Kinoa nedir, faydaları nelerdir?
Kinoa, binlerce yıldır Amerika kıtasında tarımı yapılan fakat ülkemizde son yıllarda popüler olan bir tohumdur. Biyolojik olarak ıspanakgiller familyasından olsa da tahıl grubunda değerlendirilmektedir.
Kinoa, tohumla çoğalan tek yıllık otsu bir bitkidir. Kuraklığa dayanıklı ve kazık köklüdür. Olgun halinde boyu 100-150 cm arasında değişebilmektedir.
Kinoa, vücudun ihtiyacı olan tüm proteini içerir
Kinoa tohumları tam protein içeren nadir bitkilerden birisidir. Bu nedenle vücudun ihtiyaç duyduğu tüm proteinleri içerir ve özellikle vejetaryenler için eşsiz bir besin deposudur. Kinoanın popülaritesinin artmasında önemli olan faktörlerden birisi de kolestrolün artmasına neden olan doymuş yağ içeren hayvansal proteinlere göre daha sağlıklı bir protein kaynağı olmasıdır. Kinoayı eşsiz kılan bir başka özelliği ise, glüten içermemesidir. Bu nedenle Çölyak hastaları tarafından sıklıkla tercih edilen bir tahıldır. Glutensiz diyet programlarında sıklıkla yer verilen kinoa tohumundan glütensiz ekmekler, çörekler ve kinoa gevrekleri hazırlanabilmektedir.
Kinoa yüksek protein değeri ve lif açısından çok zengin olduğu için kalorisi düşük bir tahıl değildir. Fakat içerdiği yüksek protein uzun süre kişiyi tok tutarken, lif de öğünler arasında oluşabilecek tatlı krizi ve acıkma hissinin oluşmasına engel olur. Ayrıca yüksek lif içeriği en büyük bağırsak problemlerinden biri olan kabızlığın giderilmesine yardım eder. Diyabet hastalarında kan şekerinin düzenlenmesinde kinoa tavsiye edilen tahıllardan birisidir.
Kinoa pişirilmeden önce birkaç saat suda bekletilmelidir. Çok kısa sürede pişen kinoanın, pişme süresi genellikle 20 dakikayı geçmez. Kinoa, pirinç ve bulgurun kullanıldığı tüm yemeklerde kullanılabilir. Ara öğün olarak yoğurt içerisine eklenerek tüketilebilir. Köfte haline getirilebilir, pilavı yapılabilir, müslinin içerisine konularak kahvaltıda tüketilebilir.
Kinoa pişmiş hali ve çiğ hali arasında kalori farkı fazla olan bir tahıldır. Pişmiş 100 g kinoa yaklaşık 77 g su içerirken, çiğ kinoa 13 g su içerir. 100 g pişmiş kinoa 120 kalori iken 100 g pişmemiş kinoa 368 kaloridir.
Birçok uzmana göre bebeğin katı gıdaya geçiş sürecinde kinoa ile tanışması bir sorun yaratmamaktadır. Fakat alerjik reaksiyonları en aza indirebilmek için bebeğin 8. ayını beklemekte fayda vardır. 8. aydan itibaren bebek mamasının besin değerini artırabilmek ve mamaya kıvam verebilmek için kinoa mamalara eklenebilir.
Sağlıkla ve afiyetle kalın…
29.10.2021
İLGİLİ ÜRÜNLERİMİZ
-
Çekirdeksiz Siyah Üzüm Kurusu (250gr)
Datça Murat Çiftliği'nin tüm katkısız ürünleri Eskitadında.com'da. Çekirdeksiz Siyah Üzüm Kurusu Mevsiminde hasat edilen üzüm tanelerinin rüzgârda kurutulması ile...
215 TL -
Aynısefa (50gr) - Elif Candar
Elif Candar'ın tüm katkısız ürünleri Eskitadında.com'da. Aynısefa çayı hazırlamak için ilk önce, bir çay kaşığı kurutulmuş aynısefa bitkisini...
89 TL -
Picanha Füme (Katkısız, 120gr) - Etin En İyisi
Katkısız Picanha Füme, Etin En İyisi, Eskitadinda.com'da. 14 gün "semi dry aged" yöntemiyle dinlendirilmiş, özel yağ dokusuna ve...
250 TL
BENZER YAZILAR
-
Kahvaltılık kinoalı kolay puding tarifi
Sağlıklı beslenmek isteyenlerin sıklıkla tercih ettiği bir besin olan kinoa; Güney Amerika'da yetiştirilmeye başlıyor. Ülkemizde de son yıllarda yerli kinoa üretimi başlıyor. A, B, C, D ve K vitaminleri açısından zengin olan kinoa besin değeri açısından oldukça yüksektir ve glütensizdir.
-
Nohut unu ve kinoa unuyla glutensiz kraker tarifi
Mutfağımızın bizlere sunduğu sayısız ve nefis tarifin yanı sıra, alternatif, sağlıklı ve pratik bir kraker hazırlamak istedik. Bu krakerleriikramlık olarak sunabilir, atıştırmalık olarak tercih edebilirsiniz. Çocukların da çok seveceği tarifimiz, glutensiz beslenmeye de uygun.
-
Sağlıklı beslenme tabağı nasıl olmalı?
Sağlıklı ve dengeli beslenmek isteyenlere, Harvard Medical School'un "sağlıklı beslenme tabağı" hangi gıdalardan ne oranda yemek gerektiğini gösteriyor. Sağlıklı beslenme tabağı nasıl olmalı?
YORUMLAR