Sakin Şehir Eğirdir
30 ülkeden 200 kentin üye olduğu uluslararası bir organizasyon olan Cittaslow 2017 tarihinde Isparta’nın 17 bin nüfuslu güzel ilçesi Eğirdir’i sertifikalandırarak sakin şehirler arasına almıştır. 1999 yılında İtalya’da başlatılan Cittaslow, Eğirdir’i ülkemizdeki 14. Sakin şehir olarak onaylamıştır.
Isparta il sınırları içerisinde yer alan Eğirdir, her mevsim doğallığını koruyan Eğirdir Gölü, Eğirdir halkı tarafından tapusu Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e verilen Can Adası, Dağ Komando Okulu, dünyada çok az yerde bulunan Kasnak meşesi, Sığla ormanları, elması ve sadece Eğirdir’e özgü olan Apollon kelebeği ile doğa harikası bir ilçedir.
Eğirdir’in tarihi çok eskidir. M.Ö 2000 – 1200 yıllarından beri çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yaptığı arkeolojik çalışmalarla kanıtlanmıştır. Eğirdir Gölünün güney ucu merkez olarak alındığında Burdur Gölü’ne kadar olan mesafeye İlkçağda Askania adı verilmiştir. Eğirdir Gölü’nün güney ucu kıyıları bölgedeki ilk kentçiklerin kurulduğu yerlerdir. Yöre M.Ö 1200 yıllarında Friglerin egemenliğine girmiştir. Daha sonra M.Ö 687-547 yılları arasında Lidyalılar tarafından işgal edilmiş ve ilk kent olma özelliğini Lidyanın son hükümdarı Kroisos zamanında kazanmıştır. Kentin bilinen ilk adı Krozos’tur. Şehrin iç kalesi de Lidyalılar tarafından inşa edilmiştir.
İlçe iklim açısından Akdeniz ve İç Anadolu iklimleri arasında geçişler gösterir. Isparta- Konya- Adana otoyolu üzerinde bulunan Eğirdir’e ayrıca demiryolu ile de ulaşım sağlanabilmektedir.
Eğirdir göl kenarında kurulmuş bir yerleşim yeri olduğu için balık yemekleriyle öne çıkar. Sazan balığının bir türü olan Çapağın yağlı ve iri olanından yapılan Çapak Dolması Eğirdir’e özgü bir yemektir. Ayrıca Sakallı Sarkan çorbası, Papaz Yahnisi, Sıyırgı, Bütünet ve Çakal tatlısı ilçeye özgü lezzetlerdendir.
Eğirdir ve Kovada gölleri arasında bulunan Davraz Dağı son yıllarda kış turizmi ve kayak tatili için cezbedici bir merkez halini almıştır. Yukarı Gökdere köyünde bulunan Kasnak Meşesi Ormanı, Kovada Gölü Milli Parkı ve antik kral yolunun geçtiği Yazılıkaya Kanyonu da Eğirdir ve çevresinde görülmesi gereken doğal güzelliklerdendir.
Sağlıkla kalın…
10.12.2019
İLGİLİ ÜRÜNLERİMİZ
-
Organik Pirinç Unu (1kg)
Datça Murat Çiftliği'nin tüm katkısız ürünleri Eskitadında.com'da. Trakya bölgesinin organik üretim koşulları altında üretilen pirinçlerinin öğütülmesi ile yapılan...
153 TL -
Karabuğday Unu (500gr) - Elif Candar
Elif Candar'ın tüm katkısız ürünleri Eskitadında.com'da. Çiğ karabuğdaydan (Greçka) üretilmiştir, gluten içermez, vegan bir üründür. Ekmek yapımından, hamur işlerine,...
94,78 TL -
Vişne Salsa Sosu (250gr) - Freya Gurme
Çubuk bahçelerinden toplattığımız vişnelerle, Ayaş'tan getirttiğimiz domateslerle ve kendi seramızdan temin ettiğimiz tarhun otuyla hazırlanmıştır. Vişnenin mayhoş tadı,...
395 TL
BENZER YAZILAR
-
Türk kahvaltısı ve Dünya kahvaltıları
Toplumumuzda kahvaltının yeri çok önemlidir. Zengin mutfağımız sayesinde kahvaltı kültürü şehirden şehre bile değişebilir. Ülkemizde kahvaltı menüsü birçok farklı yiyecekten oluşur. Dünyanın geri kalanında ise durum, ülkelerin kendi yemek kültürlerinden dolayı daha farklıdır. Dünyanın geri kalanında tatlı ağırlıklı ve kısıtlı menüler kahvaltıda tüketilirken ülkemizde daha çok tuzlu ağırlıklı bir beslenme tarzı benimsenmiştir.
-
Organik kelimesi ne anlama gelir?
Özellikle gıda sektöründe son zamanlarda çok yaygın olarak kullanılan “organik” ifadesi; kimyasal madde kullanılmadan, üretimden tüketime kadar sertifikalı ve kontrollü tarımsal üretim yapılması anlamına gelmektedir.
-
Radura nedir?
Market alışverişi yaparken ürün üzerindeki etiketleri okuma alışkanlığınız var mıdır? En son ne zaman bir ürün etiketini incelediniz? Radura işaretini tanır mısınız? Ne anlama geldiğini bilir misiniz?
YORUMLAR