Kırmızısıyla büyüleyen antioksidan sebze: Pancar
Kış mevsimi geldiğinde tezgâhlarda rengi ile dikkati üzerine çeken kıymetli sebzelerden biri pancardır. C vitamini deposu olan kırmızı pancar bağışıklık sisteminin güçlü kalmasını sağlar ve hastalık süresinin kısalmasına yardımcı olur. Kırmızı pancara rengini veren betalain ise yüksek oranda antioksidan özellik gösterir. Kırmızı pancarın içeriğindeki nitrat vücutta nitrik okside dönüşerek beynin kanlanmasına yardımcı olur ve beyinsel fonksiyonların en iyi şekilde yürütülmesinde önemli rol oynar. Kabızlık, şişkinlik, hazımsızlık gibi problemleri önleyerek bağırsak sağlığımızın korunmasına da büyük ölçüde katkı sağlar.
Kırmızı pancarın birçok tüketim şekli vardır. Kırmızı pancar turşusu bunlar arasında en çok tercih edilenler arasındadır. Pancarların dış kabuğu yıkanarak suda haşlanırlar. Pancarlar yumuşadıktan sonra süzgeçten geçirilir ve kabukları soyulur. Sonrasında pancarlar dört dilime ayrılarak cam bir kavanozun içerisine sarımsak, tuz, şeker ve pancarın haşlama suyu ile birlikte yerleştirilir. Kavanozun ağzı sıkıca kapatılır ve kapak açılmadan yaklaşık bir hafta beklenir. Bir hafta sonra hazır olan pancar turşusu afiyetle tüketilebilir. Fakat, hipertansiyon hastası olanların yüksek tuz içeriği nedeniyle kırmızı pancar turşusunu tüketmeleri tavsiye edilmez.
Pancar ile yapılan en güzel tariflerden birisi de yoğurtlu pancar salatasıdır. Kırmızı pancar orta ateşte haşlanır. Pancar haşlandıktan sonra kabuklar soyulur ve rendelenir. Tuz, zeytinyağı, sarımsak ve yoğurt rendelenen pancarla karıştırılarak salata tamamlanmış olur.
Kırmızı pancar cipsi ise çocuklara pancarı sevdirmek için yapılan lezzetli bir yiyecektir. Pancarların kabukları ince bir şekilde soyulur ve dilimlenir. İnce dilimlemek için mandolin rende kullanılabilir. Derin bir kap içerisinde zeytinyağı, rendelenmiş sarımsak ve isteğe bağlı baharatlar karıştırılır. İnce dilimlenen pancarlar bu karışımla harmanlanarak tepsiye yerleştirilir. Önceden ısıtılmış fırında 200 derecede üstü kızarana pişirilir, ters yüz edilerek 10 dakika daha pişirilir. Pişen pancarlar yoğurt veya arzu edilen salça ve baharatlarla hazırlanacak soslarla tüketilebilir.
Pancar çorbası yapımı da oldukça pratiktir. 2 adet orta boy pancar, 1 adet iri havuç, 1 adet orta boy soğan ve 1 adet orta boy patates doğranır. Orta boy bir tencerede yarım çay bardağı zeytinyağında bu malzemeler 2-3 dakika kavrulur. Pancarlar diğer sebzeleri boyamaya başladığında 1,5 litre su eklenir. Tencerenin kapağı kapatılarak orta ateşte pişirme işlemi devam eder. Pancarlar ve havuç yumuşadığında tuz ilavesi yapılır ve parçalayıcıdan geçirilir. Ardından tekrar tencere ocağa alınarak 10 dakika kısık ateşte kaynatmaya devam edilir. Ardından çorba servise hazırdır.
Pancar kvasını da denemenizi öneririz. Asidik bir içecek olan kvas et yemeklerinin yanında tüketilebilir. Antioksidan özelliği yüksek olmakla birlikte, çok güçlü bir probiyotiktir. Pancar kvasının nasıl yapıldığını buradan okuyabilirsiniz.
Sağlıkla kalın.
18.02.2019
İLGİLİ ÜRÜNLERİMİZ
-
Organik Patates (500-600gr)
Kimyasallardan uzak topraklarda üretilen, toprağın tüm vitamin ve minerallerini toplayan ilaçsız olarak üretilen patateslerimizi size getiriyoruz....
36 TL29,9 TL -
Organik Havuç (500-550gr)
Organik topraklarda yetişmiş havuçları toplamaya başladık, taze taze evinize getiriyoruz....
46,8 TL38,9 TL -
Organik Pancar (500-600gr)
Antioksidan özelliği, kıpkırmızı rengiyle sofralara renk katan pancarı size getiriyoruz....
40 TL
BENZER YAZILAR
-
Uyumadan önce tüketilmesi önerilen 6 gıda
Rahat ve iyi bir uyku için birçok yöntem geliştiriliyor, bunlar arasında uyumadan önce tüketilmesi faydalı olabilecek gıdalar da bulunuyor. İşte uyumadan önce tüketilmesi önerilen 6 gıda...
-
Antioksidan nedir, ne işe yarar?
Sağlıklı besinlerin yararlarından bahsedilirken antioksidan kelimesini sıklıkla duyuyoruz. Bir gıdanın antioksidan özellikte olmasının sağlık açısından oldukça faydalı olduğunu da biliyoruz. Peki, nedir bu antioksidan, ne işe yarar ve neden vücudumuz için faydalıdır?
-
Gıdalar çiğ olarak mı pişmiş olarak mı daha sağlıklı?
Gıdaları pişirmek lezzetini artırabilir, ancak aynı zamanda besin içeriğini de değiştirir. İlginçtir ki, bazı vitaminler yiyecek pişirildiğinde kaybolur, bazıları ise vücudumuzun kullanması için daha kullanılabilir hale gelir. Peki tam olarak hangi tüketim şekli doğru? Çiğ mi pişmiş mi?
YORUMLAR