Lahana turşusu nasıl yapılır?
Güçlü bir antioksidan olan lahana, bağırsak sağlığını korumaktan tutun, bağışıklığı güçlendirmeden göz sağlığına kadar pek çok faydası olan bir sebzemizdir. Şu sıralar tam mevsimi olan lahanaları daha uzun süre tüketmek için turşu yapmak isterseniz, sizler için hazırladığımız kolay tarifi deneyebilirsiniz. Hem de bağırsaklarınız için güçlü bir probiyotik kaynağı yaratmış olursunuz.
Malzemeler:
- 3 kg lahana
- 2 tepeleme yemek kaşığı kaya tuzu
- 1 ya da 2 baş sarımsak (tercihe göre)
- 4-5 adet havuç
- 1,5 su bardağı sirke
- 5 litrelik kavanoz
Yapılışı:
- Lahanalar yıkanır ve isteğe göre, kalın veya ince doğranır.
- Lahanalar akşamdan, biraz kaya tuzu eklenerek ve üzerine bir bez örtülerek sabaha kadar bekletilir.
- Sabah, halka şeklinde doğradığınız havuçlar da üzerine eklenir ve 1-2 saat daha bekletilir. Bu arada 2-3 kez tahta kaşıkla karıştırılmalıdır.
- Lahanalar, kavanoza sıkıca yerleştirilir ve aralara havuç ve sarımsaklar da eklenir.
- Ayrı bir kapta sirke, tuz ve kavanozun alacağı kadar su karıştırılır. Ve kavanozun içine boşaltılır.
- Ağzı sıkıca kapatılıp, mutfak dolap altı gibi serin bir yerde 2-3 hafta kadar bekletilir.
Püf noktaları ve birkaç öneri:
- Lahanaları kavanoza, boşluk bırakmadan sıkıca yerleştirmelisiniz.
- Tüketmeye hazır lahana turşunuzu, ağzını açtıktan sonra mutlaka serin bir yerde tutunuz.
- Lahanaları geceden beklemeye bıraktığınızda çıkan suyu, kavanoza boşaltabilirsiniz.
- Havuç miktarını arttırabilir, havuç ve sarımsakları soyarak veya kabuğuyla da koyabilirsiniz.
- Kavanozdan su sızma ihtimaline karşı, kavanozunuzun altına çukur bir kap koymayı ihmal etmeyin. Fermantasyon sebebiyle kavanoz içeriğinde kabarmalar olacaktır.
- Lahanaları akşamdan tuzlama sebebimiz ise; direkt kavanoza bastığımızda, zamanla olgunlaşan lahanalar küçüldüğünden kavanozda boşluk kalır. Akşamdan tuzda beklettiğimizde, kavanoza daha çok lahana basılabilir, aralarında boşluk bırakmadan sıkı yerleştirilebilmiş olur.
Afiyet olsun.
08.12.2020
İLGİLİ ÜRÜNLERİMİZ
-
Doğal Fermente Üzüm Sirkesi (250ml) - Eski Tadında
Geleneksel yöntemlerle aylarca dinlendirerek fermente ettiğimiz üzüm sirkemiz, hiçbir katkı maddesi içermez, pastorize edilmemiştir....
70 TL -
Ekşi Lahana Turşusu (660ml) - Narin Su
Beyaz lahanalarımızdan doğal fermantasyon yöntemiyle hazırladığımız ev yapımı ekşi lahana turşularımız (sauerkraut) hazır....
197,13 TL -
Organik Yerli Sarımsak (200gr)
Yerel üretim mahsulü sarımsaklarımız kimyasal kullanılmadan, pestisit kalıntılarından uzak olarak, organik sertifikalı olarak üretilmiştir....
89 TL84,55 TL
BENZER YAZILAR
-
Ülkemizde fındık üretimi ve dünyadaki yeri
Fındık başta Giresun, Ordu, Samsun, Trabzon ve Rize olmak üzere Karadeniz’e kıyısı olan hemen her ilde yetiştirilmektedir. Türkiye’de üretilen fındığın %85’e yakını ihraç ediliyor.
-
Probiyotikler ne işe yarar?
Bağırsaklarımız, insan yaşamı için çok önemli olan çok sayıda yararlı bakteri içermektedir. Bağırsak florasının dengede tutularak, sağlığının korunması için bu bakterilerin önemi çok fazladır. Bu yararlı bakterilerinin dengesini sağlamak için ise, probiyotik tüketimine özen göstermek gerekir.
-
Turşudan yemeğe uzanan lezzetli yolculuk
Ölçülü tüketildiğinde insan yaşamı için oldukça yararlı olan turşu, ana yemeklerin en lezzetli eşlikçisi olmasının yanı sıra kimi zaman da tek başına bir yemek olarak sofralarımızı süslüyor. Özellikle Uzak Doğu kültüründe oldukça yaygın olan turşu yemekleri dışında, Karadeniz yöresi başta olmak üzere Türk mutfağında da çeşitli turşu yemekleri boy gösteriyor.
YORUMLAR