Sinek ve böcekleri evden uzak tutacak doğal yöntemler

Sinek ve böcekleri evden uzak tutacak doğal yöntemler

Büyüklerimiz eve sineklerin girmesini engellemek, karıncaların yolunu değiştirmek için pek çok doğal yöntem kullanırdı. Örneğin, evlerin pencerelerindeki fesleğenler, bahçelerin girişindeki lavantalar sadece güzel görünümleri ve kokuları için değil, sinek ve arıları evlerden uzak tuttukları için de tercih edilirdi.

 

Günümüzde bu yöntemler yerini büyük ölçüde kimyasal çözümlere bıraktı. Ancak hayatımızın her alanına sızan kimyasalların evde bu gibi amaçlarla kullanılmasının insan sağlığı üzerindeki etkileri tartışılıyor. Mat, spiral ve sıvı buhar halindeki sinek kovucuların içinde kullanılabilen bazı maddelerin solunum, sinir, bağışıklık ve dolaşım sistemi üzerinde olumsuz etki yapabildiği araştırmalarla ortaya konuyor. Evde çocuk veya ev hayvanı varsa, istenmeyen ihtimallere karşı daha da tedbirli olmak gerekiyor. Tüm bunların yanı sıra, bizim için zararlı bile olsa, her biri doğada çeşitli görevler üstlenen sinek ve böceklerin, kendi doğal yaşam döngüsü içerisinde var olabilmesi de önem taşıyor. 

 

Endüstriyel ve kimyasal ürünlere dokunmaksızın, her evde bulunan malzemelerle istenmeyen canlıları uzak tutmak mümkün. Büyüklerimizden öğrendiğimiz, kendimiz de kullandığımız yöntemleri derledik.

 

Sinek ve arılara lavanta, fesleğen, ada çayı, kahve

Lavanta çalıları bahçeye ekildiğinde, arı ve sinekleri kendine çekerek evin içine girmelerini engeller. Balkona da lavanta ektiğiniz genişçe bir saksı koyabilirsiniz. Ayrıca lavanta pire ve güvelere karşı etkilidir, bu nedenle kuru lavanta çalıları evin uygun köşelerine asılabilir, kıyafet dolapları ve çekmecelere küçük lavanta bohçaları konulabilir. 

 

Fesleğen saksıları, karasinek ve sivrisineklerin hoşlanmadığı kokular yayarak, evden uzak durmalarını sağlar. Kekik de aynı şekilde sinekleri kaçırır. Hatta açık alanda otururken sineklerin sizi rahatsız etmesini istemiyorsanız taze kekik yapraklarını ellerinizde ovalayıp cildinize sürebilirsiniz. Düzenli olarak doğal zeytinyağlı sabunla yıkanmak da sinek ve böceklerin sizi daha az tercih etmesini sağlar. 

 

Yaz akşamları yemek yerken soframızın ısrarcı davetsiz misafiri arılar için de farklı yöntemler mevcut. Ada çayı ve Türk kahvesi bu noktada oldukça etkilidir. Isıya dayanıklı küçük bir kapta veya metal bir çay altlığında kendi tütsünüzü yaparak arıları sofranızdan veya bahçenizden uzak tutabilirsiniz. Ada çayı ve kahveyi karıştırarak veya sadece birini kullanarak, kabın içinde yakmanız yeterli. Oldukça etkili olan bu tütsü, güzel kokulu ancak yoğun bir duman çıkartır. Bu nedenle yönünü rüzgara göre ayarlamak önemlidir. 

 

Yürüyen böceklere tarçın, önlem olarak temizlik

Tarçın, etkili bir böceksavardır. Kapı eşikleri, pencere aralıkları gibi yerlere serptiğinizde haşerelerin eve girmesini engelleyecektir. Çiçekler sinek ve böcek yapıyorsa, diplerine az miktarda toz tarçın serpmek etkili olur. Aynı zamanda esansiyel yağ olarak suyla karıştırılıp cilde sürülerek yine sinekleri uzak tutar. Ancak bunu denemeden önce herhangi bir alerjiniz olup olmadığından emin olmanız gerekir.

 

Hamam böceklerine özellikle bahçeli evlerde sıkça rastlanır. Toz tarçın onlar için de etkili olabilir. Bunun yanı sıra, ister hamam böceği, ister karınca olsun, böcekleri eve çağıran unsurları ortadan kaldırmak da son derece önemlidir. Mutfak temiz tutulmalı, yiyecekler dolaba kaldırılmalı, bulaşıklar ortada bırakılmamalıdır. Bitki saksılarında kalan sular, ev hayvanlarının mamaları da haşerelere davetiye çıkarır. Eski gazete ve dergiler, kullanılıp ortada bırakılan kıyafetler, banyolardaki ıslak zeminlere de dikkat edilmelidir.

 

Karıncalar için sabun, defne ve fesleğen 

Toz tarçını karıncaların yolu üzerine koyarsanız, yollarını değiştirirler. Karıncaları evden uzak tutmanın bir diğer yolu ise, doğal sabunu ince şekilde rendeleyip yine yolları üzerine koymaktır. Defne, kuru fesleğen ve ada çayı da ufalanıp kullanılabilir. Kahve telvesi bir diğer çözümdür. 

Bahsettiğimiz tüm bu yöntemler evin koşullarına göre değişiklik gösterir. Evin ışık alması, rüzgar yönü, bahçe içinde olup olmaması, bulunduğu kat, çevre özellikleri, ev sahiplerinin yaşayış tarzı ve alışkanlıkları haşere mücadelesinde etkili olan detaylardır. Bu nedenle sizin ve eviniz için uygun olanı deneyerek keşfedebilirsiniz. Bir defa uygun çözümü bulduğunuzda, doğal yollarla da çok etkili sonuçlar alınabileceğini göreceksiniz.

 

http://vfdergi.yyu.edu.tr/archive/2007/18_2/2007_18_(2)_73-78.pdf

 

26.05.2019

YORUMLAR

Henüz bir yorum yapılmamış.
Yorum yapmak için lütfen giriş yapınız.
×
Lütfen Adres Seçiniz
ONAYLA
×

Yasal düzenlemeye uygun çerezler kullanıyoruz.

×
×
ANKARA
BURSA
YALOVA
KOCAELİ