Influenza nedir? Nasıl korunabiliriz?
Influenza veya genel adıyla “grip” çoğunlukla kış aylarında görülen, bulaşma oranı yüksek, kapalı ortamlarda birbirine yakın kişiler arasında yayılabilen, solunum sekresyonları ile bulaşabilen viral bir enfeksiyondur. Dünyada en çok ölüme neden olan enfeksiyon hastalığıdır.
Bir toplumda hiç kimsenin bağışık olmadığı yeni bir influenza alt tipi enfeksiyonu görüldüğünde bu durum influenza pandemisi olarak adlandırılır. Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre bir hastalığın pandemik olarak nitelendirilebilmesi için üç koşulu sağlaması gerekir. Bunlar:
1. Nüfusta daha önce görülmemiş bir enfeksiyonun ortaya çıkması
2. Hastalığa neden olan virüs ya da bakterilerin insanlara geçmesi ve tehlikeli hastalığa yol açması
3. Enfeksiyonun insanlar arasında kolayca ve hızlı bir şekilde yayılmasıdır.
Grip 2-3 günlük bir kuluçka süresinin ardından hızlı bir şekilde vücudu etkisi altına alır. Yüksek ateş, baş ağrısı, kas ağrısı, iştahsızlık, halsizlik, burun akıntısı, kuru öksürük en bilinen semptomlardır.
Yatak istirahatı, bol sıvı alımı, antiviral ilaçlar ve ağrı kesici-ateş düşürücüler hastalığın tedavisinde kullanılır. Hastalık uzman doktorlar tarafından dikkatli bir şekilde değerlendirilmeli ve reçete edilen ilaçlar kullanılmalıdır. Grip ve soğuk algınlığı genellikle karıştırıldığı için uzman kontrolü olmadan yanlış ilaçlar kullanılırsa, hastalık daha uzun sürebilir ve kalıcı sağlık sorunları ortaya çıkabilir.
Influenza’dan korunmak için etkili yollardan birisi aşıdır. Dünya Sağlık Örgütü her yıl virüsleri yakından takip eder ve aşı içeriği için yıllık önerilerde bulunur. Aşı ile salgında saptanan virüsün antijenik benzerliği varsa %50-80 arası koruma sağlanır. Etkili korunma yöntemlerinden bir diğeri sağlıklı beslenmektir. Özellikle mevsim sebze ve meyvelerinin tüketimine özen gösterilmelidir. Bitkisel ve hayvansal protein alımına dikkat edilmelidir. Hastalığın en çok eller vasıtasıyla ve hava yoluyla bulaştığını düşünürsek, özellikle toplum içerisinde hareket ettiğimizde eller sık bir şekilde güzelce yıkanmalı, havalandırması yetersiz ve çok kişinin olduğu kapalı ortamlarda olmayı tercih etmemelidir.
Sağlıkla kalın.
16.02.2019
İLGİLİ ÜRÜNLERİMİZ
-
Tereyağı (500gr)
Eski Tadında için özel üretilmiş, aysun the sütçü sütleriyle birlikte Sakin Kent Vize (Kırklareli) ineklerinin sütünden geleneksel...
320 TL -
Organik Portakal (500-600gr)
Kışın vazgeçilmez meyvelerinden portakalı da organik olarak evlerinize getiriyoruz....
63 TL52,4 TL -
Organik Aronya (500gr)
Ülkemizde de üretimi başlayan aronya meyvesi, organik olarak Eskitadında.com'da. Organik aronya 250gr, 500gr ve 1kg olarak satışa sunulmuştur....
180 TL
BENZER YAZILAR
-
Önemli hastalıklara karşı zerdeçal
Zerdeçal Doğu Asya çıkışlı bir bitki olup, dünyanın en uzak mutfaklarında bile kendine yer edinmiş bir baharattır. Doğu Asya’da “bitkilerin altını” olarak bilinir. Yapılan çalışmalarla zerdeçalın faydası farklı açılardan kanıtlanmıştır.
-
Önce hastalıklardan korunun
Hava kapalı, günler kısalıyor, havalar gittikçe soğuyor. Ne canımız bir şeyler yapmak istiyor ne de bedenimiz buna izin veriyor. Her sabah hava daha aydınlanmadan kalkıyor ve işe gidiyoruz. Dönüşümüz ise yine hava kararırken olmaya başlıyor. Bu geçiş mevsiminde sık sık değişen hava şartlarına uyum sağlamak da zor oluyor. Başta soğuk algınlığı olmak üzere bronşit, grip, kuş gribi ve türlü türlü virüsler hasta etmek için kapıda bekliyor. Ancak alınacak birkaç tedbirle hastalıklara meydan okumak mümkün. Doç. Dr. Elif Arı Bakır, kış mevsimini hem ruhsal hem de bedensel olarak sağlıklı geçirmenin yollarını anlatıyor.
-
Fazla kilo ciddi sağlık problemleri riskini artırıyor.
Sadece obezite değil, fazla kilo da ciddi sağlık problemlerine neden olabilir. Araştırmacılar sağlıklı olmayan vücut kütle indeksi ve bunun getirdiği kalp hastalıkları, diyabet ve kanser gibi sağlık problemlerini inceledi.
YORUMLAR