Kronik yorgunluk, sebepleri ve çözümleri
Kendinizi sürekli yorgun veya uykulu mu hissediyorsunuz? Cevabınız evetse bu sorunu günlük hayatlarında yaşayan milyonlarca kişiden birisiniz demektir. Kronik yorgunluk ciddi rahatsızlıkların belirtisi olabileceği gibi yanlış yaşam alışkanlıklarınız da bu sorunu tetikliyor olabilir. Peki neyi yanlış yapıyorsunuz ve bu yanlışları düzeltmenin yolları nelerdir?
Enerji ihtiyacınızı hızlı bir şekilde karşılamak için karbonhidrat ağırlıklı besinlere başvuruyor olabilirsiniz. Ancak enerji için şekere dönüştürülen karbonhidrat kanınızdaki şeker seviyenizi aniden yükselterek pankreasınızı insülin üretimi için tetikler. Bunun sonucu olarak da kanınızdaki şeker oranı düşer. Yemek sonrası üzerinize çöken yorgunluğun nedeni işte budur. Sık olarak karbonhidrat ağırlıklı beslenmekse bu yorgunluğun sürekli hale gelmesine neden olur. Şeker ve işlenmiş karbonhidrat içeren besinler yerine sebze ve baklagiller tüketmeniz bu noktada size yardımcı olabilir.
Ayrıca buradaki bir diğer önemli nokta da vücudunuz için gerekli kalori miktarını almaktır. Vücudumuz temel görevlerinde kaloriye ihtiyaç duyar. Amacınız bu süreçte belki kilo vermek olabilir. Ancak ani kalori kısıtlaması enerji ihtiyacını karşılayamayan vücudunuzda yorgunluğa neden olmaktadır.
Özellikle aldığınız protein miktarına dikkat edin. Yetersiz protein tüketimi yorgunluğa neden olan bir diğer unsurdur. Ayrıca birçok araştırma protein ağırlıklı şekillenen beslenme düzeninin yorgunluğu azalırken kilo vermeye de yardımcı olduğunu göstermektedir.
Elinizin altında mutlaka bir bardak su olsun. Yetersiz su tüketimi baş ağrısından yorgunluğa kadar birçok soruna neden olmaktadır. Üçte ikisi su olan vücudunuz susuz kaldığında temel fonksiyonlarını dahi yerine getiremeyecek ve yorgun hissetmenize neden olacaktır.
Birçok kişi uzun çalışma saatlerini dayanabilmek için yoğun olarak kafein ve şeker içeren içecekler veya gereğinden fazla vitamin takviyesi tüketmektedir. Anlık olarak enerjinizi arttırsalar da etkileri geçtiğinde kendinizi olduğunuzdan daha yorgun hissetmenize neden oluyorlar. Bu nedenle bu tür takviyeleri sınırlı miktarda tüketmeniz sizin için faydalı olacaktır.
Sürekli yorgun olmanızın bir diğer sebebi hareketsiz yaşam tarzınız olabilir. Tembelliğe alışan vücut gün içinde ihtiyacınız olan enerji üretiminde de tembellik yapmaya başlayacaktır. Hareketli yaşam tarzına geçmekse oldukça kolay. Oturmak yerine mümkün olduğunca ayakta durun, kısa mesafelerde yürümeyi tercih edin veya üç dört kat için asansör yerine merdivenleri kullanmayı tercih edin.
Tüm bunların yanında, uyku düzeninize dikkat etmelisiniz. Günlük uyku ihtiyacı kişiden kişiye farklılık gösterebilmektedir. Fakat haftanın her günü aynı saate uyuyup uyanmak herkes için faydalı bir düzendir. Uyumadan önce rahatlamak için bir sonraki gününüzün genel bir planını yapabilirsiniz. Bu sizi bir sonraki günün stresinden kurtaracaktır. Düzenli ve yeterli uyku yeni güne daha enerjili ve yenilenmiş olarak başlamanıza yardımcı olacaktır. Uykuya dalmada ve kesintisiz uyumada herhangi bir sorun yaşıyorsanız mutlaka doktora danışınız.
