Hangi meyve ve sebzeler buzlukta saklanabilir?

Meyve sebzeleri mevsiminde tüketmek önemlidir. Mevsimi dışında tüketmenin ise farklı yöntemleri var. Dondurmak bu yöntemlerden biridir. Peki, her meyve ve sebzeyi dondurabilir miyiz? Hangi meyve ve sebzeler dondurularak tekrar kullanılmak üzere buzlukta saklanabilir?
Meyveler ve sebzeleri buzlukta saklamadan önce, saklama koşullarını ve saklama sürelerini iyi bilmek gerekir. Bazı gıdalar direkt dondurulabilirken, bazılarını pişirerek ya da haşlayarak dondurmak gerekir. Bazı meyve ve sebzelerin ise içerikleri nedeniyle dondurulmaları uygun değildir.
Sivri biber, kırmızı biber, yeşil biber, domates ve salatalık iyice yıkanıp küçük parçalara ayrılıp poşetlenerek direkt olarak derin donduruculara konarak saklanabilir. Domateslerin kabuğunun soyulması önemlidir. Dilerseniz biberleri hafif yağda kızartıp soğumasını bekledikten sonra da derin dondurucuya atabilirsiniz.
Barbunya, fasulye ve bezelye gibi taneli bakliyatlar ise, tanelerinin kabuklarından ayrılmasının ardından hafifçe haşlanıp, suyunun süzülmesi ve soğutulmasıyla birlikte poşetlenerek derin dondurucularda saklanabilir.
Patlıcan ve kabak gibi sebzeler ise, istenilen şekilde doğranıp, kısa süreli haşlanıp soğuk su içerisine alınarak şoklama yapılmasının ardından vakumlu poşetler içinde saklanarak dondurulabilir.
Enginar da buzlukta dondurulabilen sebzelerdendir. Fakat enginarları dondurucuya atmadan önce kararmayı önlemek için limonlu suyla iyice yıkamak gerekmektedir. Yıkamanın ardından kurulayıp buzluğa atabilirsiniz.
Böğürtlen, yaban mersini, vişne ve çilek en sık dondurulan meyvelerin başında gelmektedir. Meyveleri dondurmak için iyice yıkayıp kurulamak ve hava almadan poşetlemek yeterlidir.
Elma, kivi, kayısı ve şeftali gibi daha büyük meyveleri ise kabuklarının soyulmasının ardından küçük parçalara ayırarak, iyice kurulayıp derin dondurucularda saklayabilirsiniz.
Köklü sebzeler grubunda yer alan patates, soğan, sarımsak ve yer elması gibi sebzelerin buzlukta saklanması önerilmez. Özellikle patates ve soğan buzlukta yeşerip filizlenerek toksik madde oluşumuna neden olabilir.
Oda sıcaklığında olgunlaşması gereken muz ile kavun da buzlukta saklanması önerilmeyen meyvelerdendir. Buzlukta saklanması durumunda renk ve tat değişimi ortaya çıkarak meyveler bozulabilir.
Genel olarak sebze ve meyvelerin buzlukta saklanma süresi 9-12 ay olarak değişmektedir. Bu nedenle poşetlerin üzerine dondurucuya koyduğunuz tarihin yazılması iyi olacaktır. Diğer bir önemli konu ise, gıdaların ıslak olmaması ve poşetlerde hava kalmamasına özen gösterilmesidir.
Sağlıkla kalın.
23.07.2018
İLGİLİ ÜRÜNLERİMİZ
-
64,9 TL
Propolis - Beeo (20ml)
Saf propolis, arıların bitkilerin yaprak, sap ve tomurcuklarından topladığı, antioksidan maddelerden oluşan doğal bir arı ürünüdür. TÜBİTAK...
-
7,95 TL
Fındık Turp (1 demet)
Organik fındık turplarımız hafif acılığı, güzel lezzeti ve yüksek vitamin değerleriyle sofralarınıza geliyor....
-
25,8 TL 23,9 TL
Medine Hurması (180gr)
Uzun yıllardan beri yetişen hurma ağaçlarının meyvelerinden kurutularak elde edilen hurmalarımız Medine hurmasıdır; yeni nesil, hızlı büyüyen,...
BENZER YAZILAR
-
Besinlerimiz COVID-19 ile mücadelemizi nasıl etkiliyor?
Devam eden COVID-19 (Koronavirüs) pandemisi insanlara birçok bakış açısı kazandırdı. Bir yandan bilimin ve insanlığın hastalığa karşı kısmi çaresizliğini gözler önüne sererken, öte yandan 8 ay gibi kısa bir sürede gerek tedavi, gerekse aşılama ile ilgili gelişmeler başımızı döndürüyor. Bu yazımızda pandemide beslenme ile ilgili dikkat çekici araştırmalara yer vermek istedik.
-
Organik meyve sebzelerin farkı nedir?
Sebze ve meyvelerde giderek artan hormon, kimyasal ve katkı maddeleri kullanımı sağlığımızı tehdit ediyor. Sebze ve meyvelerin taşıdığı risk bu kadar fazlayken, doğal yöntemlerle yetiştirilen organik ürünleri tercih etmek gerekiyor. Fakat giderek artan organik ürünleri tüketme eğilimimiz, bazı soruları da beraberinde getiriyor. Bu soruların en başında da, bir ürünün gerçekten organik olup olmadığını nasıl anlayacağımız geliyor.
-
Hangi meyve, sebze hangi mevsimde yenir?
Doğal yollarla, zamanında yetişen sebze ve meyveler vitamin, mineral ve besin değeri bakımından oldukça zengindir, lezzetlidir. Bu nedenle doğal sebze ve meyveleri tercih etmeliyiz. Ancak bazılarımız hangi sebze ve meyvenin hangi aylarda yetiştiği konusunda yeteri kadar bilgiye sahip değiliz. Eskitadinda.com İçerik Ekibi olarak bu konuyu sizler için araştırdık.
1 kişi oy verdi 5/5 ortalama 5 yıldız aldı
YORUMLAR
Merhabalar, ürünleriniz harika. babam sürekli kullanıyor ve bizi de müdavimi yaptı. bundan sonra bende kendi evime bol bol sipariş vereceğim inşallah. Bu arada makalede pek detaylandırılmamış olsa da bezelyeyi şoklama yöntemi ile saklamak isteyenler için güzel anlatımlı bir video izlemek isteyenler aşağıda linkten faydalanabilirler, minik bir desteğim olsun. https://www.youtube.com/watch?v=Syx-XGZ7cQQ