Mikrodalga fırınlar zararlı mı?

Mikrodalga fırınlar zararlı mı?

Mikrodalga fırınlar hem hızlı hem de pratik olması nedeniyle oldukça kullanışlı. Ancak bazı insanlar her kolaylığın bir bedeli olduğuna inanıyor ve mikrodalga fırınların bedelinin de yaydığı radyasyon ve insan sağlığına zararı olduğunu düşünenler çok. Peki mikrodalga fırınlar besinleri nasıl etkiliyor ve gerçekten sağlığa zararlı mı acaba?

 

Mikrodalga fırın nedir, nasıl çalışır?

Mikrodalga fırınlar elektrik enerjisini elektromanyetik dalgalara çeviren bir mutfak ekipmanıdır. Bu dalgalar yiyeceklerin içindeki molekülleri harekete geçirir, moleküller titremeye başlar, döner ve birbirine çarpar, böylece enerji ısıya dönüşür. Bu durum hızlıca ellerimizi birbirine sürttüğümüzde sıcaklığımızın artması gibidir.

 

Mikrodalgalar genellikle su molekülleri üzerinde çalışır ancak bir dereceye kadar yağ ve şeker moleküllerini de ısıtabilir. Dalgalar yiyeceğin her tarafına dağıldığı için kızartma gibi pişirme yöntemlerine kıyasla yiyecekleri daha eşit bir şekilde ısıtır.

 

Radyasyon zarar verir mi?

Mikrodalga fırınlar elektromanyetik radyasyon üretir. Radyasyonun kelime anlamından dolayı bu sizi endişelendirebilir, ancak buradaki radyasyon atom bombası ya da nükleer enerji radyasyonuyla aynı değildir. Mikrodalga fırınlar iyonize olmayan (düşük frekanslı, düşük enerjili) radyasyon üretir, tıpkı ışık ve cep telefonlarımız gibi. Ayrıca, mikrodalga fırınların camında koruyucu metal kaplamalar vardır ve bu koruyucular elektromanyetik dalgaların fırının dışına çıkmasını engeller. Tabi yine de mikrodalga fırınınız eskidiyse değiştirmenizde yarar vardır, çünkü bu koruyucu ekranlar yıpranmış olabilir.

 

Mikrodalga fırında yemek pişirmek yiyeceklerin besin değerlerini nasıl etkiler?

Her türlü pişirme yöntemi yiyeceklerin besin değerini azaltır. Yüksek sıcaklık, uzun pişirme süresi, eklenen su gibi faktörler bu durumu etkiler. Mikrodalga fırınlarda pişirme işlemi bu üç konuda da iyi durumdadır. Araştırmalara göre; mikrodalga fırınlar kaynatma, kızartma gibi diğer pişirme yöntemleriyle kıyaslandığında çoğu besin için besin değerlerinin daha az düşmesine yol açıyor.

 

Pişirme yöntemlerinin 20 farklı sebzedeki antioksidan içeriklerine etkisinin karşılaştırıldığı bir çalışmada, düdüklü tencerede pişirme ya da kaynatma yöntemine kıyasla mikrodalga fırında pişirme ve fırınlama yönteminin yiyeceklerdeki besin değerini daha iyi koruduğu bulunmuştur. Ancak bir başka araştırmaya göre, mikrodalga fırında pişirildiğinde sarımsağın içindeki kanserle savaşan bileşenler 1 dakikada yok olurken, normal bir fırında bu süre 45 dakika olmuştur. Bir araştırmada bulunan bilgi de şu; mikrodalga fırınlar brokolideki antioksidanların %97’sini yok ederken, kaynatma yöntemi %66’sını yok ediyor. Anne sütünün mikrodalga fırında kaynatılması önerilmiyor, çünkü sütün içindeki yararlı bakterileri öldürüyor.

 

Özetle, mikrodalgada pişirmede genellikle yiyeceklerdeki besin değeri daha iyi korunuyor, fakat bu durum bazı gıdalarda değişkenlik gösterebiliyor.

 

Plastik kaplardan kaçının

Mikrodalga fırınları kullanırken plastik kap kullanmaktan kaçının. Çünkü plastiğin içindeki maddeler ısındığında kanseri tetikler, bu nedenle mikrodalga dahil hiçbir ısıtma yönteminde plastik kullanılmaması gerekir.

 

Yiyecekleri bakterilerden arındırmak için yeteri kadar ısıttığınızdan emin olun

Sıcaklık derecesini ayarlayabileceğiniz bir mikrodalga fırınınızın olması işinize yarayabilir. Böylece yiyeceklerin eşit derecede ve yeteri kadar ısındığından emin olursunuz ve yeterli sıcaklığa ulaştığında yiyeceklerdeki zararlı bakteriler ölür. Sıvıları ısıtırken dikkatli olmak gerekiyor, çünkü bazı kaplar sıvı kaynama noktasına geldikten sonra patlayabiliyor.

 

Sonuç olarak:

Mikrodalga fırın etkili, güvenli ve kullanışlı bir pişirme/ısıtma aletidir. Mikrodalganın zararlı olduğuna dair bir kanıt yokken, besin değerlerini koruduğu ve besinlerde zararlı madde oluşumunu önlediği ile ilgili kanıtlar vardır. Eğer gerekli önlemleri aldıysanız veya yemeğinizi sağlıklı bir şekilde ısıtmak/pişirmek istiyorsanız, mikrodalga kullanırken endişelenmenize gerek yok.

 

Sağlıkla kalın. 

27.06.2017

YORUMLAR

Henüz bir yorum yapılmamış.
Yorum yapmak için lütfen giriş yapınız.
×
Lütfen Adres Seçiniz
ONAYLA
×

Yasal düzenlemeye uygun çerezler kullanıyoruz.

×
×
ANKARA
BURSA
YALOVA
KOCAELİ