Turşudan yemeğe uzanan lezzetli yolculuk
Ölçülü tüketildiğinde insan yaşamı için oldukça yararlı olan turşu, ana yemeklerin en lezzetli eşlikçisi olmasının yanı sıra kimi zaman da tek başına bir yemek olarak sofralarımızı süslüyor. Özellikle Uzak Doğu kültüründe oldukça yaygın olan fermente turşu yemekleri, acı ve ekşi tatlardan hoşlananlar için birer lezzet harikası. Uzak Doğu kültürü dışında, Karadeniz yöresi başta olmak üzere Türk mutfağında da çeşitli turşu yemekleri boy gösteriyor.
Kimchi
Oldukça ünlü ve geleneksel bir Kore yemeği olan Kimchi, aslında Kore lahanasından yapılan bir çeşit turşudur. Çok farklı şekillerde yapılabilmesine rağmen genel olarak Beçu denilen Kore lahanası, turp, kuru soğan, taze soğan ve tercihe göre farklı sebzeler kullanılarak yapılır. Öncelikle Kore lahanası iyice tuzlanarak 2-3 saat boyunca suda bekletilir. Dilerseniz bir gece boyunca da bekletebilirsiniz. Ardından güzelce yıkanarak fazla tuz uzaklaştırılır. Kore lahanasıyla birlikte tüm sebzeler ince ince ve uzun uzun kesilerek üzerine bol sarımsak, pul biber, soya sosu, pirinç sirkesi ve kaya tuzu konarak fermantasyon sağlanması için 2-3 gün boyunca serin bir yerde bekletilir. Ardından yenmeye hazır olan Kimchi, en çok pirinç pilavı ve ana yemeklerle tüketilmektedir. Kore mutfaklarında evde ekmek olmayabilir ama kimchi asla eksik olmaz diye bilinir. Bu lezzet, Türkler tarafından da oldukça seviliyor.
Gari
Başlı başına bir yemek olmasa da, Gari yani zencefil turşusu da Kimchi gibi özellikle Japon mutfağının baş tacı sushinin en güzel eşikçisi olarak oldukça sevilen bir turşu çeşidi. Gari’nin ana malzemesi, tam bir sağlık deposu olan kök zencefil. Taze zencefiller soyulup, ufak parçalara ayrıldıktan sonra bir bardak limonlu ve tuzlu su içinde iyice bekletilir. Ardından, zencefiller kaya tuzu ve isteğinize göre bir miktar şekerle iyice karıştırılır. Pirinç sirkesi veya elma sirkesi ve şekerle kaynatılan su, zencefil karışımına dökülerek soğuyana kadar serin bir ortamda bekletilir. 2-3 gün sonunda yemeye hazır olan Gari, sushi başta olmak üzere birçok yemekle birlikte tüketebileceğiniz harika bir turşu çeşidi olarak sofralardaki yerini alıyor.
Galdirik
Turşu yemekleri denince, Dünya mutfağından sonra Türk mutfağından ilk akla gelen yemek hiç kuşkusuz Galdirik kızartması. Sağlık açısından birçok yararı bulunan ve genellikle Karadeniz Bölgesi’nde yetişen Galdirik Otu öncelikle yapraklarından uzaklaştırılır ve saplarına sirke, bol sarımsak, tuz ve biber koyularak turşusu kurulur. Galdirik turşusundan isteğe göre alınarak iyice yıkanır ve fazla tuzundan arındırılması sağlanır. Mısır unu ve isteğe göre doğal ekmekler içine doğranarak iyice karıştırılır. Tavada eritilen tereyağı ve zeytinyağı ile birlikte karıştırılan karışım kızartılır ve servise hazır hale gelir. Oldukça lezzetli olan bu yemek, Karadenizliler dışında, birçok kişi tarafından da büyük bir iştahla yenmektedir.
Turşu Kavurması
Yine Karadeniz mutfağının Türk mutfağına armağanı olan turşu kavurması başta fasulye turşusu olmak üzere birçok turşu çeşidi ile yapılan oldukça lezzetli bir yemek çeşididir. Daha önceden kurulup iyice kıvama gelen turşular öncelikle suda bekletilerek fazla tuzu uzaklaştırılır. Sonra, dilediğiniz boyutta doğranır. Tavada kuru soğanlar, zeytinyağı ve salçayla pembeleştirildikten sonra, içerisine turşu karışımı eklenerek kavrulmaya bırakılır ve ardından kavrulan turşular, afiyetle yenilir. Dilerseniz, bu karışımın içine farklı soslar da ekleyerek turşu kavurmasını daha lezzetli hale getirebilirsiniz.
Afiyet olsun.
14.06.2017
İLGİLİ ÜRÜNLERİMİZ
-
Lavanta Suyu - Tonik (100ml) - Pelinka
Katkısız kişisel bakım ürünleri üreticisi Pelinka'nın ürünleri Eskitadında.com'da. Pelinka markalı kozmetik ürünleri T.C. Sağlık Bakanlığı onaylıdır ve...
180 TL -
Organik Dolmalık Biber (500-550gr)
Organik dolmalık biberlerimiz mis kokusu, güzel lezzeti ile geliyor....
117 TL -
Kavrulmuş Fındık (500gr)
Datça Murat Çiftliği'nin tüm katkısız ürünleri Eskitadında.com'da. Giresun'un dünyaca ünlü fındığı, fındık bahçelerinden mevsiminde özenle toplanıp kırılmakta ve...
530 TL
BENZER YAZILAR
-
Sağlıklı beslenmek isteyenlerin tercihi: Kaya Tuzu
Uzak durmamız gerekenler listesinde yer alan fakat yine de sofraların vazgeçilmezi olan tuz, aslında korktuğunuz kadar zararlı olmayabilir. Aslında dikkat edilmesi gereken nokta kullandığımız tuzun cinsi.
-
Sofraları renklendiren probiyotik: Turşu
Geçmişte gıdaların bozulmasını önleyerek gıdaları korumak amacıyla yapılan turşu, günümüzde yemeklerin yanında veya tek başına damak tadımızı zenginleştiriyor. Peki turşu yemek sağlığımıza faydalı mıdır, yoksa zarar mı verir?
-
Gıdalar çiğ olarak mı pişmiş olarak mı daha sağlıklı?
Gıdaları pişirmek lezzetini artırabilir, ancak aynı zamanda besin içeriğini de değiştirir. İlginçtir ki, bazı vitaminler yiyecek pişirildiğinde kaybolur, bazıları ise vücudumuzun kullanması için daha kullanılabilir hale gelir. Peki tam olarak hangi tüketim şekli doğru? Çiğ mi pişmiş mi?
YORUMLAR