Mor renkli tatlı meyve: Yaban Mersini
Yaban mersini, ülkemizin Doğu Karadeniz Bölgesi'nin dağlarında yetişen, mor renkli tatlı ve sulu bir meyvedir. Asitli toprakları sever ve yetiştirilmesi zordur.
Yaban mersini antosiyanin pigment ve antioksidanlar açısından oldukça zengin olmakla birlikte bol miktarda A, B1, B2, C, E ve K vitaminlerini içerir. Ayrıca bakır, krom, manganez, magnezyum ve çinko gibi mineraller açısından da oldukça zengindir. Bu nedenle düzenli tüketildiğinde bağışıklık, sinir ve sindirim sistemine destek sağlar.
İyi bir lif kaynağı olan yaban mersini, düzenli olarak tüketildiğinde kan şekerinin dengede tutulmasına destek olur. Aynı zamanda güçlü bir antioksidan olan yaban mersini vücudu kansere karşı korur. Mevsimsel hastalıkların ve enfeksiyonel rahatsızlıkların giderilmesinde de vücuda yardımcı olur. Doğal antibiyotik görevi gören yaban mersini idrar yolu enfeksiyonlarına neden olan bakterilerin yok edilmesini sağlayarak kişileri bu rahatsızlıklardan korur. İçeriğinde bulunan antosiyanin ve lutein yaşa bağlı olarak gelişen ve göz yorulmasından kaynaklanan miyop gibi göz rahatsızlıklarının önlenmesinde önemli rol oynar. Yaban mersininin beyni güçlendirdiği bilimsel olarak ispatlanmıştır. Bu nedenle de sinir sisteminin sağlıklı çalışması için yaban mersininin düzenli tüketilmesi faydalıdır. Sağlıksız beslenmeden dolayı günümüz çocuklarında sıkça rastlanan dikkat eksiklikleri ve Alzheimer hastalığının önlenebilmesi adına düzenli yaban mersini tüketimi önemlidir.
Yaban mersininin bir çok kullanım alanı var. Taze meyve ile vya meyve kurutulduktan sonra çayı demlenebilir. Pasta üzerinde süs olarak kullanılabilir. İçecekler içerisine eklenebilir. Yaban mersiniyle lezzetli kekler yapılabilir veya yaban mersini reçeli yapılarak uzun süre bozulmadan tüketilebilir.
Yaban mersini genel olarak çok faydalı bir meyve çeşidi olmasına rağmen çok az oranda da olsa kişiden kişiye göre değişebilen yan etkiler gösterebilir. Kan şekerini düşürme özelliği olduğu için ameliyatlardan 2 hafta öncesine kadar tüketilmesi önerilmez. Hamileler için tüketilmemesini öngören herhangi bir bilimsel çalışma doğrulanmamıştır, fakat uzmanların genel görüşü hamilelilik döneminde fazla tüketilmemesi gerektiğidir. Ayrıca düşük kan şekeri problemi olan kişilerin tükettikleri miktara dikkat etmeleri gerekmektedir.
Sağlıkla kalın.
05.07.2018
İLGİLİ ÜRÜNLERİMİZ
-
Tam Buğday Unu (Karakılçık, 1kg) - Eski Tadında
Yüzyıllardır Anadolu topraklarında yetişen, uzun saplı, kısa başaklı, genetiği ile oynanmamış, kimyasallarla kirletilmemiş, Karakılçık saf atalık buğdaylarımızın...
106,9 TL96,21 TL -
Ada Çayı (30gr) - Eski Tadında
Doğanın mucizesi bitki çaylarının en güçlülerinden biridir ada çayı. Sizin için el değmemiş doğal ortamından mis gibi...
64,8 TL58,32 TL -
Organik Dereotu (1 demet)
Organik dereotu, Eskitadında.com'da. Afiyet olsun....
38 TL
BENZER YAZILAR
-
Ülkemizde fındık üretimi ve dünyadaki yeri
Fındık başta Giresun, Ordu, Samsun, Trabzon ve Rize olmak üzere Karadeniz’e kıyısı olan hemen her ilde yetiştirilmektedir. Türkiye’de üretilen fındığın %85’e yakını ihraç ediliyor.
-
Omega-3 nedir ve hangi besin maddelerinde bulunur?
Sağlıklı yaşam hakkında yapılan çalışmalarda Omega-3’ün önemi sürekli belirtiliyor. Birçok hastalığın önlemesi ve bunların tedavi sürecinde kullanılmasının yanı sıra, kolaylıkla bulabileceğimiz besinleri tüketerek vücudumuz için gerekli olan Omega-3’ü almamız mümkün. Peki Omega-3 nedir?
-
Organik meyve sebzelerin farkı nedir?
Sebze ve meyvelerde giderek artan hormon, kimyasal ve katkı maddeleri kullanımı sağlığımızı tehdit ediyor. Sebze ve meyvelerin taşıdığı risk bu kadar fazlayken, doğal yöntemlerle yetiştirilen organik ürünleri tercih etmek gerekiyor. Fakat giderek artan organik ürünleri tüketme eğilimimiz, bazı soruları da beraberinde getiriyor. Bu soruların en başında da, bir ürünün gerçekten organik olup olmadığını nasıl anlayacağımız geliyor.
YORUMLAR