Vandana Shiva kimdir?

Vandana Shiva, dünyaca ünlü Hintli bir araştırmacı, çevre aktivisti ve 20’den fazla kitabın yazarıdır. Shiva, genetik mühendisliğini tarım üzerinde kullanan, yerli çiftçiyi yok eden, geleneksel tarımın ve üretimin azalmasına neden olan çok uluslu şirketlere karşı kampanyalar düzenlemesiyle tanınmıştır. Shiva yerli tohumların ve geleneksel bilginin kullanılmasından yanadır.
Shiva, petrolün yarattığı sorunların toprak sayesinde çözüleceğine, organik bahçelerin insanların umut kaynağı olduğuna, geleneksel şekilde ilaçsız yetiştirilen ürünlerin dünyayı yok edecek olan küresel neoliberalizmin sonunu getireceğine inanmaktadır. Shiva, doğaya ve doğal tarıma saldıran tüzel kişiliklerin, insan haklarını ve hayatın sürdürülebilirliğini hiçe saydıklarının ve insanların bu neoliberal politikalara karşı birlik olarak dünyanın geleceğini kurtarmalarının gerekliliği üzerinde durmaktadır.
Dr. Shiva karşılaşılan her krizin toprağı etkilediğine ve krizlerle çözümün de topraktan geçtiğine inanmaktadır. Şiddet ve savaş, demokrasinin yok edilmesi topraktan faydalanmaya engel olmaktadır ve birçok hastalığın ortaya çıkmasına aynı zamanda açlıktan ölümlere neden olmaktadır.
Shiva’ya göre insanlığın geleceği toprakta yatmaktadır. İnsanlar da evren gibi toprak, su, ateş ve havadan oluşmaktadır. İnsanoğlu toprağa ne yaparsa kendine de aynısını yapmaktadır. Hatta “humus” ile “humans” kelimelerinin aynı kökenden gelmesi Shiva’ya göre tesadüf değildir. Yerli kültürler, yeryüzü ile etkileşim ve toprağa sahip çıkma insanoğlunun en büyük görevidir.
Shiva, toplumlar ve uygarlıkların kaderlerinin toprağa nasıl davrandıkları ile ilişkili olduğuna inanmaktadır. Ona göre toprak ile ilişki kurmanın iki farklı yasası vardır. Bunlar ıslah ve sömürü yasalarıdır. Islah yasası, uygarlıkların binlerce yıl boyunca bereketli topraklar yaratarak bu topraklardan elde ettikleri ürünlerle medeniyetlerini geliştirdiklerini ifade etmektedir. Sömürü yasası ise geri vermeksizin almaktır ve birçok uygarlığın çökmesine neden olmuştur. İleri toplumlar, toprakların yıpranması ve zarar görmesi, ilaçlarla zehirlenmesi, betonlarla yok edilmesi ve insanların doğadan koparılmasıyla çöküşün eşiğinde bulunmaktadırlar.
Dünyada kıtlıkları ve krizleri yaratan tek neden, sermaye ne kadar güçlü olursa olsun, tahrip edilmiş ve ölmüş topraktır. Organik ürün vermeyen toprak, organizmalardan ve diğer canlılardan da yoksundur. Su tutma kapasitesi yoktur ve iklim bozukluklarının yaşanmasının ana nedenidir.
Shiva’ya göre insanlığın geleceği petrolün ve fosil yakıtların değil, toprağın elindedir. Kimyasal ve genetik mühendisliği içeren tarım, toprağı öldürmektedir ve insanlığın geleceğini tehlikeye atan çevre dengesinin bozulmasına neden olmakta, toplumsal sorunların önünü açmaktadır.
Sağlıkla kalın.
02.12.2018
İLGİLİ ÜRÜNLERİMİZ
-
Vişne Salsa Sosu (250gr) - Freya Gurme
Çubuk bahçelerinden toplattığımız vişnelerle, Ayaş'tan getirttiğimiz domateslerle ve kendi seramızdan temin ettiğimiz tarhun otuyla hazırlanmıştır. Vişnenin mayhoş tadı,...
450,9 TL -
Bebek Köftelik Kuzu Kıyma (250gr) - Etin En İyisi
Bebeklerimiz için sağlıklı kuzu etinden protein ve demir kaynağı köftelik kuzu kıyma. Kuzu etinin en yumuşak bölümünün sinirleri...
325 TL -
%100 Ekolojik Sebze ve Meyve Temizleme Fırçası - Vienurla
Ekolojik mutfaklarda sebze ve meyve temizlemek ve ayrıca dilerseniz çok amaçlı masa örtüsü kırıntı temizlemek için kullanabilirsiniz....
350 TL
BENZER YAZILAR
-
Ülkemizde fındık üretimi ve dünyadaki yeri
Fındık başta Giresun, Ordu, Samsun, Trabzon ve Rize olmak üzere Karadeniz’e kıyısı olan hemen her ilde yetiştirilmektedir. Türkiye’de üretilen fındığın %85’e yakını ihraç ediliyor.
-
Hiçbir şey yapma tarımı: Fukuoka Çiftliği
Masanobu Fukuoka, 1913 yılında Güney Japonya’daki Shikoku adasında doğmuştur. Varlıklı bir ailenin çocuğu olan Fukuoka Gifu Üniversitesi’nde mikrobiyoloji okumuş ve toprak bilimcisi olarak görev yapmıştır. Modern tarım biliminin doğaya ve insana verdiği zararlardan etkilenerek işinden ayrılan Fukuoka, babasının çiftliğinde kendi tarım filozofisini yaratarak kendisinin geliştirdiği “hiçbir şey yapma” tarımı sayesinde beşte bir emekle modern tarım ölçülerinden daha da ilerde, sağlıklı ve verimli ürünler almayı başarmıştır.
-
Yerli, hibrit ve GDO’lu tohum nedir?
Son birkaç yıldır ülkemizde en çok tartışılan konulardan biri gıdaların tohumlarının doğallığı. Yerli tohum, hibrit tohum ve GDO’lu tohum olarak sınıflandırılan tohum çeşitlerini bu yazımızda inceleyeceğiz.
YORUMLAR