Zeytinyağının asiditesi ne ifade eder?

Geçmişi çok eskilere dayanan zeytinyağı, her daim sofraların en sağlıklı ve vazgeçilmez yağlarından biri olmayı başarmıştır. Özellikle E ve K vitaminleri ile demir, kalsiyum, potasyum ve fosfor bakımından zengin bir yağdır. Genel olarak yapısında tekli doymamış yağ asitlerini içeren zeytinyağı kolesterol dostudur. Antioksidan özelliği sayesinde bağışıklık sisteminin kuvvetlendirilmesini sağlar ve vücudu serbest radikallerin zararlı etkilerine karşı korur.
Zeytinlerin yetiştiği bölgenin havası, suyu, toprağı, zeytin ağacının ve tanelerinin ne kadar sağlıklı olduğu, üretim süreci ve üretim şekli zeytinyağının kalitesini belirleyen unsurlardır. Zeytinyağları üretim şekillerine göre sınıflandırılırlar.
Zeytin meyvesinden, doğal özelliklerini değiştirmeyecek bir sıcaklıkta, sadece fiziksel işlemler uygulanarak elde edilen yağlar natürel zeytinyağıdır. Rengi yeşilden sarıya değişebilen, kendine özgü tat ve kokusu olan bu yağlar doğal halinde tüketilebilen yağlardır. Tüketilebilen natürel yağlar iki gruba ayrılır. Kokusu ve tadında kusur olmayan, asiditesi en çok 0,8 olan yağlar naturel sızma zeytinyağıdır. Tadında ve kokusunda hafif kusur bulunabilen, asiditesi 2'nin altında olan yağlar da naturel birinci zeytinyağı olarak adlandırılır.
Diğer zeytinyağı sınıfı rafine zeytinyağlarıdır. Asidi yüksek veya doğrudan yemeye uygun olmayan natürel zeytinyağının kimyasal yöntemlerle rafine edilmesi sonucu, asidi 0,3'ün altına hatta sıfıra kadar indirilerek rafine zeytinyağı elde edilir. Yağın kokusu ve tadı kalmaz, olduğu gibi de tüketilemez. Riviera yağlar ise rafine yağlar ile natürel yağların karıştırılması ile elde edilen, yemeklerde kullanılmak üzere üretilen yağlardır.
Asidite yani serbest yağ asitliği 100 gr zeytinyağında bulunan serbest kalan oleik asit miktarının yüzde değeri olarak tanımlanır, laboratuvar ortamında kolaylıkla tespit edilebilir. Asitlik derecesi %0,8'in altında olan naturel zeytinyağlarında asidite düştükçe yağın kalitesinin arttığını söyleyebiliriz.
Zeytinin yetiştiği bölgenin iklim şartlarından toprak özelliklerine, hatta sulama şekli ve gübre kullanımına kadar birçok faktör asiditeyi etkiler. Hasattan sofraya kadar geçen süreçte de, serbest asitlik artışına neden olabilecek etkenlerin azaltılması ve bu etkenlerden korunmak önemlidir. Ayrıca, serbest yağ asitliği ısı ve ışık gibi etkenlerden etkilenerek, zeytinyağı üretiminden sonra zamanla artar. Bu artış yağda acılaşmaya yol açabilir. Fakat yağın acı olmasının her zaman asidite ile ilişkilendirilmesi de doğru olmaz. Taze zeytin meyvesinin yoğun acılığını veren madde olan oleuropein bileşiğinin varlığı ile ilişkili olan acılık ve yakıcılık zeytinyağı için olumlu bir özelliktir. Bunun asidite ile karıştırılmaması gerekir.
Sağlıkla kalın.
10.07.2018
İLGİLİ ÜRÜNLERİMİZ
-
Organik Tahin (275gr) - OTS Organik
OTS Organik'in Organik Tahin ürünü Eskitadında.com'da. *Eskitadında.com üreticilerin tüm ürünlerini inceler, sadece hiçbir katkı maddesi içermeyen ürünlerini sunar. Afiyet...
192 TL -
Örgü Peyniri (250gr) - Çiftçi
Çiftçi ailesinin ustalığı ile hazırlanan, diğer tüm ürünlerimiz gibi hiçbir katkı madde içermeyen örgü peyniri. *Yemeden önce sıcak...
195 TL -
Organik Yumurta (30 adet) - Eski Tadında
Serbest dolaşan, istediği kadar güneş gören, merada yılın her dönemi yeşillikler, destek olarak da kimyasal değmemiş organik...
373,89 TL
BENZER YAZILAR
-
Polifenol ve zeytinyağı açısından önemi
Polifenoller bitkilerde bulunan kimyasal bileşenlerdir. Hücrelerin aşınmasını ve yok olmasını önleyici etkilerinden dolayı dokuların daha genç kalmasını ve iyi çalışmasını sağladıkları için önemli antioksidanlardır. “Poli” Latincedeki “çok” anlamından gelmektedir ve polifenol kelimesi çok sayıdaki fenol halkası gruplaşmaları anlamını taşır. Bir bitkinin içerdiği her polifenolün farklı bir biyolojik özelliği vardır. Polifenoller bitkilerin renklenmelerinde görev alırlar. Güzel bir örnek olarak sonbaharda ağaç yapraklarının renklerinin sararmasına polifenoller neden olurlar.
-
Zeytinyağını seçerken nelere dikkat etmeliyiz?
Sağlık ve lezzet açısından eşi ve benzeri yoktur zeytinyağının. Çeşit çeşit zeytinyağı raflarda veya pazarlarda yerini alırken, hangisini, nasıl seçmeliyim konusu birçoğumuzun kafasını karıştırır. Peki doğru zeytinyağını seçmek için nelere dikkat etmek gerekir?
-
Ayçiçek yağı ve zeytinyağı arasındaki farklar nelerdir?
Günden güne artan sağlık sorunları hayatlarımızın merkezinde yer alıyor. Peki sağlıklı yaşam yolunda işe nereden başlamalıyız? Arkanıza rahatça yaslanın ve elinizi ilk sofranıza atın. Türk mutfağının vazgeçilmezi yağlar olunca buradan yola çıkmak güzel bir başlangıç olacaktır. Yıllardır aklımızı kurcalayan en büyük soruysa yemek yaparken zeytinyağı mı yoksa ayçiçek yağı mı kullanmalı oldu. Bu konuya yağları karşılaştırarak bir göz atalım.
YORUMLAR