Kuruyemiş ve bebekler
Kuruyemişlerin bebeklerin beslenmesinde ne zaman yer alması gerektiği birçok tartışmanın konusu olmuştur. Çünkü kuruyemişlerin bebeklerde alerjik reaksiyonlara neden olma ihtimalleri yüksektir. Bu nedenle kuruyemişlere bebeklerde 12 ile 36 ay arasında başlanması tavsiye edilmektedir. Fakat çocuğun anne veya babasında alerjik bir hastalık varsa kuruyemiş tüketimine biraz daha geç başlanması daha faydalı olabilir. Herhangi bir kuruyemişe alerjisi olan bebeklerde diğer kuruyemişlerin de tüketiminde kısıtlama yapılması önerilmektedir.
Kuruyemişe başlarken bebeklere direk kuruyemiş verilmemelidir, kuru yemiş içeren gıdalarla beslenmeye başlanmalıdır. Ceviz bebeklerde başlangıç için çok sağlıklı ve uygun bir kuruyemiştir. Alerjik özellikleri diğer kuruyemişlere göre daha azdır ve faydası daha fazladır. Küçük bebeklerde ceviz, dişler henüz çıkmadığı için dövülerek ya da robotta çekilerek toz halinde mamalarla karıştırılarak verilmelidir. Günlük yarım ceviz ile başlanabilir, alerjik reaksiyon gözlenmezse 1 tam ceviz bebeğe yedirilebilir. Ailesinde alerjik hastalık olmayan bebeklere ezilmiş badem de yedirilebilir. İçerisinde A, B, C, E vitaminleri bulunan badem ayrıca lif, fosfor, kalsiyum, demir, potasyum, magnezyum ve çinko içerir. Doktorlar on ikinci aydan sonra bebeklere badem verilmesini tavsiye etmektedirler. Az bir miktar verilen bademden sonra bebekte alerjik reaksiyon gözlenmiyorsa, günlük 100 gr badem, süt ve et suyuyla birlikte bebeğe çorba yapılarak verilebilir. Badem mutlaka blenderden geçirilmeli ve bebeğin boğazına kaçması engellenmelidir.
Kuruyemişler vitamin, mineral, antioksidan, yağ, protein ve lif kaynağıdırlar. Bebeklerin büyümelerinde, gelişmelerinde ve öğrenmelerinde önemli katkıları vardır. Fındık tüm besin öğünlerini içerisinde bulunduran bir yemiştir. İyi bir enerji kaynağıdır. Kolestrol düşürücü özelliği vardır. Robotta çekilen fındık 2 yemek kaşığı pekmez ile bebeğe verilebilir. Bebeklerde alerjen bir kuruyemiş olabildiği için tüketimine başlamadan önce az bir miktar vererek alerjik bir reaksiyona neden olup olmadığı gözlenmelidir. Kaju fıstığı en iyi bakır kaynaklarından biridir. Bağışıklık sisteminde önemli rol oynayan selenyum içerir. Günlük 4 tane kaju fıstığı blenderdan çekilerek, aynı şekilde brenderdan çekilmiş kuru üzümlerle birleştirilip şekil verilerek bebeklere yedirilebilir.
Alerjenitesi çok yüksek olan Antep fıstığına başlanırken oldukça dikkat edilmelidir. Böbrek taşına eğilimli olan bebeklerde ise badem tüketiminden kaçınılmalıdır. Badem, böbrek taşına neden olan kalsiyum ve oksalatı yüksek oranda içerdiği için bebek sağlığını tehdit edebilir.
Sağlıkla kalın…
29.03.2018
İLGİLİ ÜRÜNLERİMİZ
-
Bebek Tarhanası (220gr) - Eski Tadında
Bebek tarhanamızı tam buğday unu, pişmiş domates, pişmiş biberle hazırladık, ev yapımı yoğurt ve yerli nohutlarla zenginleştirdik,...
88,5 TL79,65 TL -
Kan Üzümü (250gr)
Datça Murat Çiftliği'nin tüm katkısız ürünleri Eskitadında.com'da. Kan Üzümü Nedir? Manavgat bölgesinin tertemiz sularında organik sertifikasyon koşullarında üretilen "Kan...
185 TL -
Antiaging Karma Cilt Kremi (30ml) - Pelinka
Katkısız kişisel bakım ürünleri üreticisi Pelinka'nın ürünleri Eskitadında.com'da. Pelinka markalı kozmetik ürünleri T.C. Sağlık Bakanlığı onaylıdır ve...
246 TL
BENZER YAZILAR
-
Ülkemizde fındık üretimi ve dünyadaki yeri
Fındık başta Giresun, Ordu, Samsun, Trabzon ve Rize olmak üzere Karadeniz’e kıyısı olan hemen her ilde yetiştirilmektedir. Türkiye’de üretilen fındığın %85’e yakını ihraç ediliyor.
-
Bebekleri katı gıdaya alıştırmanın 10 yolu
Doğru beslenmenin önemini biliyor ve kendi hayatınızda sağlıklı yiyeceklerle beslenmeye özen gösteriyorsanız bebeğinize de bu şekilde bir yeme alışkanlığı kazandırmak kolay olacaktır. Eğer ileride çocuğunuz patates kızartması için can atarken, brokoliye burun kıvırmasın istiyorsanız, bu alışkanlıkları kazandırmaya çocuğunuz bebekken başlamalısınız. “Peki ama nasıl?” dediğinizi duyar gibiyiz. Detayları bu yazımızda...
-
Sağlık kaynaklarından kuruyemiş
Hem besin değeri açısından yüksek hem de tokluk hissi veren kuruyemişler öğünlerimizin tamamlayıcısı olarak vazgeçilmezdir. Ufacık görüntülerinin arkasında birçok çeşit vitamin ve mineral içermektedirler. Kuruyemişlerin kilo aldırdığını düşünerek birçok kişi onları tüketmekten kaçınmaktadır. Ancak genel kanının aksine kararında tüketilen kuruyemişin kilo vermede yardımcı olduğu birçok bilimsel çalışmayla ispatlanmıştır.
YORUMLAR