Probiyotikler ne işe yarar?
Boyu altı metre olan ve kıvrımlı yapısı sayesinde diğer organlara göre çok daha fazla yüzölçümüne sahip olan bağırsaklar, insan yaşamı için önemli olan çok sayıda yararlı bakteri içermektedir. Bağırsak florasının dengede tutularak, sağlığının korunması için bu bakterilerin önemi çok fazladır. Bu yararlı bakterilerin dengesini sağlamak için ise, probiyotik tüketimine özen göstermek gerekir.
Yararlı bakterileri ve mayaları içeren probiyotikler, bağırsak hareketlerini düzenler, gaz ve kabızlık problemlerini önleyerek sindirim sistemini ve bağırsak sağlığını korur. Yararlı bakterilerin sayılarını arttırırken, bağırsaklardaki zararlı bakterilerle de savaşırlar. Sindirim sistemini düzenlemelerinin yanı sıra, probiyotikler gıdalarla alınan vitamin ve minerallerin emilimini de arttırır. Ayrıca, karaciğer ve böbreklere yardımcı olarak bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesine katkı sağlar. Özellikle enfeksiyonel ishal ve irritabl bağırsak sendromu gibi bağırsak florasının bozulmasına neden olan durumlarda ya da antibiyotik kullanımıyla yararlı bakterilerin sayısının azalması gibi durumlarda mutlaka tüketilmesi gereken probiyotikler, sağlıklı bir sindirim sistemi için de düzenli şekilde tüketilmelidir.
Gerçek probiyotikler doğal yöntemlerle bakterilerin çoğaldığı, yararlı bakteriler açısından zengin ürünlerdir. Doğal probiyotik ürünler listesinin başında şunlar yer alır:
- Kefir
- Ayran
- Ev yapımı yoğurt
- Turşu
- Sirke
- Nar ekşisi
- Doğal mayalı eskitilmiş peynirler
- Zeytin
- Ekşi mayalı ekmek
Hint mutfağında siyah mercimek ve pirincin fermantasyonuyla yapılan Dosa ve Idli, nohudun fermanasyonuyla yapılan Dhokla, Japon mutfağından soya salçası olan Miso, yine soya fasulyesinin fermantasyonuyla yapılan Natto ve Kore mutfağından Kore lahanası turşusu Kimchi de probiyotik deposu olan dünya mutfağından lezzetler olarak bilinmektedir.
Sağlıklı bir sindirim sistemi için beslenme düzeninize dikkat ederken, probiyotik gıdaları da mutfağınızın bir parçası yapın. Kararında ve düzenli tükettiğinizde faydalarını ömür boyu göreceksiniz.
Sağlıkla kalın.
10.07.2017
İLGİLİ ÜRÜNLERİMİZ
-
Toz Tuz 500g
Datça Murat Çiftliği'nin tüm katkısız ürünleri Eskitadında.com'da. Doğal tuz mağaralarından çıkarılan kaya tuzlarının öğütülerek toz haline getirilmesiyle elde...
60 TL -
Organik Taze Kaşar Peyniri (200gr) - Akmeşe
Akmeşe'nin tüm katkısız organik ürünleri Eskitadında.com'da. Besin değeri açısından oldukça yüksek bir peynirdir. Akmeşe organik kaşar peynirinde sadece...
110 TL -
Köy Ekmeği (650gr, Dilimli) - 240 Derece
240 Derece'nin dilimlenmiş sade köy ekmeği Eskitadinda.com'da. Taş değirmende öğütülmüş buğday ve tam buğday unu karışımı ve...
182 TL
BENZER YAZILAR
-
Sofraları renklendiren probiyotik: Turşu
Geçmişte gıdaların bozulmasını önleyerek gıdaları korumak amacıyla yapılan turşu, günümüzde yemeklerin yanında veya tek başına damak tadımızı zenginleştiriyor. Peki turşu yemek sağlığımıza faydalı mıdır, yoksa zarar mı verir?
-
Ayçiçek yağı ve zeytinyağı arasındaki farklar nelerdir?
Günden güne artan sağlık sorunları hayatlarımızın merkezinde yer alıyor. Peki sağlıklı yaşam yolunda işe nereden başlamalıyız? Arkanıza rahatça yaslanın ve elinizi ilk sofranıza atın. Türk mutfağının vazgeçilmezi yağlar olunca buradan yola çıkmak güzel bir başlangıç olacaktır. Yıllardır aklımızı kurcalayan en büyük soruysa yemek yaparken zeytinyağı mı yoksa ayçiçek yağı mı kullanmalı oldu. Bu konuya yağları karşılaştırarak bir göz atalım.
-
Doğal sirke evde nasıl yapılır?
Doğal sirke yapımı sabırla, 2 ay gibi bir sürede yapılabilirken, fabrikalarda üretilen sirkeler yaklaşık 3-4 saat gibi bir sürede hazırlanır ve raf ömrünü uzatmak için içlerine çeşitli koruyucu maddeler konulur, bu da sirkenin doğal mayalanma yapısını bozar. Sağlık için önemi her daim vurgulanan sirkenin doğalını tüketmek için ise, evde kendi sirkenizi yapabilirsiniz.
YORUMLAR