Neden kış aylarında nar ve portakal tüketmeliyiz?
Ilıman iklim meyve türleri arasında yer alan nar (Punica granatum)’ın anavatanı Ortadoğu, Anadolu, Kafkasya ile İran Körfezi arasında kalan bölgedir. Nar çeşitli iklim ve toprak şartlarında yetişebilen, bakımı kolay ve ayrıca depoda uzun süre dayanabilen bir meyve türüdür.
Turuncu rengi, parlak kabuğu ve yuvarlak formuyla gerçek bir güneşi andıran portakal ise, kış aylarının vazgeçilmez ve en bilindik meyvesidir. Bugün elmadan sonra dünyanın en çok tüketilen meyvesi olan portakal, asırlar boyu az bulunması nedeniyle lüks lezzetler arasında yer almıştır.
Nar ve Portakalın Faydaları Nelerdir?
Nar; A ve C vitamini, folik asit, potasyum, lif açısından iyi bir kaynaktır. Antioksidan içeriği yeşilçaydan üç kat fazla olan nar, vücut direncini sağlamaya yardımcıdır.
Folik asit kaynağı nedeniyle özellikle hamile kadınların tüketmesi, sağlıklı bir hamilelik süreci geçirmesine ve bebekte oluşabilecek sağlıksal sorunların önlenmesine yardımcı olmak adına önemlidir.
Lif, sindirim sistemimizin sindiremediği karbonhidratlardır. Lifi, sindirim sistemimiz sindiremediğinden dolayı daha çok sindirmek için çalışacak ve bu sayede vücuttaki gıda yakımı daha da hızlanacaktır. Özellikle kilo vermek isteyen kişiler lifli gıda tüketimine özen göstermelidir.
A ve C vitamini içeriğine sahip olduğundan dolayı nar tüketimi; özellikle çocuklarda kemik gelişiminin artmasına, bağışıklık sistemini güçlendirme, diş ve diş eti sağlığının iyileşmesine, soğuk algınlığına karşı bağışıklık arttırma ve stres azaltma gibi birçok derde devadır.
Portakal; A ve C vitamini, folik asit, potasyum ve lif açısından zengindir. B vitamini, potasyum, kalsiyum, magnezyum da eser miktarda içeriyor. Antioksidan içeriğine sahiptir.
Nardan farklı olan besin değerlerini kısaca şöyle anlatabiliriz:
B vitamini ve fosfor barındırması nedeniyle sinir sistemini güçlendirmede ve bedensel yorgunluğun daha hızlı geçmesini sağlamaktadır. Karaciğerin daha da güçlenmesini sağlar.
Özellikle kış aylarında yetersiz kalan bağışıklık sistemimizi, C vitamini deposu olarak bilinen turunçgillerin belki de en sevilen meyvesi olan portakal sayesinde daha da güçlü hale gelecektir.
Bu iki birbirinden güzel kış meyvelerini tüketirken dikkat etmeniz gereken 2 husus vardır:
- C vitamini suda çözünen vitaminlerden biri olduğundan dolayı depolanamazlar ve gün sonunda atılırlar. Bu nedenle günlük c vitamini ihtiyacımızı karşılamamız gerekmektedir.
- Meyveleri mevsiminde tüketmeniz besin değerleri açısından önemlidir.
Sağlıkla kalın.
Mehmet Balki
Gıda Mühendisi
13.12.2017
İLGİLİ ÜRÜNLERİMİZ
-
Organik Limon (500-550gr)
Yeni sezon organik limonları toplamaya başladık. Mevsim ilerledikçe daha da güzelleşen limonlarımız tam sevdiğimiz gibi, yumuşak ve...
87,6 TL72,9 TL -
Organik Portakal (500-600gr)
Kışın vazgeçilmez meyvelerinden portakalı da organik olarak evlerinize getiriyoruz....
43,2 TL35,9 TL -
Organik Üzüm Pekmezi (380gr)
Datça Murat Çiftliği'nin tüm katkısız ürünleri Eskitadında.com'da. Kızarmış ekmek üzerine sürüp meyve ekleyerek tüketebileceğiniz üzüm pekmezi, hem besleyici...
165 TL
BENZER YAZILAR
-
C vitaminiyle ilgili bilmemiz gerekenler
Mevsim değişiklikleriyle birlikte gelen soğuk algınlıkları ve halsizliklere karşı, bağışıklık sistemini güçlendirmek ve enerji toplamak için C vitamini kullanılıyor. Özellikle yoğun bir iş hayatı olanlar böyle zamanlarda C vitamini haplarına başvuruyorlar veya evlerine kilolarca portakal ve mandalina alıyorlar. Peki C vitamini nedir, ne faydaları vardır ve hangi besinlerde bulunur?
-
Hangi meyve, sebze hangi mevsimde yenir?
Doğal yollarla, zamanında yetişen sebze ve meyveler vitamin, mineral ve besin değeri bakımından oldukça zengindir, lezzetlidir. Bu nedenle doğal sebze ve meyveleri tercih etmeliyiz. Ancak bazılarımız hangi sebze ve meyvenin hangi aylarda yetiştiği konusunda yeteri kadar bilgiye sahip değiliz. Eskitadinda.com İçerik Ekibi olarak bu konuyu sizler için araştırdık.
-
Neden özgür gezen tavuk yumurtası?
Bir kahvaltıyı kahvaltı yapan nedir diye sorsalar çoğu insan kullanımı kahvaltıyla da sınırlı kalmayan yumurtayı aklına getirecektir. Günümüzde seri üretim amaçlı, tavuk çiftliklerinde üretilen fabrikasyon yumurtalar, özgür gezen tavuk yumurtalarından aldığımız faydayı ve lezzeti vermiyor. Peki neden?
YORUMLAR