Kahve sağlığa zararlı mıdır?

Kahve sağlığa zararlı mıdır?

Kahve, sağlığa yararları ve zararları konusunda oldukça çok sayıda araştırma yapılan içeceklerden birisidir. Kahve deyince ilk olarak akla kafein gelir. İçeriğindeki kafein nedeniyle, kahve tüketim miktarı açısından dikkat edilmesi gereken gıdaların başında gelir.

 

Elbette kahvenin faydalarından yararlanmak, zararlarından etkilenmemek için dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Günlük kafeinin tavsiye edilen maksimum miktarı, kilo başına 5-8 mg’dır. Yani yetişkin bir birey günde 300-350 mg, en fazla 400 mg kafein almalıdır. 2015 yılında Avrupa Gıda Güvenliği Dairesi (EFSA) günlük kafein tüketim miktarının 400 mg’ı geçmemesi uyarısını yapmıştır. Bu da günde 2-3 fincan kahve tüketiminin yetişkin bir birey için yeterli olduğunu göstermektedir.

 

Eğer kahve belirtilen miktarlarda tüketilirse sabah içilen kahvenin oldukça yararlı olduğunu belirten araştırmalar var. Kahve antioksidanlar açısından zengindir. Safra taşı, Parkinson, Tip 2 diyabet gibi hastalıkları önleyebildiği bilinmektedir. Diş çürümesini azaltabildiği, baş ağrısını kestiği, sportif performansı artırdığı kahvenin bilinen faydaları arasındadır.

 

Kahvenin Alzheimer ve bunama riskini düşürdüğü bilinmektedir. Düzenli kahve içen kişilerin hiç içmeyen veya ara sıra içen kişilere göre %65 daha az bunama riski taşıdıkları ispatlanmıştır.

 

Kahvenin faydaları ifade edildiğinde, bu faydaları kahvenin içerisindeki hangi bileşenlerin sağladığı da merak edilmektedir. Kahve çekirdeğinde bulunan kinin adı verilen antioksidan, hastalıkları tahrip eder. Ayrıca kinin magnezyumla aynı etkiyi göstererek kan şekerinin düzenlenmesini sağlar. Kahvenin antioksidan özelliğinin olması kahvenin aşırı tüketilmesi gerektiği anlamına gelmez. Antioksidan almak için meyve ve sebze kaynaklı beslenme düzeni daha faydalıdır. 

 

Kahvede bulunan trigonellin adlı antibakteriyel bileşik kahveye aromasını verir, aynı zamanda diş çürümelerini engelleyici özelliğe sahiptir.

 

Kafein, kahvenin bilinen en önemli bileşenidir. Merkezi sinir sistemini harekete geçirir, kalp ve kasları harekete geçirir. Odaklanmayı ve net düşünmeyi sağlar. Baş ağrısını geçirir, Parkinson’u yavaşlatır. Fakat kafeinin düzenli kullanımı kişide bağımlılık yapar. Kafein bağımlılığı uyuşturucular ya da alkolle kıyaslanacak kadar tehlikeli değildir. Fakat yine de uzmanlar kafein bağımlılığının sağlıklı olmadığı görüşündedirler. Bu nedenle, kafeinin bir çeşit uyarıcı olduğu ve sağlıklı beslenme ya da düzenli uykunun yerine geçirilmesinin son derece sağlıksız olduğu görüşü hâkimdir. 

 

Kahvenin zararlarından bahsetmek gerekirse; bir fincan kahve ortalama 5 mg kalsiyum kaybına neden olur. Bu nedenle kahveyi sütlü içmek kalsiyum kaybını telafi eder. Kahve içerek çok kalori alınmaz, tabi ki kahvenize şeker eklemiyorsanız. Hamile kadınlar, çocuklar ve kalp hastaları için kafein tüketimi tavsiye edilmez. Bu nedenle fazla kahve içmemeleri önerilir. Kahve ve çay sıvı ihtiyacı için yeterlidir diye düşünülse de bu yanlıştır. Kafein diüretiktir. Yani vücudun susuz kalmasına neden olur. Bu nedenle fazla kafein tüketildiğinde bol su içmek sağlık için faydalıdır.

 

Sağlıkla kalın.

03.05.2019

YORUMLAR

Henüz bir yorum yapılmamış.
Yorum yapmak için lütfen giriş yapınız.
×
Lütfen Adres Seçiniz
ONAYLA
×

Yasal düzenlemeye uygun çerezler kullanıyoruz.

×
×
ANKARA
BURSA
YALOVA
KOCAELİ