Protein ve lif deposu tahıl: Amarant

Horozibiği olarak da bilinen amarant, latince adı amaranthus olan ve altmıştan fazla türü bulunan aslında bir süs bitkisidir. Genellikle mor, bordo ve kırmızı renklerde olan amaranth bitkisinin tohumları yenebilmektedir. Ayrıca yaprakları da sebze olarak tüketilebilmektedir. Geçmişte Meksika, Peru ve Guatemala’da yetişen amaranth bitkisinin günümüzde Hindistan ve Çin başta olmak üzere birçok tropikal topraklarda tarımı yapılmaktadır. Bunun dışında, kuraklığa karşı da oldukça dayanıklı bir bitki olması nedeniyle çeşitli bölgelerde de yetiştirilebilmektedir.
Amarant, glutensiz olması özelliği ile dikkati çeken bir tahıl olmasına karşın, Türkiye'de çapraz döllenme sebebiyle tamamen glutensiz olarak bulmak mümkün olmayabilir. Amarant, diğer tahılların aksine içeriğinin çoğu proteinlerden oluşmaktadır. Hatta tüm tahıl grupları içinde en çok protein içeren tahıl olarak ilk sırada yer almaktadır. Özellikle aminoasitler ve lizin proteinince çok zengin olan amarant, buna ek olarak en yüksek lif içeriğine sahip tahıl olduğu söylenebilir. Özellikle B vitamini ve minerallerce de zengin bir besindir. Amarant tohumlarının içeriğinde demir, magnezyum, kalsiyum, fosfor miktarı da oldukça yüksektir. Anti-kanser fitokimyasalı olan skualen antioksidan maddesi de amarant içeriğinde fazla miktarda bulunmaktadır.
Yapılan araştırmalar amarantın özelikle göğüs kanserinde tümör büyümesini engelleyici etkisini ortaya koyuyor. Kötü kolesterolü önemli ölçüde düşüren amarant, kalp ve damarları koruyan kalp dostu bir besin olarak nitelendiriliyor. Sahip olduğu tüm vitamin ve mineraller sayesinde bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı oluyor. Aynı zamanda amarantın insülini dengelediği, zengin lif içeriği sayesinde uzun süre tokluk hissi verdiği ve bağırsak sağlığını koruduğu üzerinde duruluyor.
Amarantı farklı şekillerde tüketebilirsiniz. Tohumları haşlayıp salatalara ve yemeklerin üzerine ekleyebilirsiniz. Tahıl ve bakliyatlarla birlikte pişirebilirsiniz. Un haline getirilmiş tohumlardan amarantlı ekmekler yaparak tüketebilirsiniz.
Sağlıkla kalın.
15.12.2017
İLGİLİ ÜRÜNLERİMİZ
-
66,9 TL49,9 TLTarhana (400gr)
Tarhanamızı atalık buğdaylarımızdan elde ettiğimiz ruşeymli ve kepekli unumuz, kimyasal ve ilaç kullanılmayan topraklarımızda mevsiminde yetişen domates...
-
46,75 TL
Yulaf Ezmesi (500gr)
Kimyasallarla kirlenmemiş topraklarda yetişmiş yulaflardan yulaf ezmesi yaptık, sağlıklı beslenmek isteyenlerin menülerinden eksik olmasın diye sizlere getiriyoruz....
-
76,05 TL
Tam Buğday Unu (Karakılçık) (1kg)
Yüzyıllardır Anadolu topraklarında yetişen, uzun saplı, kısa başaklı, genetiği ile oynanmamış, kimyasallarla kirletilmemiş, Karakılçık saf atalık buğdaylarımızın...
BENZER YAZILAR
-
Sağlıklı tahıl yulaf ve yulaflı tarifler
Yulaf buğdaygiller familyasının önemli üyelerinden biridir ve günümüzde tüketimi giderek yaygınlaşmaktadır. Bunun nedeni ise içerisinde barındırdığı zengin mineral, vitamin, protein ve lifler sayesinde insan sağlığı için çok önemli bir tahıl olmasıdır.
-
Dukan diyetine bir bakış
Sağlıklı ve formda bir vücuda sahip olmak, aynı zamanda da zinde olmayı istiyorsanız, bunun tek yolu var: Sağlıklı beslenmeyi hayat tarzı haline getirmek ve düzenli hareketi yaşamımızın bir parçası yapmak. Diğer taraftan, kısa sürede kilolarından kurtulmak isteyenler çeşitli diyetler uygulayarak başarıya ulaşabiliyorlar ama bu verilen kiloları geri alma ihtimalinizin çok yüksek olduğunu unutmayın. Bu yazımızda popüler diyetlerden biri olan Dukan diyetinin artıları eksilerini sizin için ele alacağız.
-
Bağırsak sağlığımızı nasıl koruyabiliriz?
Bağırsaklarımız, sindirim sistemimizin çok önemli bir parçası olmasının yanı sıra, birçok açıdan vücudumuzun en aktif organlarındandır. Sağlıklı bağırsaklar, kuvvetli bağışıklık sisteminin en önemli anahtarı olarak görülmektedir. Peki sağlıklı bir bağırsak fonksiyonuna sahip olmak için neler yapmalıyız?
YORUMLAR