İpek Yolu ile ülkemize gelen meyve: Kaki
Latince adı Diospyros kaki olan ve ismini buradan alan "kaki", anavatanı Çin olan bir meyvedir. Bu nedenle Çin eriği olarak da adlandırılmaktadır. Çin’in ardından Japonya’da yetiştirilmeye başlamasıyla bu topraklara yayılmış ve bu bölgede Japon hurması ya da Japon elması isimlerini almıştır. Uzun yıllar süresince kakinin çeşitliliği artarak İpek Yolu ile Türkiye topraklarına kadar ulaşmıştır. Ülkemizde ilk olarak Trabzon ve Artvin bölgesinde yetiştirilmeye başlamıştır. Ardından Antalya bölgesine kadar geniş yayılım göstermesine rağmen hala Türkiye’de en fazla yetiştirildiği bölge Trabzon’dur. Bu sebeple ülkemizde Trabzon hurması ismiyle bilinmektedir. Hurma denmesine rağmen, hurma ile herhangi bir akrabalıkları yoktur. Cennet elması da kakinin isimlerinden birisidir.
Kaki, beş-altı metreye kadar uzayabilen ağaçların yazın çiçeklenip sonbaharda olgunlaşmasıyla oluşmaktadır. Sonbahar meyvesi olan kaki, ilk dönemlerde yeşil renkteyken toplanma süresi ilerledikçe sarı ve turuncu renge bürünmektedir. Yeşil halinde dalından toplanıp elma gibi doğranıp yenebilen kakiyi dilerseniz yumuşayıp turuncu renge dönmesini bekleyerek de tüketebilirsiniz. Olgunlaşmamış halinde çok miktarda taneli olan kaki, olgunlaşınca yumuşayarak lezzet açısından oldukça tatlı bir hal alır. Bu tatlı meyvenin özellikle B ve C vitaminleri ile askorbik asit açısından çok zengin olmasının yanında şeker oranı da düşüktür.
Çiğ olarak tüketilmesine ek olarak, kakiyi farklı şekillerde de tüketebilirsiniz. En yaygın kullanım şekillerinden birisi, kakinin reçel-marmelat yapılarak tüketilmesi ve güneş altında kurutularak tüketilmesidir. Bunun dışında, tatlılara ve salataların üzerine de ekleyebilirsiniz. Özellikle sütlü dondurmalarla da çok yakıştığı bilinmektedir. Olgunlaşıp yumuşayan kakilerin suyunu sıkarak meyve suyu da yapabilirsiniz.
Vücudun vitamin ihtiyacını büyük ölçüde karşılayan kaki, bağışıklığımızın güçlenmesine yardımcı olur. Yüksek ateşin düşürülmesinde etkilidir. Özellikle kış aylarında, soğuk algınlığı ve öksürüğe karşı da etkilidir. Balgam söktürücü özelliği vardır. Glisemik indeksi düşük bir meyvedir ve bu nedenle kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olur. Süt veya su ile birlikte tüketildiğinde bağırsak sağlığınızın korunmasına yardımcı olarak, kabızlık problemlerini önler. Lifli içeriği sayesinde tokluk hissini arttırarak kilo verilmesine yardımcı olur. Ülser ve gastrit gibi mide rahatsızlarına karşı da oldukça etkilidir. Karaciğer ve safra kesesini korur. Özellikle prostat kanserinden korunmaya karşı etkiliği olduğu da bilinmektedir. Beta-karoten içeriği sayesinde cilt sağlının korunmasında da oldukça başarılıdır. Meyvenin yapraklarının kaynatılmasıyla oluşacak suyla saçların yıkanması da saçlara canlılık katmaktadır.
Tam mevsimi olan sonbahar ve kış aylarında kaki meyvesini afiyetle tüketebilirsiniz.
Sağlıkla kalın.
20.10.2017
İLGİLİ ÜRÜNLERİMİZ
-
Organik Limon (500-550gr)
Yeni sezon organik limonları toplamaya başladık. Mevsim ilerledikçe daha da güzelleşen limonlarımız tam sevdiğimiz gibi, yumuşak ve...
87,6 TL72,9 TL -
Kırıntı Beyaz Peynir (1kg) - Elif Candar
Elif Candar'ın tüm katkısız ürünleri Eskitadında.com'da. Şirden mayası ile mayaladığımız ezine tipi beyaz peynirimizin kırıntı şeklidir. Böreklerinizde, yemeklerinizde,...
312 TL -
Organik Bebek Tarhanası (500gr)
Datça Murat Çiftliği'nin tüm katkısız ürünleri Eskitadında.com'da. Organik bebek tarhanası, ebeveynlerin sağlıklı beslenme konusundaki hassasiyetini karşılamak üzere özel...
225 TL
BENZER YAZILAR
-
Ülkemizde fındık üretimi ve dünyadaki yeri
Fındık başta Giresun, Ordu, Samsun, Trabzon ve Rize olmak üzere Karadeniz’e kıyısı olan hemen her ilde yetiştirilmektedir. Türkiye’de üretilen fındığın %85’e yakını ihraç ediliyor.
-
Türk kahvaltısı ve Dünya kahvaltıları
Toplumumuzda kahvaltının yeri çok önemlidir. Zengin mutfağımız sayesinde kahvaltı kültürü şehirden şehre bile değişebilir. Ülkemizde kahvaltı menüsü birçok farklı yiyecekten oluşur. Dünyanın geri kalanında ise durum, ülkelerin kendi yemek kültürlerinden dolayı daha farklıdır. Dünyanın geri kalanında tatlı ağırlıklı ve kısıtlı menüler kahvaltıda tüketilirken ülkemizde daha çok tuzlu ağırlıklı bir beslenme tarzı benimsenmiştir.
-
Ne kadar meyve yemeliyiz?
Sebze ve meyveler, sağlıklı beslenmenin önemli bir parçasıdır. Bol sebze-meyve içeren beslenme şeklinin sağlıklı olduğu ve pek çok hastalığa yakalanma riskini düşürdüğü bilinmektedir. Bununla birlikte, bazı insanlar meyvenin şeker içeriği dolayısı ile fazla yenmesinin zararlı olabileceğinden endişelenir. Peki günde ne kadar meyve yemeliyiz?
YORUMLAR