Sofraları renklendiren probiyotik: Turşu
Geçmişte gıdaların bozulmasını önleyerek gıdaları korumak amacıyla yapılan turşu, günümüzde yemeklerin yanında veya tek başına damak tadımızı zenginleştiriyor.
Patlıcandan sarımsağa, fasulyeden bamyaya, erikten çağlaya neredeyse her sebze ve meyveden yapılabilen turşu, aslında bir çeşit laktik asit fermantasyon şeklidir. Bu nedenle, turşunun en büyük faydalarından biri, vücut için oldukça yararlı olan probiyotikleri içeriyor olmasıdır. Ülser başta olmak üzere, sindirim sistemi problemlerini çözmeye yardımcı olan probiyotikler sayesinde bağırsak mikroflorasının düzenlenmesi, mide asitlerinin engellenmesi, salgıladıkları enzimlerle önemli hormonların düzenlenmesi sağlanmaktadır.
Sindirim sistemine olan faydalarının yanında, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için de turşunun yeri oldukça önemlidir. Pişirildiği zaman besin değerlerini kaybeden besinler, turşulanarak besin değerlerini koruyarak ayrıca antioksidan özelliği kazanırlar. Böylece, kanser, kalp hastalıkları ve idrar yolu enfeksiyonları başta olmak üzere birçok hastalığa karşı direnç sağlanır. Kandaki hemoglobin değerini arttırarak bağışıklık sağlamaktadır.
Turşunun bir diğer önemli faydası ise, vitaminler ve mineraller bakımından çok zengin olmasıdır. İnsan yaşamı için önem taşıyan A, C ve K vitaminleri ile magnezyum, demir, kalsiyum ve potasyum mineralleri turşu içeriğinde oldukça çok bulunmaktadır. Tam bir K2 vitamini deposu olan turşu, kemiklere ve damarlara dayanıklılık sağlar. Turşunun oldukça faydalı olduğu organlardan birisi de, karaciğerlerdir. Turşunun karaciğer koruyuculuğu özelliği sayesinde, karaciğer hasarları önlenebilmektedir.
Turşunun yadsınamayacak faydalarının yanı sıra, ölçülü tüketilmediğinde insan sağlığını tehdit edebilecek zararları da vardır.
Turşunun en büyük zararı, içerisinde barındırdığı yoğun tuz miktarından kaynaklanmaktadır. Yüksek tansiyon için büyük bir risk oluşturan turşunun tuzluluk seviyesi, aynı zamanda yüksek tansiyonla birlikte tetiklenebilecek kalp krizine neden olabilmektedir. Turşunun bir diğer zararı ise, tuz gibi turşunun olmazsa olmaz maddesi sirkeden kaynaklanabilecek rahatsızlıklardır. Fazla sirke miktarına bağlı reflü gibi sindirim problemleri oluşabilmektedir. Kolesterol ve fazla sodyum alımına bağlı böbrek problemleri de turşunun olumsuz etkilerindendir.
Turşunun faydalarından yararlanabilmek için mutlaka doğal yapılmış turşular tercih edilmeli ve aşırıya kaçmadan belli ölçüde tüketilmesi gerektiği unutulmamalıdır.
Sağlıkla kalın.
13.06.2017
İLGİLİ ÜRÜNLERİMİZ
-
Ham Kakaolu Fıstık Ezmesi (1kg, Ham Ballı) - Mıstık Fıstık
Yüksek kaliteli yer fıstığı, ham kakao ve Hindistan cevizi yağı ile hazırladığımız bu özel fıstık ezmemiz, sağlıklı...
384,9 TL -
Organik Jojoba Yağı (50ml) - Vienurla
%100 Pure and Organic Oil Jojoba (Simmondsia chinensis seed oil)...
580 TL -
Trakya Eski Kaşar (340-370gr) - Elif Candar
Elif Candar'ın tüm katkısız ürünleri Eskitadında.com'da. Trakya bölgesinde özellikle eski kaşar denildiğinde Kırklareli 1.sırada geliyor. Lezzetinin benzersiz oluşu doğal...
257,73 TL
BENZER YAZILAR
-
Kefir nedir, nasıl yapılır?
Kefir, geçmiş yıllarda Kafkaslar’dan gelen, keçi, inek, koyun sütünden yapılabilen fermente edilmiş ekşimsi bir içecektir.
-
Probiyotikler ne işe yarar?
Bağırsaklarımız, insan yaşamı için çok önemli olan çok sayıda yararlı bakteri içermektedir. Bağırsak florasının dengede tutularak, sağlığının korunması için bu bakterilerin önemi çok fazladır. Bu yararlı bakterilerinin dengesini sağlamak için ise, probiyotik tüketimine özen göstermek gerekir.
-
Bağırsak sağlığımızı nasıl koruyabiliriz?
Bağırsaklarımız, sindirim sistemimizin çok önemli bir parçası olmasının yanı sıra, birçok açıdan vücudumuzun en aktif organlarındandır. Sağlıklı bağırsaklar, kuvvetli bağışıklık sisteminin en önemli anahtarı olarak görülmektedir. Peki sağlıklı bir bağırsak fonksiyonuna sahip olmak için neler yapmalıyız?
YORUMLAR