Yumurta sarısının rengi bize ne anlatıyor?
Yumurta, en besleyici gıdalar listesinde kendine en üst sıralarda yer edinmeyi başaran en temel gıdalarımızın başında geliyor. Anne sütünden sonra en değerli gıda olan yumurtayı alırken üretim koşullarına, ardından da evde saklama koşullarına oldukça dikkat etmemiz gerekiyor. Bunun yanı sıra, yumurtanın sarı renginin nasıl olması gerektiği de bir diğer tartışma konusu olarak karşımıza çıkıyor.
Birçok tüketici, yumurta sarısının açık ya da koyu renk olmasının yumurtanın kalitesi hakkında bize önemli ipuçları verdiğini düşünmesine rağmen, bu durum direkt olarak yumurta kalitesiyle ilgili değildir. Yumurtanın sarı rengi, tamamen tavuğun beslenme şekliyle ilgilidir ve bu nedenle yumurtlayan tavuğun aldığı besinlere göre değişiklilik gösterir. Yumurtanın sarı rengine bakarak bir tavuğun neyle beslenmiş olduğunu rahatlıkla anlayabilirsiniz.
Yumurta sarısına rengini veren asıl maddeler ksantofil ve karotenoidlerdir. Yumurtlayan tavuklar bu maddeleri kendileri sentezleyemediği için dışarıdan yedikleriyle birlikte alırlar. Eğer yumurtlayan tavuk tahıl ve buğday ağırlıklı besleniyorsa, yumurtanın sarı kısmı daha açık renkte olmaktadır. Fakat tavuk ksantofil ve karotenoid ağırlıklı mısır, ot ve doğadaki böceklerle besleniyorsa sarısı daha turuncuya yakın koyu sarı renkte olmaktadır. Bu açıdan, tavuğun aldığı besinler yumurta kalitesine etki ettiği için, dolaylı da olsa, yumurtanın sarısının rengi; tavuğun beslenme şekli nedeniyle yumurta kalitesi hakkında bize bilgi vermektedir. Ayrıca, eğer bir tavuk yeterli şekilde beslenemediyse de yumurtanın sarısı çok açık renkte olmaktadır .
Özellikle antioksidan özellikteki karotenoidler A vitamini sentezini arttırması nedeniyle, koyu renk yumurta sarısının daha sağlıklı olduğu da düşünülmesine rağmen, maalesef günümüzde kullanılan pigmentasyon yapıcı kimyasalları içeren yapay yemlerle de koyu renk elde edilebilmektedir. Fakat bu şekilde beslenen tavukların yumurta sarıları, kırmızıya çalan doğal olmayan bir koyulukta olmaktadır. Bu nedenle, yumurtanın sarı kısmının renginin çok koyu olmamasına dikkat edilmelidir ve kırmızıya yakın yumurta sarısının sağlıklı olmadığının bilinmesi gerekmektedir.
Ayrıca, yumurta sarısının renginin mevsim şartlarına göre de değişiklik gösterdiği bilinmektedir. Kışın tavuklar daha az yem yediği için, kışın alınan yumurtaların sarılarının daha açık renkli olması normaldir.
Sağlıkla kalın.
09.12.2017
İLGİLİ ÜRÜNLERİMİZ
-
Yumurta (Organik, 30 adet) - Eski Tadında
Serbest dolaşan, istediği kadar güneş gören, merada yılın her dönemi yeşillikler, destek olarak da kimyasal değmemiş organik...
256,8 TL231,15 TL -
Yulaf Unu (500gr) - Eski Tadında
Kimyasallarla kirlenmemiş topraklarda yetişmiş yulafların kepeğini de içinde barındıran yulaf unumuz satışta....
49,8 TL -
Yumurta (Organik, 10 adet) - Eski Tadında
Serbest dolaşan, istediği kadar güneş gören, merada yılın her dönemi yeşillikler, destek olarak da kimyasal değmemiş organik...
85,6 TL
BENZER YAZILAR
-
Yumurtanın tazeliği nasıl anlaşılır?
Sebze ve meyveler gibi, yumurtanın tazeliğini kokusundan veya görünüşünden anlayamıyoruz. Bu durumda, ne zaman almıştık, kaç günde bozulur, hala yenir mi, yemeğe kullansak bir şey olur mu gibi sorularla boğuşuyoruz. Aslında, bu sorulara gerek kalmadan, yumurtanın tazeliğini anlamak için kesin sonuç alınabilecek birkaç yöntem var.
-
Yumurtanın faydaları
Yumurta anne sütünden sonra içeriği bakımından en zengin gıda maddelerinden biridir. İnsanın ihtiyaç duyduğu birçok besini içinde bulundurur. Yumurta doyurucu ve tok tutucudur, ayrıca karbonhidrat içermediği için glisemik indeksi sıfırdır.
-
Neden özgür gezen tavuk yumurtası?
Bir kahvaltıyı kahvaltı yapan nedir diye sorsalar çoğu insan kullanımı kahvaltıyla da sınırlı kalmayan yumurtayı aklına getirecektir. Günümüzde seri üretim amaçlı, tavuk çiftliklerinde üretilen fabrikasyon yumurtalar, özgür gezen tavuk yumurtalarından aldığımız faydayı ve lezzeti vermiyor. Peki neden?
YORUMLAR