Kabak çekirdeğinin saymakla bitmeyen faydaları

Kabak çekirdeğinin saymakla bitmeyen faydaları

Ayçiçeği çekirdeği kadar yaygın tüketilmemesine rağmen, kabak çekirdeği sahip olduğu birçok faydayla belli ölçüde mutlaka tüketilmesi gereken bir yemiş olarak dikkat çekiyor. Balkabağının çekirdeklerinin toplanıp kurutulması ve ardından kavrulmasıyla elde edilen bu sağlık deposu kabak çekirdekleri, kendine özgü tadı ve faydalarıyla bilinçli ve sağlıklı tüketicilerin vazgeçilmezi olmayı başarıyor.

 

Zengin vitamin ve mineraller

Kabak çekirdeği içeriğinde, fazla miktarda omega-3 ve omega-6 barındırırken, magnezyum, demir, çinko mineralleri, B, E, K vitaminleri bakımından da oldukça zengin bir gıdadır. Kabak çekirdeği, özellikle en çok çinko içeren gıdaların başında gelmektedir. 

 

Çinko 

Kabak çekirdeğinin içerisindeki çinko sayesinde, bağışıklık sistemimiz güçlenmekte, hastalıklara karşı koruma sağlanmakta ve yaralar daha çabuk iyileşmektedir. Aynı zamanda, kabak çekirdeğinde bulunan çinko tat, koku ve görme gibi duyuların gelişmesine ve sinir hastalıklarına karşı koruma sağlamaktadır.

 

Omega-3 ve Omega-6

Kabak çekirdeği içinde bulunan yüksek miktardaki Omega-3 ve Omega-6 sayesinde hafızanın kuvvetlendirilmesini sağlanarak Alzheimer’a karşı koruma elde edilmektedir. Dikkat eksikliği problemleri ciddi ölçüde önlenirken, hücrelerin yenilenmesi, göz ve sinir hücrelerinin sağlığının korunması ve cilt problemlerine karşı koruma sağlanmaktadır. Sivilce tedavisinde kabak çekirdeğinin etkisi yüksek ölçüde önemlidir. 

 

Protein deposu

Kabak çekirdeği, tam bir protein deposudur. Vücudun ihtiyacı olan ve vücuda dışarıdan alınması gereken aminoasitler, kabak çekirdeği ile karşılanabilmektedir. İçeriğindeki bu özellikler sayesinde oldukça yüksek besin değerine sahip bir gıdadır. Lifli yapısı nedeniyle besleyici ve tok tutucu özelliğe sahiptir. Tok tutucu özeliğinin yanı sıra yağ yakıcı özelliğe sahip olması nedeniyle, kilo vermek isteyen tüketicilerin diyetlerinde sıklıkla yer almaktadır. Ayrıca lifli yapısı ve su tutma özelliği ile bağırsak sağlığının korunmasına da yardımcı olmaktadır. Bağırsak kurtlarının tedavisinde de etkili olması, dikkat çekici bir başka özelliğidir.

 

Magnezyum

Magnezyum açısından da çok önemli bir besin olan kabak çekirdeği, bu özelliği sayesinde kalp-damar hastalıkları, diyabet, kemik hastalıkları ve tansiyon problemlerine karşı koruma sağlamaktadır. Özellikle magnezyum eksikliği olan kişiler, bu eksikliklerini kabak çekirdeği içerisinden yer alan magnezyum tarafından rahatlıkla giderebilmektedirler. Magnezyum gibi, demir bakımından da zengin bir gıda olan kabak çekirdeği, kansızlık şikayeti olan kişiler tarafından da mutlaka tüketilmelidir.

 

Prostat, menopoz, uyku sağlığı

Kabak çekirdeği ile yapılan çalışmalar, kabak çekirdeğinin iyi huylu prostat büyümesini engelleyerek prostat kanserine karşı etkili bir koruma sağladığını ortaya koymuştur. Aynı zamanda menopoz döneminde kadınlarda görülen sıcak basması ve terleme gibi sıkıntıların da kabak çekirdeği tarafından hafifletilebileceği desteklenmiştir. Uyku öncesi yenen kabak çekirdeğinin, serotonin salgısını arttırarak düzenli bir uyku sağladığı da gösterilmiştir.

 

Kabak çekirdeğinin belirtilen faydalarından yararlanabilmek için günde bir çorba kaşığından daha fazla tüketilmemesi gerekmektedir. Fazla tüketilen kabak çekirdeği, fazla kalori ve yağ almanıza sebep olarak mide problemleri ve kilo alımına yol açabilir. Ölçülü ve düzenli kabak çekirdeği tüketerek sağlığınıza katkıda bulunabilirsiniz.

 

Sağlıkla kalın.

12.09.2017

YORUMLAR

Henüz bir yorum yapılmamış.
Yorum yapmak için lütfen giriş yapınız.
×
Lütfen Adres Seçiniz
ONAYLA
×

Yasal düzenlemeye uygun çerezler kullanıyoruz.

×
×
ANKARA
BURSA
YALOVA
KOCAELİ