Peynir altı suyuna önem verin
En basit haliyle peynir altı suyu, peynir üretiminde kovaların dibinde biriken, arta kalan sudur. Açık yeşil ve sarı tonlarında rengi ve şeffaf bir yapısı vardır. 1 kg peynir üretiminde ortalama 9 litre peynir altı suyu ortaya çıkmaktadır.
Peynirin yapım aşamasındaki şekline göre iki çeşit peynir altı suyu ortaya çıkar:
• Ekşi peynir altı suyu: Sütü kaynatıp içine limon sıkarak ya da sirke ekleyerek sütü kestirip peynir yaparsanız, ekşi peynir altı suyu elde edersiniz.
• Tatlı peynir altı suyu: Sütün mayalanmasıyla yapılan peynirin suyudur.
Antibiyotik özelliği taşıyan peynir altı suyunun faydaları:
• Bağışıklık sistemini güçlendirir.
• Kas gücünü geliştirir.
• Sindirim sistemine iyi gelir.
• Birçok kanser türünü önler. Özellikle kadınlarda rahim ve göğüs kanseri, erkeklerde ise prostat kanseri riskini azaltmasıyla bilinir.
• Tansiyon ilaçlarından farklı olarak, kan basıncını yan etkileri olmaksızın sağlıklı seviyelere düşürür.
• Tromboz riskini azaltır, böylece kalp krizi ve felçlerin önlenmesine yardımcı olur.
• Sağlıklı bağırsak bakterilerini daha çok teşvik eder, zararlı olan bakterileri de engeller.
• Mesaneyi temizler ve mesane enfeksiyonlarının önlenmesine yardımcı olur.
• Hormonal dengesizliklere iyi gelir.
• İçeriğinde bulunan hylunorik asit sayesinde yaşlanmayı yavaşlatır.
• İştahı baskıladığından dolayı kilo vermeyi teşvik eder.
• Ciltte lekelerin oluşmasını engeller.
Peynir altı suyuna güçlü bir protein kaynağı olarak mutfaklarınızda yer verebilirsiniz. Hamur işlerinde, çorbalarda ve bir çok yemekte kullanılabilir. Makarna haşlama suyuna katılarak faydalanılabilir. Keklere, kurabiyelere az bir miktar ilave etmek çok fark yaratır. Peynir altı suyuyla hazırlanan peynirleri de tercih edebilirsiniz. Mutfak dışında, peynir altı suyunu suyla seyreltip bitkilerinize de dökerek kullanabilirsiniz ancak seyreltmek önemlidir çünkü peynir altı suyu asidiktir ve bitkilerinizi yakabilir.
Vücudumuz için faydası saymakla bitmeyen peynir altı suyu, diğer süt ürünleri gibi çabuk bozulan bir ürün olduğundan hızlı tüketilmesi gerekmektedir. Bir cam kavanoz içerisine koyarak, buzdolabında 1 hafta süreyle muhafaza edebilirsiniz.
Afiyet olsun.
12.03.2021
İLGİLİ ÜRÜNLERİMİZ
-
Keçi Çerkes Peyniri (250gr, %100 Keçi Sütü) - Madalı
%100 keçi sütü, maya ve tuz ile hazırlanan Çerkes Peyniri, koku ve ağır bir tat alamayacağınız, çocukların...
360 TL -
Acı Menemen Sosu (600gr) - Elif Candar
Elif Candar'ın tüm katkısız ürünleri Eskitadında.com'da. Yaz mevsiminin etli ve sulu domatesleri tatlı ve acı yeşil sivri biber,...
165,07 TL -
Kavrulmuş Fındık (500gr)
Datça Murat Çiftliği'nin tüm katkısız ürünleri Eskitadında.com'da. Giresun'un dünyaca ünlü fındığı, fındık bahçelerinden mevsiminde özenle toplanıp kırılmakta ve...
565 TL
BENZER YAZILAR
-
Şirden maya ile evde peynir yapımı tarifi
Şirden mayası; buzağıların ve oğlakların midelerindeki şirden ya da bir diğer adı ile şırdan olarak adlandırılan bölgesinden elde edilmektedir. Hayvanların bu bölgesinde anne sütünü sindirmek için rennin adında bir enzim salgılanır ve şirden mayası buradan elde edilir. Şirden mayasından elde edilen peynirler probiyotik özelliğe sahiptir ve bağışıklık sistemini güçlendirir.
-
Evde çökelek yapımı ve biberli çökelek tarifi
Evde çökelek hazırlayabilir; çörek otu, susam gibi tohumlarla, baharatlarla veya sebzelerle karıştırarak farklı tarifler elde edebilirsiniz.
-
Şirden mayası nedir?
Peynirin lezzetini belirleyen en önemli unsurlardan birisi kullanılan mayadır. Peynir üretiminde geleneksel olarak kullanılan şirden mayası yerine endüstriyel mayaların kullanılması ile hem ürünün geleneksel lezzeti değişir, hem de peynir doğal fermantasyonla elde edilen probiyotik bir ürün olmaktan çıkar.
YORUMLAR