Tereyağının doğallığını evde nasıl anlarız?

Tereyağı, ağırlıkça en az %80, en fazla %90 oranında süt yağı, en fazla %2 oranında yağsız süt kuru maddesi ve en fazla %16 oranında su içeriğine sahip ürünü ifade eder. Tereyağı, önemli ve piyasada çok tüketilen bir gıda maddesi olduğundan dolayı çok miktarda tağşişe maruz kalmaktadır.
Tereyağında yapılan tağşişler nelerdir?
- En sık yapılan tağşiş; süt kreması yerine margarin veya farklı sıvı yağların (ayçiçek yağı, mısır özü yağı, palm yağı, hayvansal kaynaklı yağlar, çiğit yağı vb.) tereyağı yapımında kullanılmasıdır.
- Üreticilerin yapmış olduğu bir başka tağşiş ise gıda boyası kullanımıdır. Sarı renkli gıda boyalarını doğal tereyağı görünümü elde etmek için kullanabiliyorlar.
- Bitkisel kaynaklı margarinlere asit, aroma veya tereyağı esansı katarak "sahte tereyağlarını" gerçek tereyağı olarak satabiliyorlar.
- Yüksek ısıda haşlanıp ezilen patatesleri püre haline getirerek kıvamlı ve sert tereyağı elde etmek için kullanmak da yapılan tağşişler arasında.
- Küflenmiş ve SKT'si geçmiş tereyağlarını tekrar eriterek ve şekil vererek yeni tereyağı olarak piyasalara sürenler olduğunu da hatırlatmak gerekir.
Peki tereyağının doğallığını ev ortamında nasıl anlayabiliriz?
1. En sık kullanılan yollardan birisi fiziksel olarak sertliğine bakmaktır. Doğal tereyağı, sahte tereyağlarına oranla daha sert yapıdadır.
2. Doğal tereyağı erime sıcaklığı 31 derece, yani normal oda sıcaklığının üzerinde bir sıcaklıktadır. Doğal olan tereyağları oda sıcaklığında (25 derecede) yumuşar fakat şeklini muhafaza eder.
3. Son olarak yapacağımız basit bir test ile de doğal tereyağlarını ayırt edebiliriz. Sıcaklığı 50-60 derece arasındaki bir suya tereyağından bir miktar atarız. Eğer tamamen erir ise bu gerçek tereyağıdır. Eğer tamamen erimeyip parçalanıyor veya yüzeyde ince bir boyar tabaka bırakıyorsa içine patates püresi, nişasta, başka yağlar veya gıda boyası katılmış olabileceğini söyleyebiliriz.
Mehmet BALKİ
Gıda Mühendisi
05.12.2017
İLGİLİ ÜRÜNLERİMİZ
-
Yumurta (Organik, 10 adet) - Eski Tadında
Serbest dolaşan, istediği kadar güneş gören, merada yılın her dönemi yeşillikler, destek olarak da kimyasal değmemiş organik...
118,2 TL -
Organik Yumurta (30 adet) - Eski Tadında
Serbest dolaşan, istediği kadar güneş gören, merada yılın her dönemi yeşillikler, destek olarak da kimyasal değmemiş organik...
354,6 TL319,18 TL -
Organik Glutensiz Yeşil Mercimek Unu (500gr) - Windy Valley
Sağlıklı beslenmenin doğal çözümü olan organik yeşil mercimek unu, mutfağınızda fark yaratmanızın da anahtarı olabilir. Organik sertifikalı...
169,4 TL
BENZER YAZILAR
-
Geçmişten gelen sağlık deposu: Sade Yağ
Sağlıklı ve bilinçli tüketime yöneldikçe en çok dikkat ettiğimiz konulardan birisi de hiç şüphesiz yemeklerde kullandığımız yağlar oldu. Zeytinyağı ve tereyağı ile birlikte sade yağ da kendine yer edinmeyi başardı. Aslında geçmişi çok eskilere dayanan bir yağ çeşidi sade yağ.
-
Evde doğal tereyağı nasıl yapılır?
Doğal ürünler tüketmek isteyen birçok tüketici sütçüden taze süt alıp yoğurdunu ve kaymağını kendi yapıyor. Giderek yükselmeye başlayan bu beslenme trendinde, bir adım daha ileriye giderek tereyağınızı da doğal olarak kendiniz hazırlayabilirsiniz. Nasıl mı?
-
Yemekleri saklarken nelere dikkat etmeliyiz?
Sağlıklı ve lezzetli bir yemek yapmak kadar yapılan yemeği sağlık ve lezzetini koruyacak şekilde saklamak ve sağlıkla tekrar tüketmek de çok dikkat edilmesi gereken bir konudur. Pişirdiğimiz yemeğin fazlasını dolaba kaldırırken, soğuduktan sonra tekrar ısıtırken veya dondurucuya koyduğumuz gıdaları tüketirken sağlığımız açısından dikkat edilmesi gereken noktalar bulunuyor.
YORUMLAR