Yumurtaları nasıl saklamalıyız?
Yumurta; protein, omega-3 ve vitamin içeriği bakımından zenginliği ve ayrıca kolesterolü ve tansiyonu dengeleyici özelliğiyle birçok bilinçli tüketici tarafından kahvaltıların vazgeçilmez gıdası olmayı başarıyor. Peki, insan yaşamı için oldukça yararlı olan yumurtayı nasıl saklamamız gerektiğini biliyor muyuz?
Karton kutularda satılan yumurtaları satın alıp eve geldikten sonra, ne şekilde muhafaza edeceğimiz çoğu zaman tartışma konusu olmuştur. Buzdolaplarımızda yumurta rafları bulunmasına rağmen, yumurtaları gerçekten dolapta saklamak doğru mu veya dolapta ne şekilde saklamamız gerekiyor?
Belki sırf buzdolabında yeri var diye belki de soğuk ortamda mikroorganizmalardan daha iyi korunacağı düşüncesiyle birçok insan yumurtaları buzdolabında saklamayı tercih ediyor. Özellikle Salmonella bakterilerine karşı koruma sağlamak amacıyla kullanılan bu yöntem, bilinenin aksine pek doğru değil. Yapılan araştırmalar oda sıcaklığında saklanan yumurtaların, soğuk zincirde tutulan yumurtalara göre tehlikeli bakterilere karşı korunmada daha başarılı olduğu göstermiş. Bu nedenle en güvenilir yumurta saklama şekli, yumurtayı kutusuyla birlikte mutfakta oda sıcaklığında muhafaza etmektir. Yumurtalar kutusunda muhafaza edildiği için, kabuklarında bulunan gözeneklerden nem geçişi önlenerek, bozulmaya karşı koruma sağlanmaktadır.
Gerek olmamasına rağmen, yumurtaları buzdolabında saklamak isteyen tüketiciler de, yumurtalık rafı yerine buzdolabının en alt rafında yumurtalarını muhafaza edebilirler. Ancak buzdolabındaki diğer gıdalara herhangi bir geçiş olmaması ve kutu üzerindeki son kullanma tarihini her zaman görebilmek adına, yumurtaları mutlaka kutusunda muhafaza etmeleri gerektiğini unutmamaları gerekmektedir.
Yumurtaları saklarken yıkayıp yıkamamak da başka bir soru işareti olarak karşımıza çıkıyor. Pek çok tüketici kabuktaki pislik kalıntılarını temizlemek adına yıkayıp saklamayı uygun görse de, aslında bu da doğru değil. Yumurtalar yıkandığı zaman dış kısmındaki koruyucu tabaka zarar görerek yumurtalar, mikroorganizmalara karşı açık hale gelmektedir. Bu nedenle en doğrusu, yumurtaları yıkamadan muhafaza edip, tüketilecekleri zaman yıkanarak kullanılmasıdır.
Yumurtalarınızı almadan önce mutlaka üzerinde herhangi bir çatlak olup olmadığını kontrol etmek de önemlidir.
Sağlıkla kalın.
26.10.2017
İLGİLİ ÜRÜNLERİMİZ
-
Yumurta (Organik, 10 adet) - Eski Tadında
Serbest dolaşan, istediği kadar güneş gören, merada yılın her dönemi yeşillikler, destek olarak da kimyasal değmemiş organik...
85,6 TL -
Yumurta (Organik, 30 adet) - Eski Tadında
Serbest dolaşan, istediği kadar güneş gören, merada yılın her dönemi yeşillikler, destek olarak da kimyasal değmemiş organik...
256,8 TL231,15 TL -
Bilye Kekik (50gr)
Datça Murat Çiftliği'nin tüm katkısız ürünleri Eskitadında.com'da. Datça'nın dağlarından büyük bir emekle bağ halinde toplanan kekiklerimizin top şeklindeki...
85 TL
BENZER YAZILAR
-
Doğal, organik veya endüstriyel yumurta, hangisi?
En temel ve besleyici gıdalardan biri olan yumurta, elde edildiği tavuklar ve üretim süreçleri nedeniyle son zamanlarda oldukça konuşuluyor. Yediğimiz yumurtanın içerdiği Omega-3 miktarı ve bir o kadar önemli Omega-3/Omega-6 dengesi üretilme şekline göre değişiyor.
-
Yumurta ve kolesterol
Yumurta gezegenin en besleyici gıdaları arasındadır. Maalesef yumurta, sarısında bulunan yüksek kolesterol nedeni ile kötü bir üne sahiptir. Günümüze kadar insanlar, eğer kolesterol yerseniz, kandaki kolesterolü yükselteceğine ve kalp hastalıklarına sebep olacağına inanıyorlardı. Ancak durum aslında bu kadar basit değildir.
-
Yumurtanın tazeliği nasıl anlaşılır?
Sebze ve meyveler gibi, yumurtanın tazeliğini kokusundan veya görünüşünden anlayamıyoruz. Bu durumda, ne zaman almıştık, kaç günde bozulur, hala yenir mi, yemeğe kullansak bir şey olur mu gibi sorularla boğuşuyoruz. Aslında, bu sorulara gerek kalmadan, yumurtanın tazeliğini anlamak için kesin sonuç alınabilecek birkaç yöntem var.
YORUMLAR