Ispanağın faydaları ve ıspanak tüketimi
Ispanak Latince ismi Spinacia oleracea olan Asya kökenli, ortalama olarak bir metreye kadar uzayabilen yeşil yapraklı bir sebzedir. A ve C vitamini yönünden çok zengin olan bu sebze, ayrıca çok zengin bir folik asit ve magnezyum kaynağıdır. Aynı zamanda demir, iyot, kalsiyum, klorofil, A, C ve K vitaminlerini de bünyesinde bulundurur. Çocuklara kuvvetli bir demir kaynağı olduğu düşünülerek yedirilmek istenmesi ise pek doğru değildir. Ispanakta bulunan demir miktarı maydanoz gibi birçok sebzede bulunan demir miktarından daha azdır. 100 gram ıspanakta bulunan demir miktarı 2.71 mg’dır. Bu miktar maydanozda 6.2 mg, nanede ise 5.1 mg’dır.
Vücudun dayanıklılığını arttıran ıspanak zihni kuvvetlendirir ve yaşlılığa bağlı öğrenme güçlüklerini giderir. Yüksek tansiyonu önleyici özelliği olmakla birlikte yaşlanmaya bağlı göz bozukluklarını önlemeye de yardımcı olur. Sindirimi kolaylaştıran bir sebzedir ve hemoroide iyi gelir. Bütün bu özelliklerinin yanında kalsiyum içeriğinden dolayı kemiklerin ve dişlerin sağlıklı olmasında da büyük etkisi vardır. Ispanağın tüketim şekli de çok önemlidir. İçerdiği vitaminlerden maksimum faydalanmak için taze ve çiğ olarak tüketilmesi gerekmektedir. Ayrıca ıspanak yanında yoğurtla tüketildiği takdirde demir emilimini azaltır. Bu yüzden yoğurt yerine yumurta ile tüketilmesi ıspanağın yararlarını artırır. Haşlayarak, böreklerin içine konarak, salçalı ve etli yemeklerin içine koyularak ya da ıspanaklı krep şeklinde tüketilebilir. Uzmanlar ıspanağın taze tüketilmesi gerektiğini, taze ıspanak bulmanın zor olduğu mevsimlerde dondurulmuş ıspanakların da tüketilebileceğini, ancak teneke kutularda saklanan ıspanağın folik asidini yitirdiği için sağlıksız olduğu görüşündedirler. Ispanağın kaynatılıp suyunun içilmesi birçok vitamin ve mineralin sağlıklı şekilde alınmasını sağlar.
Ispanak nitrat içeren bir sebze. Nitrat, yapraklı sebzelerde yüksek oranda bulunabilir ve tamamen zararsızdır. Bununla birlikte nitrat, nitrite ve nitrit de nitrözaminlere dönüşebilir. Bunlardan bazıları kanserojen olarak biliniyor. Yakın zamana kadar ıspanağın tekrar ısıtılması nitrözaminlerin oluşmasına neden olduğu için, ıspanak yemeğini pişip soğuduktan sonra tekrar ısıtmak tehlikeli olarak belirtiliyordu. Fakat son yıllarda yapılan araştırmalarla tekrar ısıtılan ıspanaktaki toksik nitrözaminlerin oranının çok yüksek olmadığı tespit edildi. Araştırmacılar tarafından ıspanak ve diğer yapraklı sebzelerin tekrar ısıtılmasının sağlığa zararlı olmadığı belirtildi.
Sağlıkla kalın.
03.11.2018
İLGİLİ ÜRÜNLERİMİZ
-
Organik Ispanak (500gr)
Tertemiz topraklarda yetişmiş ıspanakları mevsiminde ve taze taze evinize getiriyoruz....
55 TL -
Organik Semizotu (1 demet)
İçerdiği Omega-3 ile çok değerli bir ot olan semizotunu taze taze evlerinize getiriyoruz....
108 TL89,9 TL -
Organik Kuru Soğan (1kg)
İyisi'nin tüm katkısız ürünleri Eskitadında.com'da. Organik tarım yöntemleriyle üretilen "Yerli Kuru Soğanımız" mevsiminde toplanıp seçildikten sonra sizlere en...
59 TL
BENZER YAZILAR
-
Yulaf unlu ıspanaklı krep tarifi (badem sütüyle)
Bağırsak sağlığımız için lifli gıdaların önemi büyük. Çocuğunuzunun da bağırsaklarının düzenli çalışması için, kabızlık sorunu yaşamaması için ve sağlıklı beslenmesi için lifli besinlere ihtiyacı var. Bu aralar sebze, meyve yeme yönünden isteksiz davranıyorsa ona farklı şekillerde lifli gıdaları sunmanın bir yolunu bulmak gerekir. Bunun için size farklı bir krep tarifimiz var.
-
Gıdalar çiğ olarak mı pişmiş olarak mı daha sağlıklı?
Gıdaları pişirmek lezzetini artırabilir, ancak aynı zamanda besin içeriğini de değiştirir. İlginçtir ki, bazı vitaminler yiyecek pişirildiğinde kaybolur, bazıları ise vücudumuzun kullanması için daha kullanılabilir hale gelir. Peki tam olarak hangi tüketim şekli doğru? Çiğ mi pişmiş mi?
-
Hangi meyve, sebze hangi mevsimde yenir?
Doğal yollarla, zamanında yetişen sebze ve meyveler vitamin, mineral ve besin değeri bakımından oldukça zengindir, lezzetlidir. Bu nedenle doğal sebze ve meyveleri tercih etmeliyiz. Ancak bazılarımız hangi sebze ve meyvenin hangi aylarda yetiştiği konusunda yeteri kadar bilgiye sahip değiliz. Eskitadinda.com İçerik Ekibi olarak bu konuyu sizler için araştırdık.
YORUMLAR