Evde doğal tereyağı nasıl yapılır?

Doğal ürünler tüketmek isteyen birçok tüketici sütçüden taze süt alıp yoğurdunu ve kaymağını kendi yapıyor. Giderek yükselmeye başlayan bu beslenme trendinde, bir adım daha ileriye giderek tereyağınızı da doğal olarak kendiniz hazırlayabilirsiniz.
Tereyağı yapımı için birçok farklı tarif olmasına rağmen, en doğal ve pratik olarak aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.
Öncelikle güvendiğiniz bir sütçüden süt alıp iyice kaynatmanız gerekiyor. Süt kaynadıktan sonra üzerinde kalın bir kaymak tabakası oluşacaktır. İşte, tereyağınızın ana maddesi olarak bu kaymakları kullanacağız.
Yaklaşık 2-3 kilo süt kaynattığınızı düşünürsek, oluşacak kaymak tabakası çok çok az miktarda olacaktır. Az miktarda tereyağı yapmak isterseniz, bu kaymakları hemen kullanabilirsiniz, fakat çok miktarda yapmak isterseniz, her süt kaynattığınızda üzerinde oluşan kalın kaymak tabakasını bir kap içerisinde biriktirerek buzlukta saklamalısınız. Bu nedenle, çok miktarda tereyağı yapımı biraz zaman ve emek gerektiren bir süreçtir. Biriktirdiğiniz süt kaymakları yarım kilo veya 1 kiloya ulaşınca bu kaymakları buzluktan buzdolabına indirerek çözünmesini bekledikten sonra tereyağı yapımına başlayabilirsiniz.
Kaymaklar çözününce, geniş bir kaba alıp önce tek başına mikserle çırpıp ardından yarım kilo için 1 su bardağı ılık suyu yavaş yavaş ekleyerek çırpmaya devam edin. Daha sonra kaymakların üzerine çok soğuk su veya buz kalıpları ilave ederek tekrar karıştırmaya devam edin. Soğukluk sayesinde, tereyağınız sudan ayrılarak yavaş yavaş oluşmaya başlayacaktır. Sudan ayrılarak topaklaşmaya başlayan tereyağını süzgeç veya tülbent yardımı ile iyice süzün. Ayrıca, tereyağı sütü olarak adlandırılan bu suyu da saklayarak ileride yemeklerinizde kullanabilirsiniz.
Artık iyice topaklaşmış tereyağınızı, öncelikle 5-10 dakika buzlukta beklettikten sonra çıkarıp çok soğuk suyla iyice yıkayarak tereyağının sütten daha da iyi ayrılmasını sağlamanız gerekiyor. Bu yıkama işlemine tereyağından akan su renksizleşene kadar devam etmelisiniz. Son olarak yine süzgeç veya tülbent yardımıyla kalan son suyun uzaklaştırılmasını sağlayın. Bu su da uzaklaştıktan sonra, artık tereyağınız hazır hale gelmiş olacaktır. Eğer tereyağının dayanıklı olmasını istiyorsanız, bu işlemlerden sonra içine 1 tatlı kaşığı tuz ekleyebilirsiniz.
Bu şekilde ürettiğiniz organik tereyağı oldukça kaliteli, çok açık sarı renkte, oda sıcaklığında rahatlıkla ekmeğe sürülecek kıvamda, eritildiğinde bolca köpüklenecek ve iştah açıcı bir kokuda olacaktır. Bir tereyağının doğal olduğunu anlamak için de bu özelliklerine bakabilirsiniz.
Ev yapımı doğal tereyağınız afiyet olsun.
06.08.2017
İLGİLİ ÜRÜNLERİMİZ
-
Zahter (50gr)
Datça Murat Çiftliği'nin tüm katkısız ürünleri Eskitadında.com'da. Zahter, doğanın lezzetini ve şifasını hediye ettiği bir bitkilerden biridir. Akdeniz'in...
88 TL -
Hellimli Sucuk (120gr) - Etin En İyisi
Şefimizin lezzet eseri, hellim peyniri ve doğal sucuğun muhteşem birleşimi… Dinlendirilmiş yüksek kaliteli dana etlerimiz ve taneden öğütülmüş...
220 TL -
Organik Üzüm Sirkesi (500ml) - Essen Organik
Essen Organik'in organik üzüm sirkesi Eskitadında.com'da. Ürünümüz organiktir. Herhangi bir katkı maddesi ve kimyasal içermemektedir. Tarım Bakanlığı onaylıdır. ECOCERT tarafından sertifikala......
159,93 TL
BENZER YAZILAR
-
Ülkemizde fındık üretimi ve dünyadaki yeri
Fındık başta Giresun, Ordu, Samsun, Trabzon ve Rize olmak üzere Karadeniz’e kıyısı olan hemen her ilde yetiştirilmektedir. Türkiye’de üretilen fındığın %85’e yakını ihraç ediliyor.
-
Evde katkısız sucuk yapılabilir mi?
İşlenmiş etlerin insan sağlığı bakımından kanser boyutuna varabilecek şekilde risk oluşturabileceği konusunda yoğun uyarılar yapılırken, çok sevdiğimiz sucuğu evde kendimiz de yapabiliriz. Evde geleneksel fermente yöntemleriyle yapılan katkısız sucuklar ayrıca tam bir probiyotik kaynağı.
-
Badem sütü nedir, evde nasıl hazırlanır?
Badem sütü, laktoz alerjisi olanlar için inek sütüne bir alternatif. Özellikle bebeklerde süt alerjisi olarak da söylenen bu durumlar anneleri çok zorluyor ve imdada badem sütü yetişiyor. Saymakla bitmeyen faydaları ve badem sütünü nasıl elde edeceğimizin detayları bu yazımızda...
YORUMLAR