H1N1 virüsü nedir?

H1N1 virüsü nedir?

H1N1 veya daha çok bilinen adıyla domuz gribi günümüzde yaygın viral enfeksiyonlardan biri olarak biliniyor. 

 

Domuz gribinin ilk vakası 2009 yılında görüldü. 2015 yılının Aralık ve Ocak aylarından itibaren ülkemizde de görülmeye başlanmıştır. Domuzlarda hastalığa neden olan Influenza Tip A H1N1 virüsünün insana geçip solunum yolu enfeksiyonu yapması nedeniyle hastalık bu adla anılıyor. 

 

Virüsün son on yıla kadar insanlar üzerinde herhangi bir etkisi saptanamamıştı. Virüsün neden olduğu hastalık sadece domuzlarda görülüyordu. Fakat virüsün zamanla mutasyona uğramasıyla insanlar da etkilenmeye başlamışlar. 

 

Domuz gribinin belirtileri; bir anda başlayan ateş, kuru öksürük, burun tıkanması ve akması, boğaz ağrısı, baş ağrısı, göz sulanması, kas ağrısı ve halsizliktir. Bazen normal grip gibi hissedilebilir, fakat çok ağır bir grip türü olup ölüme neden olan vakaları da vardır.

 

Domuz gribi solunum yoluyla geçen bir virüstür. Genellikle yakın temas, öksürük ve hapşırma ile bulaşır. Kuluçka süresi 1-3 gün arasıdır. Kişi virüsün bulaştığı herhangi bir yere dokunup, ellerini ağzına, gözüne veya cildine değdirdiğinde virüse yakalanma riski artar. Virüs kapı kolu, klozet, masa, bardak, sandalye gibi yerlerde 2-8 saat arası canlı kalabilmektedir. Virüsün ne kadar süre canlı kalabileceğini ısı ve nem gibi faktörler etkileyebilmektedir. 

 

Domuz gribinden korunmanın en önemli yolu hasta kişilerle temastan kaçınmaktır. Eller sık bir şekilde sabun ve sıcak su ile yıkanmalıdır. Temiz olmayan eller ile ağız, burun ve göze dokunulmamalıdır. Ev içerisinde çok temas edilen yüzeyler sık sık temizlenmelidir. Eğer kişinin vücut direnci düşükse veya üst solunum yolu hassasiyeti varsa özellikle kapalı ortamlarda maske kullanmalıdır.

 

Domuz gribine yakalanmanın önüne geçebilmek için aşı uygulaması yapılmaktadır. Aşı hastalığın şiddetli geçmesini ve komplikasyonlarını önlemektedir. Aşılar bir sezon önce salgına neden olan virüslerin baz alınmasıyla hazırlanır. Virüsün antijenik yapısı hızla değiştiğinden dolayı aşının etkisinin ortalama yüzde 80 civarlarında olduğu belirtiliyor.

 

Kış aylarında özellikle bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için tüketeceğimiz gıdalar hastalıklara yakalanma riskimizi azaltacaktır. Kırmızı et, ceviz, badem, fındık, zencefil, yoğurt, yeşil biber, kırmızı biber, maydanoz, brokoli, lahana, soğan, sarımsak, nar, portakal, mandalina, siyah üzüm, kivi ve kuşburnu gibi sebze ve meyveler kış dönemi tüketebileceğimiz önemli gıdalardır.

 

Sağlıkla kalın.

 

29.01.2019

YORUMLAR

Henüz bir yorum yapılmamış.
Yorum yapmak için lütfen giriş yapınız.

BENZER YAZILAR

×
Lütfen Adres Seçiniz
ONAYLA
×

Yasal düzenlemeye uygun çerezler kullanıyoruz.

×
×
ANKARA
BURSA
YALOVA
KOCAELİ