Koronavirüs şüphesi duyuyorsak ne yapmalıyız?

Yeni Koronavirüs (COVID-19)'ten korunmak için gereken her şeyi yapıp, bağışıklık sistemimizi güçlü tutarken, diğer taraftan olası bir şüphemiz oluştuğunda ne yapacağımızı bilmemiz de önemlidir.
Ateşiniz yükselirse, boğazınızda yanma veya öksürük hissediyorsanız, solunum zorluğunuz varsa (veya yoksa bile), ülkemizde de salgın alarmı verilen Koronavirüs (COVID-19) olduğuna dair şüpheleriniz olması yerinde olur. Bu durumda, kendinizi hemen izole edin. Dış ortamlara mümkün olduğunca çıkmayın, zorunlu hallerde dışarı çıkarken mutlaka maskenizi takın (çevrenize bulaştırma ihtimali salgının yayılma hızını çok arttırmaktadır) ve en kısa zamanda evinize dönün. Evde de yalnız değilseniz maskenizle dolaşın, kendinizi mümkün olduğunca bir odada izole edin, kişilerle aranızdaki mesafeyi her zaman koruyun.
Salgın hastanesi doktorlarından bir profesörün bu şikayetlere sahip kişiler için önerisi şu şekilde:
"İlk fırsatta salgın hastanesi olarak belirlenmiş hastanelerden birine gidin. Bu size enfekte olmuş damgası vuracak diye korkmayın. Geç olmadan durumunuzun belirlenmesi, hastalığın seyrinin kontrolü ve ağırlaşmadan müdahalesi için çok önemlidir. Hastaneye gittiğinizde size kan tetkikleri yapılacak, akciğer filmi çekilecektir. Akciğer filminde bir bulgu çıkarsa BT (bilgisayarlı tomografi) çekilir. İşte esas belirleyici olan bu sonuçtur. Bu aşamalarda bir bulguya rastlanırsa eczanelerden bulamayacağınız, COVID-19 hastaları için rezerve edilmiş ilaçlardan size sağlanacaktır. Durumunuz hastanede kalmanızı gerektirecek kadar ağır değilse, evinizde sosyal izolasyon kurallarına uyarak iyileşme sürecinizi tamamlayacaksınız. Gerekli görülürse hastaneye yatırılmanız sizin ve tüm çevreniz için en doğrusu olacaktır."
Bu dönemde korkusuzca ve büyük özveri ile Korona hastalarına hizmet veren doktorlarımız ve tüm sağlık personeline ne kadar minnet duysak azdır.
Unutmayın, Yeni Koronovirüs'ün yayılımını en aza indirmek kadar, karşılaştığımızda onunla savaşabilecek bağışıklık sistemine sahip olmak da hayati önem taşır. Bunun için de iyi beslenmek kilittir. Sağlıklı beslenme ve sağlıklı yaşam ile ilgili yazılarımıza göz atabilirsiniz.
Sağlıkla kalın.
31.03.2020
İLGİLİ ÜRÜNLERİMİZ
-
Organik Portakal (500-600gr)
Kışın vazgeçilmez meyvelerinden portakalı da organik olarak evlerinize getiriyoruz....
89,94 TL74,85 TL -
Organik Kuşburnu Marmelatı (280gr)
Datça Murat Çiftliği'nin tüm katkısız ürünleri Eskitadında.com'da. Mevsiminde toplanılan organik sertifikalı meyvelerden geleneksel yöntemlerle üretilen "Organik Kuşburnu Marmeladımız......
182,5 TL -
Sade Fıstık Ezmesi (2kg, %100 Yer Fıstığı) - Mıstık Fıstık
Sade fıstık ezmemizin 2kg'lık seçeneği, %100 yer fıstığından elde edilmiştir. Şeker, katkı maddesi ve gluten içermeyen bu...
1100 TL
BENZER YAZILAR
-
Üşüdüğümüz için mi hastalanırız?
Grip, nezle gibi hastalıklara yakalanma nedenimiz, ne havanın soğuk olması, ne de üşümemizdir. Bunun pek çok nedeni vardır. Mesela vücut sıcaklığımızı koruyamamak nedenlerin başında gelir. Bir diğeri, mikropların soğuk değil, sıcak ortamlarda daha çok üremesinden ötürü, kapalı ve kalabalık ortamlarda, virüsün yayılma ihtimalinin artmasıdır. Bunlara, diğer nedenlerimizi ve uzman önerilerimizi de ekleyerek bir yazı hazırladık.
-
Hastalıklardan korunmak için neler yapabiliriz?
Vücudumuzun zararlı bakteriler ve virüslere karşı gösterdiği savunma sistemine bağışıklık sistemi denir. Alınacak bazı önlemlerle hastalıklara yakalanma riski düşürülebilir. Özellikle soğuk kış aylarında alacağımız tedbirler hem sağlığımızı hem de hayat kalitemizi olumlu etkileyecektir.
-
Bakteri ve virüs arasındaki fark nedir?
Bakteri ve virüsler mikroskopla görülebilecek kadar küçüktürler. Bakteriler tek hücreli canlılardır ve çoğalmak için canlı hücrelere ihtiyaçları yoktur. Bakterilerin büyük çoğunluğu faydalıdır. Vücudumuzda da birçok yararlı bakteri bulunur. Virüsler ise sadece protein bir kılıf ve DNA ya da RNA taşıyan çekirdekten oluşurlar. Sadece hücre içerisinde çoğalabilirler ve zararlıdırlar. Bakterilerin bazıları ve virüsler bakteriyel veya viral olmak üzere enfeksiyonlara neden olurlar.
YORUMLAR