunuzun önerdiği takviyelerle bu problemi kısa sürede aşabilirsiniz.

 

Folik asidin vücutta depolanamayan bir vitamin olduğunu belirtmiştik. Peki günlük beslenme alışkanlığımızda folik asidi hangi besinlerden alabiliriz?

 

Özellikle koyu yeşil yapraklı sebzelerin ve turunçgillerin folik asit yönünden zengin olduğunu söyleyebiliriz. 5-6 parça haşlanmış brokoli günlük folik asit ihtiyacınızın %25’ini karşılayacaktır. Aynı şekilde kuşkonmaz, pancar, karnabahar, brüksel lahanası, bamya, bezelye, börülce, enginar, ıspanak kereviz, mercimek, marul, maydanoz, roka ve avokado folik asit yönünden oldukça zengindir. Kuruyemişlerin faydası burada da karşımıza çıkıyor. Folik asit ihtiyacınız için ay çekirdeği, ceviz, fındık ve fıstık ideal besinlerdir. Tükettiğiniz tam tahıllı buğday ekmeği, yumurta sarısı, tahin ve süt de folik asit ihtiyacınızı karşılamada size yardımcı olabilecek besinlerdir.

 

Yeterli  seviyede folik asit alımı sağlığınız için bu kadar önemliyken, folik asit eksikliği yaşadığınız durumlarda ciddi sağlık sorunlarıyla karşılaşabileceğinizi unutmayın. Vücudumuz için gerekli olan vitaminleri besinler aracılığıyla almak en doğru yoldur. Ancak çeşitli hastalık veya hamilelik durumlarında folik asit ihtiyacınızı doktorlarınızın önerdiği ek takviyelerle de almanız gerekebilir. Düzenli aralıklarla kan değerlerinize baktırmayı ve sağlığınıza dikkat etmeyi ihmal etmeyin.

  

Sağlıkla kalın.

30.04.2017

YORUMLAR

Henüz bir yorum yapılmamış.
Yorum yapmak için lütfen giriş yapınız.
×
Lütfen Adres Seçiniz
ONAYLA
×

Yasal düzenlemeye uygun çerezler kullanıyoruz.

×
×
ANKARA
BURSA
YALOVA
KOCAELİ