Camembert peynirinin hikayesi

Camembert peynirinin hikayesi

Üzerindeki ince küf tabakası, kendine özgü kokusu, yumuşak dokusu ve tadıyla Camembert peyniri Fransa’yla özdeşleşen peynirlerden biridir. Dünyanın en güçlü peynirlerinden biri olarak kabul edilir. 

 

Fransa’da Normandiya’da meşhur Camembert peynirinin üretimiyle ilgili 2007 yılında adeta bir savaş yaşanmıştır. Camembert peynirinin yüzde seksenini Avrupa’nın en büyük peynir üreticisi Lactalis ve Normandiya’daki Camembert kooperatifi Isigny Sainte-Mere üretmekteydi. Lactalis ve Isigny Sainte-Mere yetkilileri Camembert’i geleneksel çiğ sütten yapmayacaklarını açıkladılar. Bu durum Camembert üretimi standartlarını yok saymaktı ve bölgedeki tüm küçük peynirciler bu standartları kullanıyorlardı. Lactalis ve kooperatif, peyniri pastörize sütten yapacaklarını ve çiğ sütün zararlı olduğunu açıkladılar. Bahane olarak da altı çocuğun Camembert yedikten sonra ishal olmalarını gösterdiler. Ama asıl neden farklıydı, mikropsuz çiğ süt elde etmek ucuz süt alıp pastörize etmekten çok daha masraflıydı. Lactalis ve kooperatif daha fazla kar etmek istiyorlardı.

 

Fransız halkı ise geleneksel üretime sahip çıktı. Lactalis pastörize süt kullanmaya başladıktan sonra, yerel üreticilerin peynirleri daha fazla satmaya başladı. Lactalis ve müttefikleri gün geçtikçe satışlarının durma noktasına geldiğini gördüler. Fabrikalarını kapattılar, birçok işçiyi işten çıkarttılar. Isigny kooperatifi yeni üretim yöntemine geçtikten 2 yıl sonra üretim faaliyetlerine son verdi. Fransız medyası da küçük peynir üreticilerinin başarısını Asteriks ve arkadaşlarının Roma İmparatorluğu’nu dize getirmesine benzetti. Ülke genelindeki önemli restoranların şefleri ve gurmeler bildiriler imzaladılar, kampanyalar başlattılar. Gurme dergileri Normandiya’daki küçük peynir üreticileriyle röportajlar yaptılar, bilim insanları deneylerle çiğ sütle yapılan peynir üretimlerinin sağlığa zararlı olmadığını açıkladılar. 

 

Lactalis 2009 ilkbaharında yeniden çiğ sütle Camembert üretmeye başlayacağını açıkladı. Bu durum yıllık 9,6 milyar dolar cirosu ve binlerce çalışanı olan bir peynir devinin küçük üreticiler karşısındaki mağlubiyeti anlamına geliyordu. Geleneksel yöntemlerle üretilen, üretildiği yörenin adını alan ürünleri  üreten üreticilerin desteklenmesi, yerli üreticilerin yok olmasına engel olacaktır.

 

Sağlıkla kalın.

 

04.08.2018

YORUMLAR

Henüz bir yorum yapılmamış.
Yorum yapmak için lütfen giriş yapınız.
×
Lütfen Adres Seçiniz
ONAYLA
×

Yasal düzenlemeye uygun çerezler kullanıyoruz.

×
×
ANKARA
BURSA
YALOVA
KOCAELİ