Hiçbir şey yapma tarımı: Fukuoka Çiftliği

Hiçbir şey yapma tarımı: Fukuoka Çiftliği

Masanobu Fukuoka, 1913 yılında Güney Japonya’daki Shikoku adasında doğmuştur. Varlıklı bir ailenin çocuğu olan Fukuoka Gifu Üniversitesi’nde mikrobiyoloji okumuş ve toprak bilimcisi olarak görev yapmıştır. Modern tarım biliminin doğaya ve insana verdiği zararlardan etkilenerek işinden ayrılan Fukuoka, babasının çiftliğinde kendi tarım filozofisini yaratarak kendisinin geliştirdiği “hiçbir şey yapma” tarımı sayesinde beşte bir emekle modern tarım ölçülerinden daha da ilerde, sağlıklı ve verimli ürünler almayı başarmıştır.

Fukuoka tarımını dört temel ilkeye bağlı kalarak yapmıştır. Bunlardan ilki toprağı işlememektir. Fukuoka’ya göre toprağı sürmek yarar yerine zarar vermektedir. Çünkü toprak sürüldüğünde doğal ortam değişir ve doğaya doğanın kendisi dışında müdahale söz konusu olur. Doğal tarımda toprağın sürülmesi ise bitki köklerinin yayılması, mikroorganizma ve yer solucanlarının aktiviteleri gibi doğal yollarla gerçekleşir. İkinci ilke yabani otları temizlememektir. Yabani otlar, tarım alanındaki canlı ekosisteminin dengesinin bozulmadan doğal bir uyum içerisinde yaşamasında önemli rol oynar. Fukuoka yabani otların kesilmemesini, kontrol altında tutulmasını esas alır. Toprak sürüldüğünde ise yabani otlar yok olacağı için ilk iki ilke birbirine bağlıdır. Fukuoka’nın üçüncü ilkesi ise gübreleme yapmamaktır. Fukuoka’ya göre doğa kendi haline bırakıldığında, bitki ve hayvanların dışkı ve atıkları doğal yollarla topraktaki bakteri ve mantarlar tarafından çürütülüp yağmur yardımıyla toprağın derinliklerine iletildiğinde, bu organik atıklar mikroorganizmalar, yer solucanları ve diğer canlılara yem olur ve toprağın doğal verimliliği artar. Bu nedene herhangi bir gübreye ihtiyaç yoktur. Dördüncü ilke ise kimyasallara bağlı kalmamaktır. Doğa kendi haline bırakıldığında kusursuz bir uyum içerisindedir. Suni gübreler ve toprağın sürülmesi zayıf bitkilerin ortaya çıkmasına neden olur ve bu bitkilerin düzenli ilaçlanması gerekir. Hâlbuki bu doğal yaşama aykırıdır. 

Fukuoka’nın toprağı sürmemesi ve tohumları gömmeden doğrudan saçması, tohumların korunmasız kalarak kuşlara ve böceklere yem olmasına neden olmuştur. Fakat Fukuoka yıllar boyunca tohumları kil ile kaplayarak tarlalarına saçmış ve tohumlarının diğer canlılar tarafından yok edilmesini engellemiştir. Kil bilyeler içerisinde hapsolan tohumlar aşırı yağmurlu geçen dönemlerde çürümeyerek korunabilmişlerdir. 

Masanobu Fukuoka 1975 yılında yayımladığı kitabı “Ekin Sapı Devrimi” ile doğal tarım konusunda tüm dünyada insanları derinden etkilemiştir.

Sağlıkla kalın…

 

18.04.2018

YORUMLAR

Henüz bir yorum yapılmamış.
Yorum yapmak için lütfen giriş yapınız.
×
Lütfen Adres Seçiniz
ONAYLA
×

Yasal düzenlemeye uygun çerezler kullanıyoruz.

×
×
ANKARA
BURSA
YALOVA
KOCAELİ