Vücudunuzun sahip olduğu doğal biyolojik saat hava karardığında uyumaya, aydınlandığında da uyanmaya programlıdır. Vardiyalı çalışmanızı gerektirecek bir durum yoksa geceleri uyumaya dikkat edin. Ancak geceleri uyanık kalmanız gerekiyorsa uyku düzeninizi buna göre şekillendirerek yeni bir vücut saati yaratmaya çalışın.
Eğer bir besin maddesine karşı hassasiyetiniz varsa sindirim ve cilt problemleri yanında veya yerine yorgunlukla karşılaşıyor olabilirsiniz. Gluten, süt, yumurta, soya ve mısır besin hassasiyetinde sıkça karşılaşılan besinlerdir. Yemek listenizden belirli aralıklarla hassasiyetinizin olduğunu düşündüğünüz besinleri çıkarmak neye karşı hassasiyetiniz olduğunu bulmanızda yardımcı olabilir.
Son olarak her sorunun başı sayabileceğimiz stres burada da karşımızda. Günlük hayatınızda veya iş hayatınızda karşılaştığınız durumlar elbette ki stres altına girmenize neden olacaktır. Ancak stresinizi kontrol altına alamadığınız noktada kronik yorgunlukla karşı karşıya kalacaksınızdır. Düzenli egzersiz, meditasyon veya yoga yapmak stres seviyenizi düşürmeniz için sizlere yarımcı olabilir.
Gördüğünüz üzere kronik yorgunluğunuzun altında yatan birçok neden olabilmektedir. Doktor tarafından belirlenmiş herhangi bir rahatsızlığınız yoksa kronik yorgunluğunuzla başa çıkmanız sizlerin elinde. Yaşam tarzınızı değiştirmeniz sıkça yakındığınız uykulu halinizi ortadan kaldırırken yaşam kalitenizi arttıracaktır.
Sağlıkla kalın.
16.04.2017
İLGİLİ ÜRÜNLERİMİZ
-
Trakya Eski Kaşar (340-370gr) - Elif Candar
Elif Candar'ın tüm katkısız ürünleri Eskitadında.com'da. Trakya bölgesinde özellikle eski kaşar denildiğinde Kırklareli 1.sırada geliyor. Lezzetinin benzersiz oluşu doğal...
242 TL -
Yumurta (Organik, 10 adet) - Eski Tadında
Serbest dolaşan, istediği kadar güneş gören, merada yılın her dönemi yeşillikler, destek olarak da kimyasal değmemiş organik...
85,6 TL -
Organik Patates (5kg)
Datça Murat Çiftliği'nin tüm katkısız ürünleri Eskitadında.com'da. Afiyet olsun....
199 TL
BENZER YAZILAR
-
Kronik yorgunluk sendromu nedir?
Günümüzün görülme sıklığı giderek artan Kronik Yorgunluk Sendromu (KYS); kişinin kendini sürekli yorgun ve bitkin halde hissetmesi, ne kadar dinlense de bitkinlik durumunun en az 6 ay süreyle geçmemesi olarak tanımlanır.
-
Fazla kilo ciddi sağlık problemleri riskini artırıyor.
Sadece obezite değil, fazla kilo da ciddi sağlık problemlerine neden olabilir. Araştırmacılar sağlıklı olmayan vücut kütle indeksi ve bunun getirdiği kalp hastalıkları, diyabet ve kanser gibi sağlık problemlerini inceledi.
-
Öksürüğe çözüm önerileri
Soğuk havalarda ve mevsim değişimlerinde boğazımızda hissettiğimiz gıcık zamanla yerini öksürüğe bırakıyor. Uykularınızın bölünmesine veya önemli görüşmelerinizde zor durumda kalmanıza neden olabiliyor. Öksürüğünüze çözüm olarak evde kendinize neler hazırlayabilirsiniz? Öksürüğe başka neler iyi gelir?
YORUMLAR